Ciasto salceson z jabłkami to wymarzony pomysł na deser jesienią. Przepis jest banalny, ale warto wiedzieć, że idealny smak zapewni pewna niepozorna czynność. Jabłka należy wcześniej natrzeć cynamonem. Nie ma bowiem lepszego połączenia wśród jesiennych słodkości, niż jabłka i cynamon.
Ciasto salceson z abłkami - przepis na jesienny deser
Składniki:
- 3 szklanki mąki pszennej tortowej
- 1 szklanka cukru
- 6 dużych jajek
- 1 szklanka oleju roślinnego
- ok. 1 kg jabłek
- płaska łyżka cynamonu
- płaska łyżeczka sody
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
- 2 pełne łyżki ciemnego kakao
Sposób wykonania:
- Jabłka obierz i pokrój na małe kawałki. Następnie przełóż je do miski, dodaj cynamon i porządnie je natrzyj. Odstaw na kilkanaście minut.
- Do miski wbij jajka i dodaj cukier. Następnie mikserem na dużych obrotach utrzyj całość na jasną i puszystą masę. Powinna zdecydowanie zwiększyć swoją objętość.
- Cały czas miksując, dodawaj olej. Następnie stopniowo przesiewaj mąkę, dodaj kakao, proszek do pieczenia i sodę.
- Do zmiksowanego ciasta włóż jabłka natarte cynamonem. Przygotuj formę do pieczenia i wyłóż ją papierem. Następnie wlej ciasto i wyrównaj wierzch.
- Ciasto salceson piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po upływie 50 minut powinno być gotowe.
Upieczone ciasto posyp cukrem pudrem.
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl,kobieta.gazeta.pl/ukraina.