Jesień, czyli czas grzybobrania, to idealna pora na ugotowanie zupy grzybowej. Jest niezwykle sycąca i aromatyczna, więc sprawdzi się doskonale. Co zrobić, by była obłędnie pyszna? Wypróbować przepis Magdy Gessler na zupę grzybową. Oto on.
Zobacz wideo
Congee grzybowe - oryginalne i pyszne. Zrób je w domu!
Zupa grzybowa - przepis Magdy Gessler. Sekretny składnik na bank cię zaskoczy
Zupa grzybowa z przepisu Magdy Gessler jest obłędnie pyszna. Okazuje się, że sekret tkwi nie tylko w pysznych i aromatycznych grzybach, ale też… wódce! Restauratorka przekonuje, że ten dodatek podkreśla smak grzybów. Kolejnym nieoczywistym składnikiem jest też dodatek zakwasu na żur, dzięki któremu zupa jest nieco kwaśna w smaku.
Więcej przydatnych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Składniki:
- litr bulionu wołowego,
- 250 ml zakwasu na żur,
- 2 cebule,
- 500 ml śmietanki 36 proc.,
- 500 g świeżych prawdziwków,
- łyżka masła,
- 100 ml wódki,
- sól,
- pieprz.
Zupa grzybowa Magdy Gessler. Sposób przygotowania krok po kroku
- Cebulę pokrój w drobną kostkę, a następnie zeszklij na odrobinie oleju bądź masła.
- Grzyby dokładnie oczyść, umyj, a następnie pokrój na mniejsze kawałki. Duś na maśle aż osiągną miękkość i przełóż do dużego garnka razem z przesmażoną cebulką.
- Do garnka wlej gorący wywar wołowy i podgotuj przez około 10 minut. Następnie dolej żurek oraz wódkę i gotuj na małym ogniu przez parę minut.
- Zupę dopraw solą i świeżo mielonym pieprzem oraz wlej śmietanę i wszystko dokładnie wymieszaj.
- Zupę zblenduj na gładki krem.
Zupę krem z grzybów z przepisu Magdy Gessler można podawać na przykład z natką pietruszki. Świetnie będzie komponować się też z kromką świeżego chleba. Smacznego!