Zupa grzybowa - przepis Magdy Gessler. Zawiera tajemny składnik, którego na pewno się nie spodziewasz

Zupa grzybowa z przepisu Magdy Gessler to wyjątkowa propozycja na jesienny chłodny dzień. Warto wypróbować ją szczególnie teraz, kiedy w lasach jest zatrzęsienie grzybów. Nie jest to jednak zwykła zupa, ponieważ zawiera pewien sekretny składnik. Gwarantujemy, że takiego składnika na liście się nie spodziewasz.

Jesień, czyli czas grzybobrania, to idealna pora na ugotowanie zupy grzybowej. Jest niezwykle sycąca i aromatyczna, więc sprawdzi się doskonale. Co zrobić, by była obłędnie pyszna? Wypróbować przepis Magdy Gessler na zupę grzybową. Oto on.

Zobacz wideo Congee grzybowe - oryginalne i pyszne. Zrób je w domu!

Zupa grzybowa - przepis Magdy Gessler. Sekretny składnik na bank cię zaskoczy

Zupa grzybowa z przepisu Magdy Gessler jest obłędnie pyszna. Okazuje się, że sekret tkwi nie tylko w pysznych i aromatycznych grzybach, ale też… wódce! Restauratorka przekonuje, że ten dodatek podkreśla smak grzybów. Kolejnym nieoczywistym składnikiem jest też dodatek zakwasu na żur, dzięki któremu zupa jest nieco kwaśna w smaku.

Więcej przydatnych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Składniki:

  • litr bulionu wołowego,
  • 250 ml zakwasu na żur,
  • 2 cebule,
  • 500 ml śmietanki 36 proc.,
  • 500 g świeżych prawdziwków,
  • łyżka masła,
  • 100 ml wódki,
  • sól,
  • pieprz.

Kotlety mielone Magdy Gessler z jednym hiperskładnikiemKotlety mielone Magdy Gessler z jednym hiperskładnikiem. Są pyszne

Zupa grzybowa Magdy Gessler. Sposób przygotowania krok po kroku

  1. Cebulę pokrój w drobną kostkę, a następnie zeszklij na odrobinie oleju bądź masła.
  2. Grzyby dokładnie oczyść, umyj, a następnie pokrój na mniejsze kawałki. Duś na maśle aż osiągną miękkość i przełóż do dużego garnka razem z przesmażoną cebulką.
  3. Do garnka wlej gorący wywar wołowy i podgotuj przez około 10 minut. Następnie dolej żurek oraz wódkę i gotuj na małym ogniu przez parę minut.
  4. Zupę dopraw solą i świeżo mielonym pieprzem oraz wlej śmietanę i wszystko dokładnie wymieszaj.
  5. Zupę zblenduj na gładki krem.

Rosół to smaczna zupa o wielu właściwościach.Najgorszy dodatek do zupy. Zmienia smak i aromat. Możesz go jednak zastąpić

Zupę krem z grzybów z przepisu Magdy Gessler można podawać na przykład z natką pietruszki. Świetnie będzie komponować się też z kromką świeżego chleba. Smacznego!

Więcej o: