Jesienne menu bez zupy dyniowej nie istnieje. Przepis na aromatyczny krem z dyni jest banalny i poradzi sobie z nim nawet niedoświadczony kucharz czy kucharka. Jednak diabeł tkwi w szczegółach, a w tym przypadku jest to imbir. Jak raz spróbujesz zupy dyniowej z imbirem, zawsze już będziesz ją tak robić.
Zupa z dyni - przepis na jesienny rarytas
Składniki:
- 0,5 kg dyni
- 1 łyżka masła
- 2-3 plastry świeżego imbiru
- śmietanka kremówka
- ok. 700 ml bulionu lub lekkiego rosołu
- sok wyciśnięty z połowy pomarańczy (opcjonalnie)
- sól, pieprz
Sposób wykonania:
- Dynię obierz ze skóry, usuń pestki, a miąższ pokrój w kostkę. Plastry imbiru drobno posiekaj.
- Przygotuj garnek i rozgrzej w nim masło. Następnie dodaj posiekany imbir i chwilę go przesmaż. Po kilku minutach dodaj dynię i smaż na dość dużej mocy palnika, aż zmięknie. Następnie wlej bulion i na wolnym ogniu gotuj przez ok. 20 minut.
- Do zupy dodaj przyprawy, sok pomarańczowy oraz wlej śmietankę. Całość zmiksuj blenderem ręcznym na gładki krem.
- Tak przygotowaną zupę podawaj z grzankami, pulpecikami lub z pestkami dyni.
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.