Karkówka z grilla to jedno z najczęściej przyrządzanych mięs na imprezy w ogrodzie, ale nie tylko. Kiełbaski czy szaszłyki owszem są pyszne, ale to właśnie karkówka jest królową rusztu. Przede wszystkim to zasługa marynaty do karkówki, która dodaje jej aromatycznego i niepowtarzalnego smaku. Sprawdź jak przygotować idealną marynatę, która będzie kluczem i gwarancją najlepszego smaku karkówki.
Składniki: 3 ząbki czosnku, łyżka musztardy sarepskiej, łyżka ketchupu łagodnego, 4 łyżki oleju, łyżka siekanego tymianku, sól i pieprz, łyżeczka ostrej i słodkiej papryki.
Sposób przygotowania marynaty:
W miseczce należy wymieszać wszystkie składniki do marynaty, aby uzyskały jednolitą konsystencję. Każdy plaster karkówki należy dokładnie obtoczyć w marynacie i przełożyć do drugiej miski. Tak przygotowane mięso najlepiej wstawić do lodówki na całą noc.
Przygotowując grilla należy wiedzieć, jakie mięso najlepiej kupić i jak je prawidłowo przyrządzić. Większość Polaków kładzie na ruszt karkówkę, kiełbaski, ale też mięso z kurczaka. Dlaczego? Ponieważ ulubionym mięsem, które kupujemy najczęściej jest wieprzowina.
Wybierając się na zakupy warto wiedzieć, że najlepiej kupować porcje od 1,5–2 kg ponieważ kawałki większe są przerośnięte, a co za tym idzie mniej smaczne i twarde. Kolejną rzeczą na którą warto zwrócić uwagę jest to, że najlepiej kupować część karkówki od strony schabu, ponieważ mięso z tej strony jest delikatniejsze i znajduje się w nim mniej żyłek.
Karkówka z grilla smakuje doskonale, ponieważ jest ona mocno poprzerastana tłuszczem, który w trakcie grillowania wytapia się, rozluźniając tym samym włókna. Mięso w procesie obróbki na grillu robi się miękkie, soczyste i smaczne, ale tylko wtedy gdy kupimy mięso wysokiej jakości.
Planujesz grilla rodzinnego lub ze znajomymi? Koniecznie musisz poznać przepis na karkówkę z rusztu, by Twoi goście na długo zapamiętali to spotkanie. Przygotowanie karkówki nie jest bardzo skomplikowane, a jej smak jest obłędny. Warto podawać ją z sałatką ze świeżych warzyw, co doskonale dopełni jej smak, lub też z ziemniakami pieczonymi. Zobacz jak przyrządzić pyszną karkówkę z grilla.
Karkówka wieprzowa należy do mięs twardych. Aby mięso z karkówki było smaczne trzeba wiedzieć jak odpowiednio je zamarynować i przyrządzić. Istotnym składnikiem, który ułatwi Ci ten proces a dodatkowo sprawi, że karkówka będzie miękka jest ocet.
Mięso z karkówki można marynować w wielu przyprawach takich jak np.
Co zatem zrobić, by karkówka z grilla była miękka i soczysta? Otóż jest na to sposób. Wystarczy sól, ocet i odrobina soku z cytryny, aby mięso stało się miękkie (składniki te rozpuszczają część białek i włókien, sprawiając, że karczek jest także soczysty). Ważne jest, aby nie przesadzić z ilością octu i soku z cytryny, ponieważ gdy będziemy marynować mięso w marynacie z tymi produktami zbyt długo sprawi to, że karkówka będzie galaretowata.
Najlepiej będzie gdy do szklanego pojemnika wlejesz wodę, dodasz łyżkę soku z cytryny lub octu, włożysz do niego mięso i odstawisz na kilka minut. Następnie mięso należy wysuszyć i zamarynować, po czym odstawić na godzinę aby nabrało idealnego aromatu. Później możemy już tylko grillować.
Przed grillowaniem karkówkę wieprzową warto odpowiednio przygotować i włożyć do marynaty na noc, by jej smak był lepszy i bardziej aromatyczny.
Marynata piwna
Składniki: szklanka jasnego piwa, 3-4 łyżki oleju, kminek, jałowiec, liście laurowe, sól, ziarna czarnego pieprzu.
Przygotowanie:
Piwo połącz z olejem, dodaj sól, kminek, jałowiec i ziarna pieprzu rozgniecione nożem, wrzuć pokruszone liście laurowe. Wszystko wymieszaj.
Marynata meksykańska
Składniki: 3-4 łyżki oleju, 3 łyżki keczupu, 2 łyżki musztardy, 2 ząbki czosnku, łyżeczka cukru (może być brązowy), sól, oregano, papryka ostra mielona, kumin mielony.
Przygotowanie:
Czosnek przeciśnij przez praskę, połącz wszystkie składniki marynaty i wymieszaj.
Marynata pikantna
Składniki: pół szklanki oleju, 2 łyżki octu z czerwonego wina, cebula duża, łyżeczka cukru, 2 ząbki czosnku, pieprz mielony, łyżeczka papryki ostrej mielonej, sól.
Przygotowanie:
Połącz wszystkie przyprawy, dodaj posiekaną cebulę, czosnek, ocet i olej, wymieszaj.
Wszystkie te marynaty można wykorzystać do przygotowania mięsa z karkówki na grilla. Warto jednak pamiętać, że aby karkówka była smaczna, miękka, soczysta i aromatyczna warto zostawić ją w marynacie na co najmniej kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Oczywiście w lodówce. Pozwoli to przyprawom idealnie wsiąknąć w mięso, dzięki czemu jego smak będzie bardziej wyrazisty.
Zobacz też: Karkówka na obiad? Dodaj pomidory i miód, nie zapomnij o kapuście. Karol Okrasa poleca ten przepis