Kompot czym jest nie trzeba chyba nikomu tłumaczyć. Ten owocowy napój można przygotować z świeżych lub suszonych owoców. Można go przyrządzać z dodatkiem cukru lub bez, w zależności od tego jakie są nasze preferencje smakowe. Często do kompotu dodaje się też goździki czy przyprawy. Napój ten można przygotować np. z wiśni, czereśni, jabłek, truskawek. Wszystko zależy oczywiście od tego jakie owoce lubimy i do jakich mamy dostęp.
Kompot z rabarbaru, podobnie jak inne kompoty, ma wielką zaletę ponieważ bardzo łatwo i szybko się go przygotowuje. Poradzi sobie z tym każdy. Należy jednak pamiętać, że rabarbar mimo iż jest bardzo zdrowy, może nam także zaszkodzić (rabarbar zawiera w sobie bardzo duże ilości kwasu szczawiowego, który jest groźny dla naszego organizmu, ponieważ wypłukuje wapń). Dlatego warto go spożywać w rozsądnych ilościach.
Jak przygotować kompot z rabarbaru? To nic trudnego. Wystarczy wrzucić do garnka rabarbar, cukier i sok z cytryny. Składniki należy przez chwilę smażyć, aż rabarbar puści sok a cukier się podgrzeje. Następnie dodać do rabarbaru wodę, zagotować i podgrzewać przez kilka minut. Kompot gotowy. Najlepiej smakuje schłodzony.
Kompot z truskawek to zdecydowanie najpopularniejszy kompot. Gdy tylko pojawią się pierwsze truskawki, zaczynamy myśleć o przygotowaniu pysznego napoju owocowego. Warto zaznaczyć, że kompot przygotowany z truskawek jest też bardzo zdrowy, ponieważ zawiera wiele substancji odżywczych a dodatkowo szczyci się małą liczbą kalorii co jest niezmiernie ważne dla osób znajdujących się na diecie.
Jak w takim razie zrobić smaczny kompot z truskawek? Wystarczy kilka prostych kroków:
Kolejnym pysznym napojem owocowym jest kompot z jabłek. Idealnie ugasi pragnienie, a także sprawdzi się jako dodatek do obiadu. Bardzo istotne jest, by wiedzieć z jakich jabłek kompot będzie najlepszy. Odmianą, która idealnie nadaje się na kompoty jest np. papierówka, której zbiory zaczynają się w lecie. Owoce te mają żółtą skórkę i kruchy, lekko kwaskowy miąższ. Papierówki są idealne na kompoty, podobnie zresztą jak antonówki, które z kolei dojrzewają na początku września.
Warto dodać, że kompot z jabłek ma właściwości lecznicze. Dlaczego? Błonnik zawarty w jabłkach chroni nasz organizm przed zaparciami, a także wspomaga pracę jelit. Jak ugotować kompot z jabłek?
Przygotuj około kilograma umytych, pokrojonych i pozbawionych gniazd nasiennych jabłek, 1,5 litra wody i 50 g cukru. Owoce przełóż do garnka, zalej wodą i ugotuj. W trakcie gotowania kompotu można go dosłodzić cukrem, a także - jeśli lubisz - dodać przyprawy korzenne. Całość należy gotować około 20 minut. Podobnie jak inne kompoty, ten także najlepiej smakuje gdy jest schłodzony lub całkowicie zimny.
Wiśnie to owoce pestkowe ,dlatego bardzo często może pojawiać się pytanie czy do kompotu z wiśni należy je drylować? Kompot z wiśni powinien być przygotowany z owoców wcześniej wydrylowanych. Dlaczego? Należy pamiętać, że pestki, które znajdują się w wiśniach zawierają amigdalinę. Spożywanie tego składnika w skrajnych przypadkach może doprowadzić nawet do śmierci, dlatego ważne jest by wiśnie wydrylować.
Jak ugotować kompot z wiśni krok po kroku? Wiśnie drylujemy, zasypujemy cukrem i odstawiamy na około 30 minut. Po upływie tego czasu przekładamy wiśnie do garnka, w którym będziemy gotować kompot, zalewamy wodą i gotujemy całość około 20 minut. Spożywamy schłodzony.
Jeśli chcesz chociaż na chwilę cofnąć się do czasów dzieciństwa, to zdecydowanie ułatwi to smak kompotu z czereśni. Napój ten jest nie tylko orzeźwiający, ale przede wszystkim dostarcza wiele witamin i składników odżywczych. Idealnie smakuje popijany do obiadu w letnie dni. Kompot z czereśni to tylko 3 proste składniki, a smak niezapomniany. Napój ten można przygotować na dwa sposoby.
Kompot ze świeżych czereśni
Składniki: 0,5 kg czereśni, 0,5 l wody, 3 łyżki cukru
Sposób przygotowania:
Kompot z czereśni w słoiku – w sam raz na zimę
Składniki: 1,5 kg czereśni, 2 l wody, 4 łyżki cukru na każdy litrowy słoik
Sposób przygotowania:
Zobacz też: Jak zrobić kompot z wiśni? To tylko trzy składniki, a smak przypomni ci dzieciństwo