Z czym placki ziemniaczane smakują najlepiej? Przepis babci świetnie uzupełnią te dodatki

Kiedy za oknami jesień, coraz częściej zastanawiamy się, jakie dania można zaserwować w kuchni, aby poprawić swój nastrój. Z pomocą mogą przyjść klasyczne, a zarazem najlepsze przepisy babci. Sięgając po jedną z takich z potraw, zadajemy sobie pytanie, z czym placki ziemniaczane smakują najlepiej? Mamy kilka propozycji.
Zobacz wideo Placki ziemniaczane

Z czym placki ziemniaczane smakują najlepiej? To pytanie pada, kiedy jesteśmy znudzeni klasyczną wersją. Okazuje się, że możliwości jest mnóstwo, a wszystko zależy od tego, czy mamy ochotę na wersję słodką, czy wytrawną. Przygotowaliśmy kilka propozycji.

Przepisy babci, czyli z czym placki ziemniaczane są najlepsze

Zanim skupimy się na dodatkach, warto wspomnieć jak przyrządzić placki ziemniaczane z przepisu babci, aby były chrupiące. Jest kilka istotnych zasad. Po pierwsze dla trzech osób wystarczy siedem dużych ziemniaków. Obieramy je, myjemy i ucieramy na najdrobniejszych oczkach kuchennej tarki. Dodajemy sól i pieprz. Wbijamy dwa jajka i wsypujemy zaledwie łyżkę mąki. Wszystko dokładnie mieszamy. Proporcje są bardzo ważne, dzięki nim placki będą wyjątkowo chrupiące. Placuszki smażymy na rozgrzanym oleju rzepakowym, aż będą złociste.

Kiedy już przygotujemy nasze danie, warto zastanowić się, z czym placki ziemniaczane będą najsmaczniejsze. Otóż jest wiele propozycji:

  1. Kwaśna śmietana - dobrze schłodzona 12 proc. lub 18 proc., idealnie przełamuje smaki i daje uczucie świeżości.
  2. Duszone warzywa - pokrojona w kostkę cebula, papryka, pomidory są świetnym dodatkiem do placków ziemniaczanych. Wystarczy jedynie udusić warzywa na masełku i doprawić wedle uznania.
  3. Gulasz z mięsa wieprzowego lub kurczaka - miłośnicy bardziej sytych dań z pewnością pokochają placki ziemniaczane z gulaszem.
  4. Leśne grzyby na masełku - idealne rozwiązanie na jesień. Oczyszczamy nasze zbiory, cebulkę szklimy na masełku, dodajemy grzyby i dusimy przez 20 minut. Możemy posypać odrobiną kopru.

Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Z czym placki ziemniaczane? Poznaj wersje na słodko

Jeśli mamy ochotę nieco zaszaleć przyrządzając obiad, albo zwyczajnie zjedlibyśmy coś na słodko, warto wybrać inne dodatki do placków ziemniaczanych. Popularna wersja z cukrem jest najprostszym rozwiązaniem. Są jednak inne możliwości:

  1. Żurawina - ta zdrowa przekąska nada plackom wyjątkowego charakteru. Posypując nią placki uzyskamy słodko-kwaśny efekt.
  2. Konfitury - nie od dziś wiadomo, że świetnie sprawdzają się jako dodatek do wytrawnych potraw. W przypadku placków ziemniaczanych idealna będzie wersja malinowa, żurawinowa, lub jabłkowo-cynamonowa.
  3. Śmietana z cukrem - do kwaśnej śmietany dodajemy odrobinę cukru i mieszamy, aż się rozpuści. Zjadamy z plackami.
  4. Cukier puder - są także zwolennicy cukru pudru. Ten delikatny w strukturze słodzik przełamuje smak dania. 
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.