Ryż z jabłkami - prosty przepis na wspomnienie z dzieciństwa. Fantastyczny pomysł na słodki obiad

Ryż z jabłkami wbrew pozorom nie jest daniem dedykowanym wyłącznie dzieciom. Wiele osób zastanawia się teraz, co zrobić z jabłek - dlaczego więc nie spróbować powrócić do przeszłości i nie przyrządzić słodkiego obiadu z tradycyjnych, polskich owoców? Podajemy przepis na wyśmienity ryż z jabłkami.

Jabłka to bardzo zdrowe owoce, które powinno się jeść jak najczęściej. Zawierają mnóstwo witamin, błonnika i minerałów. Jednym z najczęściej wybieranych dań z tymi owocami jest ryż z jabłkami. Jak je przygotować? Przedstawiamy przepis na słodki obiad

Zobacz wideo Fasolka szparagowa w sosie ze świeżych pomidorów

Ryż z jabłkami - przepis na wspomnienie dzieciństwa

Składniki:

Masa ryżowa:

  • litr mleka,
  • 300 g ryżu,
  • pół szklanki cukru,
  • dwie łyżeczki cukru waniliowego,
  • łyżka stołowa masła,
  • szczypta soli.

Masa jabłkowa:

  • kilogram jabłek,
  • łyżka soku z cytryny,
  • trzy łyżki stołowe cukru,
  • dwie łyżeczki cynamonu.

Przygotowanie:

  1. Przygotuj formę do zapieczenia ryżu z jabłkami. 
  2. Wlej do garnka mleko i zagotuj. Wsyp ryż, cukier, cukier waniliowy i szczyptę soli. Gotuj całość na małym ogniu ciągle mieszając aż ryż pochłonie mleko.
  3. W międzyczasie obierz jabłka i pokrój je na małe kawałki.
  4. Dodaj masło do ugotowanego ryżu i dobrze wymieszaj.
  5. Jabłka przełóż do oddzielnego garnka, dodaj cukier, cynamon i sok z cytryny i całość dobrze wymieszaj.
  6. Praż jabłka przez kilka minut aż staną się miękkie.
  7. Przygotuj piekarnik - nastaw go na 180 st. C.
  8. Przełóż do wysmarowanej tłuszczem formy warstwę ryżu i przekładaj na zmianę warstwą jabłek.
  9. Wierzchnią warstwą powinien być ryż - rozłóż na nim kawałki masła, wstaw formę do piekarnika i piecz przez około czterdzieści minut.

Smacznego!

Jak podawać ryż z jabłkami?

Zapiekany ryż z jabłkami dobrze jest podawać polany łyżką miodu i z dodatkiem bakalii. Można tu użyć suszonej żurawiny, rodzynek, orzechów. Innym dodatkiem, który przełamie słodycz tego dania, będzie odrobina startej, gorzkiej czekolady.

Więcej pysznych przepisów znajdziecie na Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Agora SA