Jabłka to bardzo zdrowe owoce, które powinno się jeść jak najczęściej. Zawierają mnóstwo witamin, błonnika i minerałów. Jednym z najczęściej wybieranych dań z tymi owocami jest ryż z jabłkami. Jak je przygotować? Przedstawiamy przepis na słodki obiad.
Zobacz wideo Fasolka szparagowa w sosie ze świeżych pomidorów
Ryż z jabłkami - przepis na wspomnienie dzieciństwa
Składniki:
Masa ryżowa:
- litr mleka,
- 300 g ryżu,
- pół szklanki cukru,
- dwie łyżeczki cukru waniliowego,
- łyżka stołowa masła,
- szczypta soli.
Masa jabłkowa:
- kilogram jabłek,
- łyżka soku z cytryny,
- trzy łyżki stołowe cukru,
- dwie łyżeczki cynamonu.
Przygotowanie:
- Przygotuj formę do zapieczenia ryżu z jabłkami.
- Wlej do garnka mleko i zagotuj. Wsyp ryż, cukier, cukier waniliowy i szczyptę soli. Gotuj całość na małym ogniu ciągle mieszając aż ryż pochłonie mleko.
- W międzyczasie obierz jabłka i pokrój je na małe kawałki.
- Dodaj masło do ugotowanego ryżu i dobrze wymieszaj.
- Jabłka przełóż do oddzielnego garnka, dodaj cukier, cynamon i sok z cytryny i całość dobrze wymieszaj.
- Praż jabłka przez kilka minut aż staną się miękkie.
- Przygotuj piekarnik - nastaw go na 180 st. C.
- Przełóż do wysmarowanej tłuszczem formy warstwę ryżu i przekładaj na zmianę warstwą jabłek.
- Wierzchnią warstwą powinien być ryż - rozłóż na nim kawałki masła, wstaw formę do piekarnika i piecz przez około czterdzieści minut.
Smacznego!
Jak podawać ryż z jabłkami?
Zapiekany ryż z jabłkami dobrze jest podawać polany łyżką miodu i z dodatkiem bakalii. Można tu użyć suszonej żurawiny, rodzynek, orzechów. Innym dodatkiem, który przełamie słodycz tego dania, będzie odrobina startej, gorzkiej czekolady.
Więcej pysznych przepisów znajdziecie na Gazeta.pl