Szarlotka "poduszeczka" to słodki hit jesieni. Dodaj ten rodzaj jabłek, a wyjdzie idealna

Wśród jesiennych wypieków nie może zabraknąć ciast z dodatkiem sezonowych owoców. Śliwki, gruszki i jabłka to częsty składnik tart, drożdżowych i ucieranych placków czy francuskich specjałów. Szarlotka "poduszeczka" ma oryginalny kształt, a wyśmienity duet ciasta i owoców wręcz rozpływa się w ustach.

Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Szarlotka to numer jeden wśród jesiennych wypieków. Można przygotować ją według wielu przepisów, zarówno tych tradycyjnych autorstwa babci, jak i tych nieco bardziej oryginalnych. Blogerka kulinarna Ania Zyśk proponuje ciekawą wersję, która przypomina słodką poduszeczkę wypełnioną sezonowymi owocami

Jabłecznik StrzelczykaStrzelczyk zrobił go w garnku i poruszył internet. Czy taki jabłecznik się uda?

Szarlotka "poduszeczka" - ciasto idealne na jesienną porę

W niemal każdej babcinej szufladzie znajdziemy recepturę na jesienną szarlotkę. Ten popisowy, słodki wypiek można przygotować na wiele smacznych sposobów. Tradycyjny bazuje na cieście kruchym lub półkruchym oraz pachnącym cynamonem nadzieniu jabłkowym. Słodko-kwaśne owoce z dodatkiem korzennych przypraw są kluczem do sukcesu. 

Blogerka kulinarna Ania Zyśk proponuje przepis na szarlotkę inną niż wszystkie. Kruche ciasto przygotowujemy według tradycyjnej receptury, pamiętając, by nie wyrabiać go zbyt długo, a przed wałkowaniem schłodzić w lodówce lub zamrażalce. Rewolucja zaczyna się w drugim etapie przygotowań - na wyłożoną ciastem formę nakładamy połówki jabłek, a następnie przykrywamy je drugą warstwą ciasta. W ten sposób uzyskamy kształt poduszeczek. Całość zapiekamy i gotowe! Uczta zmysłów gwarantowana! 

 
Zobacz wideo Szarlotka z kawą, czyli pyszny (i nietypowy) przepis

Przepis na szarlotkę "poduszeczkę" autorstwa Ani Zyśk

Składniki: 

  • 4-5 jabłek Cortland,
  • 400 g mąki,
  • 200 g masła,
  • jajko,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • wanilia lub ekstrakt waniliowy,
  • 50 g cukru pudru,
  • 120 g śmietany 18 proc. lub jogurtu naturalnego,
  • cynamon.

Sposób przygotowania: 

  1. Zaczynamy od przygotowania ciasta -  misce łączymy mąkę, zimne masło pokrojone na kawałki, jajko, proszek do pieczenia, wanilię, cukier puder i śmietanę. Wszystkie składniki łączymy przy pomocy noża (siekamy całość), a gdy konsystencja będzie przypominać mokry piasek, przystępujemy do szybkiego wyrabiania ciasta i uformowania kuli. Wskazówka - proces ułatwi nam skorzystanie z robota kuchennego. 
  2. Ciasto dzielimy na dwie części - jedna powinna być większa, druga mniejsza około 1/3 całości. Większą porcję zawijamy w folię, spłaszczamy i schładzam w lodówce.
  3. Mniejszą umieszamy, między dwoma płatam papieru do pieczenia i delikatnie rozwałkowujemy na szerokość blaszki - autorka przepisu skorzystała z formy o wymiarach 28 × 23 cm.  Z ciasta zdejmujemy górny papier do pieczenia i razem z dolnym arkuszem przekładamy do blaszki, dokładnie przykrywając jej dno. 
  4. Przechodzimy do owoców - jabłka myjemy, obieramy ze skórki, kroimy na pół i pozbawiamy gniazd. Tak przygotowane kładziemy na cieście pękatą stroną do góry. Posypujemy obficie cukrem pudrem i cynamonem - jeśli wybierzemy kwaśne gatunki, warto skorzystać z cukru w kryształkach w większej ilości. 
  5. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na szerokość blaszki, podobnie jak wcześniej między arkuszami papieru do pieczenia. Delikatnie układamy je na jabłkach. Nie dociskamy go do spodu - zrobi to za nas temperatura, tym samym stworzy się piękny kształt poduszki. 
  6. Przed włożeniem do piekarnika ciasto nakłuwamy widelcem. Pieczemy w 180 st. C przez 50-60 minut. Gdy czas minie uchylamy drzwi piekarnika i pozostawiamy ciasto na 10 minut. Podajemy po całkowitym przestudzeniu, udekorowane cukrem pudrem. 
Więcej o: