Boczniaki - przepis na kotletowy raj. Trudno uwierzyć, że to nie mięso, ale ważne są przyprawy

Kotlety wegetariańskie istnieją i smakują nawet lepiej niż schabowe. Boczniaki to grzyby, które można wykorzystać na setki różnych sposobów, ale chyba najsmaczniejsza opcja to właśnie opanierowane i usmażone jak kotlety. Jak je zrobić? Nie wolno zapomnieć o przyorawach - tu pieprz i sól nie wystarczą.

Boczniaki to grzyby tak samo uniwersalne jak pieczarki, chociaż uważam, że dużo smaczniejsze. Najlepszy przepis na boczniaki nie jest skomplikowany - to po prostu kotlety. Jak je zrobić? Przyprawy odgrywają dużą rolę, a boczniaki wyjątkowo lubią się z gałką muszkatołową.

Boczniaki - przepis na oszukane schabowe

Składniki:

  • 300 g boczniaków
  • mąka pszenna
  • 3 jajka
  • 2 ząbki czosnku
  • 0,5 szklanki bułki tartej\
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa, czosnek granulowany
  • 2 łyżki śmietany

Sposób wykonania:

  1. Boczniaki dokładnie oczyść i jeśli między blaszkami są zanieczyszczenia, usuń je szczoteczką lub pędzelkiem. Oczyszczone grzyby delikatnie rozbij pięścią lub tłuczkiem, b były płaskie.
  2. Do miski wbij jajka, dodaj śmietanę, sól pieprz, czosnek praz gałkę muszkatołową. Całość Dokładnie roztrzep. 
  3. Przygotuj 2 talerze. Do jednego wsyp mąkę, do drugiego bułkę tartą. 
  4. Boczniaki panieruj tak jak schabowe - najpierw w mącę, potem jajku, a na końcu w bułce tartej.
  5. Przygotuj patelnię i rozgorzej na niej odrobinę oleju. Następnie kładź opanierowane grzyby i smaż je, aż z obu stron będą złote. Podawaj z ziemniakami i surówka lub na zimno w towarzystwie sosu czosnkowego.

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Agora SA