-
Haps
-
Jak przygotować
- Boczniaki - przepis na kotletowy raj. Trudno uwierzyć, że to nie mięso, ale ważne są przyprawy
Boczniaki - przepis na kotletowy raj. Trudno uwierzyć, że to nie mięso, ale ważne są przyprawy
Kotlety wegetariańskie istnieją i smakują nawet lepiej niż schabowe. Boczniaki to grzyby, które można wykorzystać na setki różnych sposobów, ale chyba najsmaczniejsza opcja to właśnie opanierowane i usmażone jak kotlety. Jak je zrobić? Nie wolno zapomnieć o przyorawach - tu pieprz i sól nie wystarczą.
Boczniaki to grzyby tak samo uniwersalne jak pieczarki, chociaż uważam, że dużo smaczniejsze. Najlepszy przepis na boczniaki nie jest skomplikowany - to po prostu kotlety. Jak je zrobić? Przyprawy odgrywają dużą rolę, a boczniaki wyjątkowo lubią się z gałką muszkatołową.
Boczniaki - przepis na oszukane schabowe
Składniki:
- 300 g boczniaków
- mąka pszenna
- 3 jajka
- 2 ząbki czosnku
- 0,5 szklanki bułki tartej\
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa, czosnek granulowany
- 2 łyżki śmietany
Sposób wykonania:
- Boczniaki dokładnie oczyść i jeśli między blaszkami są zanieczyszczenia, usuń je szczoteczką lub pędzelkiem. Oczyszczone grzyby delikatnie rozbij pięścią lub tłuczkiem, b były płaskie.
- Do miski wbij jajka, dodaj śmietanę, sól pieprz, czosnek praz gałkę muszkatołową. Całość Dokładnie roztrzep.
- Przygotuj 2 talerze. Do jednego wsyp mąkę, do drugiego bułkę tartą.
- Boczniaki panieruj tak jak schabowe - najpierw w mącę, potem jajku, a na końcu w bułce tartej.
- Przygotuj patelnię i rozgorzej na niej odrobinę oleju. Następnie kładź opanierowane grzyby i smaż je, aż z obu stron będą złote. Podawaj z ziemniakami i surówka lub na zimno w towarzystwie sosu czosnkowego.
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.