Sałatka za 4 złote. Katarzyna Bosacka zdradza przepis na jesienne danie z dyni

Katarzyna Bosacka jest ekspertką od dań za grosze. Jesienna potrawa z dynią i grzankami nie tylko idealnie wpasowuje się w obecny klimat, lecz także jest pyszna i tania. Jak przygotować to danie za 4 złote?

Katarzyna Bosacka to znana dziennikarka i osobowość telewizyjna, która edukuje i podpowiada, jak jeść zdrowo, ekologicznie i tanio. Na swoim kanale na YouTube "EkoBosacka" nie tylko opowiada, jak czytać etykiety produktów albo jak marnować mniej żywności, lecz także przedstawia budżetowe przepisy za kilka złotych. Sałatka jesienna z dyni to popisowe danie na zimniejszy czas. Oprócz dyni znajdziesz tam ser pleśniowy, grzanki, a nawet jarmuż. Dziennikarka obliczyła koszt takiej potrawy i napisała:

Ze wszystkich składników wyszły cztery porcje. Za całość zapłaciłam 15,05 zł. Koszt jednej porcji to 3,76 zł.

Sałatka z dyni Katarzyny Bosackiej

Składniki:

  • garść pestek dyni,
  • 2 cebule,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju,
  • 500 g dyni,
  • 50 g sera pleśniowego,
  • 50 ml mleka,
  • 200 g pieczarek,
  • garść orzechów laskowych,
  • 5 kromek czerstwego chleba,
  • koperek do dekoracji,
  • 2 garści posiekanego jarmużu,
  • sól,
  • pieprz,
  • gałka muszkatołowa,
  • łyżka masła.
 
Zobacz wideo

Sposób przygotowania

  1. Dynię obierz ze skórki i pokrój w większą kostkę. Wrzuć na blachę, dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Polej wszystko niewielką ilością tłuszczu, wymieszaj. Umieść ją w rozgrzanym do 180°C piekarniku i piecz przez około 20 minut.
  2. Cebulę obierz i pokrój w piórka. Masło rozpuść na patelni i podsmaż do złotego koloru.
  3. Orzechy laskowe podpraż na suchej patelni. To samo zrób z pestkami dyni.
  4. Jarmuż umyj, usuń twarde części i drobno pokrój. Dorzuć do patelni, na której jest cebula, podlej delikatnie wodą i podsmaż. Gdy jarmuż zmięknie wszystko przełóż do miski.
  5. Pieczarki pokrój w plasterki i podsmaż na niewielkiej ilości masła.
  6. Czerstwe kromki chleba ułóż na blasze, polej małą ilością oliwy i wrzuć do piekarnika, w którym piecze się dynia.
  7. Ser pleśniowy rozkrusz do rondelka i wymieszaj z mlekiem, w ten sposób zrobisz sos do sałatki. Gotuj na małym ogniu aż do rozpuszczenia.
  8. Dynię wyjmij z piekarnika umieść ją w misce z innymi produktami. Pieczarki, orzechy i pestki dyni również umieść w naczyniu. Polej sosem z sera pleśniowego, wymieszaj i posyp koperkiem.
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.