Obiad z dynią - nie tylko zupa-krem i puree. Spróbuj czegoś nowego!

Obiad z dynią to obowiązkowa pozycja, jaka powinna zagościć na jesiennym stole. Dynia jest nie tylko apetyczna, ale także pełna wartościowych składników. Poznaj wyjątkowe receptury, które pomogą Ci zadbać o odporność.

Co zrobić z dyni na obiad i dlaczego warto włączyć ją do jesiennego menu?

Co zrobić z dyni na obiad i jakie właściwości ona posiada? Zanim przejdziemy do konkretnych przepisów, skupimy Waszą uwagę na właściwościach dyni. Oto kilka z nich:

  • Dynia zawiera błonnik pokarmowy, dzięki czemu działa pozytywnie na układ pokarmowy.
  • Dynia stanowi wsparcie dla naszego układu immunologicznego.
  • Posiada witaminy z grupy B (B1, B2, PP) oraz A, C i E.
  • Sok z dyni wykazuje działanie moczopędne (działa pozytywnie na nerki).
  • Pestki z dyni wykazują działanie przeciwpasożytnicze.
  • Jest lekkostrawna i niskokaloryczna, dlatego polecana jest osobom, będącym na diecie.

Masz ochotę na najlepszy obiad z dyni? Sprawdź poniższe przepisy z sekretnymi składnikami, które podkreślą smak potrawy. 

Co z dyni na obiad? Postaw na rozgrzewającą zupę!

Co zrobić z dyni na obiad? Możliwości jest całe mnóstwo. W przypadku spadku temperatur wspaniale sprawdzi się pożywna zupa. Jest rozgrzewająca a przy tym naprawdę szybka w wykonaniu. Przejdźmy zatem do przepisu:

Składniki:

  • 1 mała dynia
  • 1 włoszczyzna
  • 6 ziemniaków
  • 1 litr gotowego bulionu warzywnego - może być z dodatkiem mięsa
  • przyprawy: sól, pieprz, kardamon, majeranek 
  • odrobina śmietany do zabielenia
  • natka pietruszki

Wykonanie krok po kroku:

  1. Wszystkie warzywa dokładnie myjemy i obieramy ze skórki.
  2. W następnym kroku kroimy warzywa na mniejsze kawałki.
  3. W międzyczasie wstawiamy bulion, aby się zagotował.
  4. Dodajemy pokrojone ziemniaki, następnie dokładamy dynię i włoszczyznę. Doprawiamy do smaku. Miksujemy na gładką masę. Odlewamy odrobinę zupy na przykład do kubka, dodajemy śmietanę. Wyrównujemy temperaturę i dokładamy do zupy.
  5. Natkę drobno siekamy i posypujemy gotową zupę.

Mała wskazówka: zupę możemy urozmaicić na kilka sposobów. Możemy dodać czosnek, bądź paprykę, zupa będzie wówczas bardziej wyrazista.

Zobacz wideo Pomarańczowa shakshuka (dyniowa)

Purée z dyni do obiadu - dwie wersje dla prawdziwych smakoszy: z jabłkiem i bez

Purée z dyni do obiadu to bardzo ciekawy dodatek. Z całą pewnością może on zastąpić tradycyjną surówkę. Poniżej podajemy przepis na dyniowe purée w dwóch wariantach: słodkiej i klasycznej. Przejdźmy do receptur:

Składniki dla klasycznej wersji:

  • 1 dynia
  • odrobina soli do smaku (opcjonalnie)
  • Szczypta kurkumy lub przyprawy curry

Wykonanie:

  1. Dynię dokładnie umyć i pokroić na kawałki.
  2. Przygotować blaszkę. Wyłożyć ją papierem do pieczenia. 
  3. Następnie równo rozłożyć dynię, posolić ją i przyprawić kurkumą lub curry.
  4. Rozgrzać piekarnik.
  5. Dynię piec w temperaturze około 180 stopni Celsjusza. Do czasu, aż będzie miękka. Proces ten trwa zazwyczaj pół godziny.
  6. Wystudzić delikatnie dynię i zmiksować na gładką masę. 
  7. Na koniec można jeszcze raz ją przyprawić w razie potrzeby.

Przepis na słodki mus:

Proces przygotowania wygląda tak samo z wyjątkiem tego, że dokładamy do przepisu pieczone słodkie jabłko, a zamiast soli dodajemy odrobinę cynamonu. Jabłko i dynię po upieczeniu miksujemy i przyprawiamy.

Przepisy z dyni na obiad - czas na dyniowy gulasz!

Przepisy z dyni na obiad są bardzo różnorodne i czasami mogą zaskakiwać. Takim przykładem jest wyśmienity gulasz wykonany na bazie dyni. Przejdźmy do składników i sposobu przyrządzenia:

Składniki:

  • 1 cebula
  • 1 mała dynia
  • 2 czerwone dojrzałe papryki
  • 5 ogórków konserwowych
  • kawałek korzenia imbirowego
  • około 200 gramów pomidorów pelati (sos z dojrzałych pomidorów bez skórki)
  • około szklanki mleka kokosowego
  • oliwa do smażenia
  • przyprawy: gałka muszkatołowa, sól, pieprz, czerwone curry, tymianek, suszony lubczyk
  • garść świeżej kolendry

Sposób wykonania:

  1. Dynię dokładnie umyć, obrać i pokroić w dosyć grubą kostkę.
  2. Cebulę posiekać, paprykę umyć i pokroić w słupki.
  3. Ogórki kiszone pokroić w kostkę.
  4. Kolendrę dokładnie umyć i posiekać.
  5. Imbir umyć, obrać i zetrzeć na tarce.
  6. Oliwę rozgrzać na woku lub w garnku z grubym dnem. Podsmażyć cebulę, imbir, dodać pokrojone warzywa, sos pomidorowy (pomidory pelati) i przyprawy. Następnie dodać mleko kokosowe. Całość wymieszać.
  7. Gotować na wolnym ogniu, pod przykryciem przez około 15 minut. 
  8. Podawać z makaronem lub ryżem.

Zobacz też: Placki z dyni. Oryginalne pancakes w jesiennej wersji. Wystarczy połączyć kilka składników

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.