Jak zbierać kanie i nie mylić z muchomorem? Warto skorzystać z porad doświadczonych grzybiarzy

Czubajki kanie są bardzo pożądane przez grzybiarzy, ale równie często mylone z muchomorami. Jak uniknąć dramatu? I co zrobić z młodymi, nierozwiniętymi okazami? Ta wiedza to prawdziwy "must-have" dla każdego zapalonego grzybiarza.

Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo Risotto dyniowe z gorgonzolą. Ten dodatek sprawi, że na długo zapadnie w pamięć

Czubajki kanie (zwane też sowami, ponieważ młode okazy przypominają wyglądem skulone sówki) są bardzo pożądanymi grzybami. Ale są też często mylone z trującymi gatunkami darów lasu, szczególnie z muchomorami sromotnikowymi. Jak uniknąć tragicznego błędu? I co zrobić z młodymi i nierozwiniętymi okazami? Umiejętność rozróżnienia grzybów i postępowania z nimi jest konieczna dla każdego grzybiarza. To musi wiedzieć każdy, kto wybiera się na grzybobranie

Czubajka kania Kania czy muchomor? To musisz wiedzieć przed grzybobraniem. Pomoże pierścień

Jak zbierać czubajki kanie? Co zrobić z nierozwiniętymi okazami? Zapamiętajcie te zasady

Czubajki kanie łatwo pomylić z innymi gatunkami, szczególnie z muchomorem sromotnikowym. Jak rozpoznać kanię? Po szeregu charakterystycznych cech:

  • wyraźny czubek na szczycie kapelusza (u dojrzałych osobników),
  • brązowe łuski na kapeluszu, które łatwo zetrzeć np. paznokciem,
  • beżowe blaszki nie są zrośnięte z trzonem,
  • trzonek grzyba jest długi i smukły z wyraźnym wzorem,
  • wełniasty, ruchomy pierścień na trzonku grzyba - można go przeciągnąć niemal od góry do dołu,
  • brak pochwy na dole korzenia,
  • wyraźny, grzybowy zapach.

Dla ułatwienia Lasy Państwowe opublikowały infografikę z opisem różnic między kanią a muchomorem sromotnikowym.

Kanie Grzyby podobne do kani. Uwaga, niektóre mogą ci poważnie zaszkodzić

Jak rozwinąć młode osobniki kani? Jest prosty, domowy sposób na szybkie dojrzewanie grzyba

O ile dojrzałe kanie można bez większych przeszkód zidentyfikować, to z młodymi już nie jest tak łatwo. Co zrobić z nierozwiniętymi okazami? Najlepiej wstrzymać się z ich zbieraniem, ale jeśli już mamy takie grzyby, to warto samodzielnie rozwinąć ich owocniki. Jak to zrobić? Najpierw oczyść trzonki grzybów z zanieczyszczeń, np. mchu czy liści, a następnie umieść je w naczyniu z zimną wodą (kapeluszem do góry, jak kwiaty cięte) i zostaw na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. W ten sposób nierozwinięte owocniki otworzą się, co umożliwi ich dokładną identyfikację. 

Więcej o: