Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Czubajki kanie (zwane też sowami, ponieważ młode okazy przypominają wyglądem skulone sówki) są bardzo pożądanymi grzybami. Ale są też często mylone z trującymi gatunkami darów lasu, szczególnie z muchomorami sromotnikowymi. Jak uniknąć tragicznego błędu? I co zrobić z młodymi i nierozwiniętymi okazami? Umiejętność rozróżnienia grzybów i postępowania z nimi jest konieczna dla każdego grzybiarza. To musi wiedzieć każdy, kto wybiera się na grzybobranie.
Czubajki kanie łatwo pomylić z innymi gatunkami, szczególnie z muchomorem sromotnikowym. Jak rozpoznać kanię? Po szeregu charakterystycznych cech:
Dla ułatwienia Lasy Państwowe opublikowały infografikę z opisem różnic między kanią a muchomorem sromotnikowym.
O ile dojrzałe kanie można bez większych przeszkód zidentyfikować, to z młodymi już nie jest tak łatwo. Co zrobić z nierozwiniętymi okazami? Najlepiej wstrzymać się z ich zbieraniem, ale jeśli już mamy takie grzyby, to warto samodzielnie rozwinąć ich owocniki. Jak to zrobić? Najpierw oczyść trzonki grzybów z zanieczyszczeń, np. mchu czy liści, a następnie umieść je w naczyniu z zimną wodą (kapeluszem do góry, jak kwiaty cięte) i zostaw na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. W ten sposób nierozwinięte owocniki otworzą się, co umożliwi ich dokładną identyfikację.