Jak zbierać kanie i nie mylić z muchomorem? Warto skorzystać z porad doświadczonych grzybiarzy

Czubajki kanie są bardzo pożądane przez grzybiarzy, ale równie często mylone z muchomorami. Jak uniknąć dramatu? I co zrobić z młodymi, nierozwiniętymi okazami? Ta wiedza to prawdziwy "must-have" dla każdego zapalonego grzybiarza.

Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo Risotto dyniowe z gorgonzolą. Ten dodatek sprawi, że na długo zapadnie w pamięć

Czubajki kanie (zwane też sowami, ponieważ młode okazy przypominają wyglądem skulone sówki) są bardzo pożądanymi grzybami. Ale są też często mylone z trującymi gatunkami darów lasu, szczególnie z muchomorami sromotnikowymi. Jak uniknąć tragicznego błędu? I co zrobić z młodymi i nierozwiniętymi okazami? Umiejętność rozróżnienia grzybów i postępowania z nimi jest konieczna dla każdego grzybiarza. To musi wiedzieć każdy, kto wybiera się na grzybobranie

Jak zbierać czubajki kanie? Co zrobić z nierozwiniętymi okazami? Zapamiętajcie te zasady

Czubajki kanie łatwo pomylić z innymi gatunkami, szczególnie z muchomorem sromotnikowym. Jak rozpoznać kanię? Po szeregu charakterystycznych cech:

  • wyraźny czubek na szczycie kapelusza (u dojrzałych osobników),
  • brązowe łuski na kapeluszu, które łatwo zetrzeć np. paznokciem,
  • beżowe blaszki nie są zrośnięte z trzonem,
  • trzonek grzyba jest długi i smukły z wyraźnym wzorem,
  • wełniasty, ruchomy pierścień na trzonku grzyba - można go przeciągnąć niemal od góry do dołu,
  • brak pochwy na dole korzenia,
  • wyraźny, grzybowy zapach.

Dla ułatwienia Lasy Państwowe opublikowały infografikę z opisem różnic między kanią a muchomorem sromotnikowym.

Jak rozwinąć młode osobniki kani? Jest prosty, domowy sposób na szybkie dojrzewanie grzyba

O ile dojrzałe kanie można bez większych przeszkód zidentyfikować, to z młodymi już nie jest tak łatwo. Co zrobić z nierozwiniętymi okazami? Najlepiej wstrzymać się z ich zbieraniem, ale jeśli już mamy takie grzyby, to warto samodzielnie rozwinąć ich owocniki. Jak to zrobić? Najpierw oczyść trzonki grzybów z zanieczyszczeń, np. mchu czy liści, a następnie umieść je w naczyniu z zimną wodą (kapeluszem do góry, jak kwiaty cięte) i zostaw na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. W ten sposób nierozwinięte owocniki otworzą się, co umożliwi ich dokładną identyfikację. 

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.