Schabowy bez rozbijania z przepisu Tomasza Strzelczyka. Oryginalna wersja tradycyjnego dania

Schabowy bez rozbijania to ciekawa alternatywa dla tradycyjnego, polskiego dania. Przepis Tomasza Strzelczyka gwarantuje smaczny efekt. Kluczowe jest mięso dobrej jakości i aromatyczne przyprawy. Nie obejdzie się bez dodatku musztardy!

Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Tradycyjne przepisy często goszczą w domowym menu. Warto jednak czasami poeksperymentować i stworzyć nową wersję dobrze znanych potraw. Schabowy bez rozbijania z przepisu Tomasza Strzelczyka to prawdziwy hit! Konkretny kawałek mięsa z dodatkiem przypraw smakuje wyjątkowo, a prezentuje się jeszcze lepiej. 

Schabowy bez rozbijania z przepisu Tomasza Strzelczyka

Kotlety schabowe to klasyka kuchni polskiej. Od lat danie gości w domowym menu, ale i w wielu tradycyjnych restauracjach. Sekret tkwi w mięsie i chrupiącej panierce oraz ulubionych dodatkach. Tomasz Strzelczyk zdradza na swoim kanale przepis na oryginalną wersję, która nie tylko pięknie się prezentuje, ale i rozpływa się w ustach. 

Schabowy bez rozbijania to ciekawa alternatywa dla cieniutkiego, tradycyjnego kotleta. Tomasz Strzelczyk w swoim przepisie radzi jak go przygotować. Kluczowe jest mięso dobrej jakości, pokrojone w grube plastry. Nie ubijamy wieprzowiny tak jak zawsze. Przyprawiamy obficie solą i pieprzem, a następnie dodajemy łyżeczkę musztardy francuskiej, która nada całości wyjątkowego smaku i aromatu. Tak przygotowane schabowe świetnie smakują z kapustą i ziemniakami

Przepis pochodzi z Facebooka Tomasza Strzelczyka.

Zobacz wideo Kotlet wołowy a la schabowy

Przepis na schabowe bez rozbijania według Tomasza Strzelczyka 

Składniki: 

  • dobrej jakości tusza wieprzowa (ilość w zależności od porcji),
  • sól, 
  • pieprz,
  • musztarda francuska,
  • bułka tarta,
  • olej do smażenia. 

Sposób przygotowania: 

  1. Mięso myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Kroimy w grube plastry.
  2. Każdy kawałek mięsa dokładnie solimy i pieprzymy z obu stron. 
  3. Na wierzch mięsa dodajemy łyżeczkę musztardy francuskiej. Smarujemy nią mięso tylko z jednej strony. 
  4. Na patelnię wlewamy olej. 
  5. Mięso od strony musztardy panierujemy w bułce tartej. 
  6. Smażymy z obu stron na rumiany kolor. 
  7. Schabowe bez ubijania podajemy z ulubionymi dodatkami. Autor przepisu poleca kapustę i tłuczone ziemniaki. 
Więcej o: