Kurki są jednym z najpowszechniej występujących grzybów w polskich lasach. Pojawiają się od połowy lata, a znaleźć je można aż do połowy jesieni. Można je marynować i mrozić. Ich przyrządzanie nie jest jednak takie proste. Czasami mogą mieć gorzki smak. Jak się go pozbyć?
Pierwszym punktem w przygotowywaniu grzybów jest ich dokładne czyszczenie. W przypadku kurek jest to bardzo czasochłonne zajęcie. Powinno się odciąć uszkodzone fragmenty i końcówki ogonków, po czym porządnie je umyć. Należy jednak uważać, aby nie moczyć ich zbyt długo - wystarczy zaledwie kilka minut.
Gorycz powstaje zazwyczaj w wyniku zbyt długiego przechowywania grzybów. Dotyczy to najczęściej mrożonych kurek. Jak zapobiegać ich gorzknieniu? Przed mrożeniem wystarczy poddać kurki obróbce cieplnej. W tym celu należy je zblanszować w gotującej się wodzie. Tak przygotowane kurki nie powinny mieć gorzkiego smaku po rozmrożeniu.
Jeśli przyrządza się marynowane kurki, przed rozpoczęciem powinno się je gotować przez około dziesięć minut. Do wody warto dodać trochę cukru lub soli - dzięki temu grzyby nie utracą odpowiedniej konsystencji. Po zalaniu słoików z kurkami marynatą powinno się szczelnie zakręcić słoiki i postawić je do góry dnem.
Gorycz kurek najczęściej powstaje po ich zamrożeniu. Aby do tego nie dopuścić, nie powinno przechowywać się ich dłużej niż przez trzy miesiące. Jeśli chcemy usmażyć wcześniej mrożone kurki, powinniśmy odlać z nich pierwszą wodę, jaka z nich odejdzie. Przed mrożeniem najlepiej zblanszować grzyby. Kurki powinno się umieścić w szczelnym opakowaniu przed ich zamrożeniem.
Więcej podobnych artykułów znajdziecie na Gazeta.pl