-
Haps
-
Jak przygotować
- Ania Starmach robi piernik ekspresowo. Połączony z bakaliami idealnie sprawdzi się na kryzysowe sytuacje
Ania Starmach robi piernik ekspresowo. Połączony z bakaliami idealnie sprawdzi się na kryzysowe sytuacje
To ciasto idealnie sprawdzi się gdy w domu brakuje słodkości lub gdy za chwilę mają wpaść niezapowiedziani goście. Ania Starmach dodaje do niego mieszankę bakalii i słodką polewę. Jak sama napisała, jest to "piernik EKSPRESOWY".
Ciasta to bez wątpienia jedne ze smaczniejszych i najbardziej popularnych deserów, jakie można zaserwować. Gdy za oknem aura robi się coraz to bardziej jesienna z piekarników można wyczuć zapach piernika. Najczęściej przekładany słodkimi konfiturami jest miękki i aromatyczny. Ania Starmach na swojej stronie internetowej pokazała jak robi to ciasto w sposób błyskawiczny. Dodaje do niego bakalie, a żeby zachęcał również i wyglądem podaje go z domową polewą czekoladową.
Ekspresowy piernik Ani Starmach
Składniki
- 350 g mąki pszennej,
- 200 g płynnego, jasnego miodu
- 150 g cukru trzcinowego,
- 120 g miękkiego masła,
- 50 g orzechów włoskich,
- 30 g suszonych moreli,
- 30 g kandyzowanej skórki pomarańczy,
- 20 g suszonych śliwek,
- 10 g gorzkiego kakao,
- 3 jajka,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1,5 łyżki przyprawy do piernika,
- 1 łyżeczka cukru waniliowego,
- szczypta soli.
Składniki na polewę
- 50 ml mleka,
- 50 ml masła,
- 100 g gorzkiej czekolady.
Sposób przygotowania
- Owoce takie jak śliwki i morele pokrój w cieniutkie paseczki. Orzechy drobno posiekaj. Wszystko połącz w miseczce i dodaj 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczy.
- Za pomocą miksera masło dokładnie utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym.
- Mąkę przesiej do naczynia, dodaj proszek do pieczenia, sól, kakao i przyprawę do piernika. Dokładnie wymieszaj do połączenia składników.
- Oddziel żółtka od białek.
- Do masła wlewaj pojedynczo żółtka, cały czas mieszając. Stopniowo dodawaj też mąkę, posiekane bakalie, skórkę pomarańczową, miód i posiekane orzechy. Dokładnie wymieszaj mikserem używając niskich obrotów lub szpatułką.
- W osobnej misce ubij białka na sztywno, a następnie ostrożnie wymieszaj je z masą piernikową.
- Masę przełóż do podłużnej foremki wyłożonej papierem do pieczenia.
- Włóż do piekarnika rozgrzanego do 170°C na około 60 minut do suchości patyczka.
Sposób przygotowania polewy
- Mleko podgrzej, dodaj do niego masło i czekoladę. Poczekaj do rozpuszczenia cały czas mieszając. Masa powinna być jednolita.
- Ostudzony piernik udekoruj polewą czekoladową.