Ania Starmach robi piernik ekspresowo. Połączony z bakaliami idealnie sprawdzi się na kryzysowe sytuacje

To ciasto idealnie sprawdzi się gdy w domu brakuje słodkości lub gdy za chwilę mają wpaść niezapowiedziani goście. Ania Starmach dodaje do niego mieszankę bakalii i słodką polewę. Jak sama napisała, jest to "piernik EKSPRESOWY".

Ciasta to bez wątpienia jedne ze smaczniejszych i najbardziej popularnych deserów, jakie można zaserwować. Gdy za oknem aura robi się coraz to bardziej jesienna z piekarników można wyczuć zapach piernika. Najczęściej przekładany słodkimi konfiturami jest miękki i aromatyczny. Ania Starmach na swojej stronie internetowej pokazała jak robi to ciasto w sposób błyskawiczny. Dodaje do niego bakalie, a żeby zachęcał również i wyglądem podaje go z domową polewą czekoladową.

Ekspresowy piernik Ani Starmach

Składniki

  • 350 g mąki pszennej,
  • 200 g płynnego, jasnego miodu
  • 150 g cukru trzcinowego,
  • 120 g miękkiego masła,
  • 50 g orzechów włoskich,
  • 30 g suszonych moreli,
  • 30 g kandyzowanej skórki pomarańczy,
  • 20 g suszonych śliwek,
  • 10 g gorzkiego kakao,
  • 3 jajka,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1,5 łyżki przyprawy do piernika,
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego,
  • szczypta soli.

Składniki na polewę

  • 50 ml mleka,
  • 50 ml masła,
  • 100 g gorzkiej czekolady.

Sposób przygotowania

  1. Owoce takie jak śliwki i morele pokrój w cieniutkie paseczki. Orzechy drobno posiekaj. Wszystko połącz w miseczce i dodaj 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczy.
  2. Za pomocą miksera masło dokładnie utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym.
  3. Mąkę przesiej do naczynia, dodaj proszek do pieczenia, sól, kakao i przyprawę do piernika. Dokładnie wymieszaj do połączenia składników.
  4. Oddziel żółtka od białek.
  5. Do masła wlewaj pojedynczo żółtka, cały czas mieszając. Stopniowo dodawaj też mąkę, posiekane bakalie, skórkę pomarańczową, miód i posiekane orzechy. Dokładnie wymieszaj mikserem używając niskich obrotów lub szpatułką.
  6. W osobnej misce ubij białka na sztywno, a następnie ostrożnie wymieszaj je z masą piernikową.
  7. Masę przełóż do podłużnej foremki wyłożonej papierem do pieczenia.
  8. Włóż do piekarnika rozgrzanego do 170°C na około 60 minut do suchości patyczka.
Zobacz wideo

Sposób przygotowania polewy

  1. Mleko podgrzej, dodaj do niego masło i czekoladę. Poczekaj do rozpuszczenia cały czas mieszając. Masa powinna być jednolita.
  2. Ostudzony piernik udekoruj polewą czekoladową.
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.