Kakaowa babeczka z mikrofalówki będzie świetnym pomysłem dla zabieganych. Nie wymaga ani poświęcenia dużej ilości czasu, ani świetnych zdolności kulinarnych. Takie czekoladowe ciastko będzie przyjacielem popołudniowej kawy i doda energii na resztę dnia. Oto przepis na delikatne, wilgotne, kakaowe miniciasto.
Zobacz wideo Fasolka szparagowa w sosie ze świeżych pomidorów
Kakaowa babeczka z mikrofalówki. Przepis na szybkie ciasto pełne czekoladowego aromatu
Przedstawiamy proporcje składników na naczynie o pojemności co najmniej 250 mililitrów.
Składniki:
- jajko,
- cztery łyżki mleka,
- trzy łyżki oleju,
- cztery łyżki mąki pszennej,
- pół łyżeczki proszku do pieczenia,
- cztery łyżki kakao,
- powidła śliwkowe.
Na polewę:
- pół tabliczki czekolady mlecznej,
- łyżka mleka.
Przygotowanie:
- W garnku roztrzep jajko widelcem lub trzepaczką.
- Wlej olej i mleko, i ponownie wymieszaj.
- Wsyp cukier, przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao.
- Mieszaj, aż otrzymasz gładką, jednolitą całość.
- Przełóż masę do naczynia, którego można używać w kuchence mikrofalowej.
- Na wierzch masy połóż kilka łyżek powideł śliwkowych.
- Wstaw naczynie z ciastem do mikrofalówki i ustaw ją na największą moc i czas trzy minuty. Czas może się wydłużyć w zależności od rodzaju kuchenki.
- Przygotuj polewę. Rozpuść czekoladę z mlekiem i polej nią gotową babeczkę.
Kakaowa babeczka będzie najsmaczniejsza ze szklanką mleka i orzechami włoskimi
Kakaowa babeczka będzie przepyszna ze szklanką mleka. Można ją jeść z dodatkiem orzechów włoskich, które przełamią słodycz ciastka. Świetnie sprawdzą się również płatki migdałowe położone na wierzchu babeczki.
Więcej pysznych przepisów znajdziecie na Gazeta.pl