Czekoladowa babeczka z mikrofalówki - rewelacyjny, prosty deser w zaledwie kilka minut

Kakaowe ciastko z mikrofalówki to nietypowy przepis. Przygotujemy z niego ekspresowy deser, kiedy brakuje nam czasu. Babeczka ma rewelacyjny smak i można ją zrobić w kilka minut. Warto skusić się na takie słodkie małe co nieco.

Kakaowa babeczka z mikrofalówki będzie świetnym pomysłem dla zabieganych. Nie wymaga ani poświęcenia dużej ilości czasu, ani świetnych zdolności kulinarnych. Takie czekoladowe ciastko będzie przyjacielem popołudniowej kawy i doda energii na resztę dnia. Oto przepis na delikatne, wilgotne, kakaowe miniciasto. 

Zobacz wideo Fasolka szparagowa w sosie ze świeżych pomidorów

Kakaowa babeczka z mikrofalówki. Przepis na szybkie ciasto pełne czekoladowego aromatu

Przedstawiamy proporcje składników na naczynie o pojemności co najmniej 250 mililitrów.

Składniki:

  • jajko,
  • cztery łyżki mleka,
  • trzy łyżki oleju,
  • cztery łyżki mąki pszennej,
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia,
  • cztery łyżki kakao,
  • powidła śliwkowe.

Na polewę:

  • pół tabliczki czekolady mlecznej,
  • łyżka mleka.

Tortilla (zdjęcie ilustracyjne)Meksykańska tortilla: przepis na danie domowej roboty z dodatkiem kurczaka

Przygotowanie:

  1. W garnku roztrzep jajko widelcem lub trzepaczką.
  2. Wlej olej i mleko, i ponownie wymieszaj.
  3. Wsyp cukier, przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao.
  4. Mieszaj, aż otrzymasz gładką, jednolitą całość.
  5. Przełóż masę do naczynia, którego można używać w kuchence mikrofalowej.
  6. Na wierzch masy połóż kilka łyżek powideł śliwkowych.
  7. Wstaw naczynie z ciastem do mikrofalówki i ustaw ją na największą moc i czas trzy minuty. Czas może się wydłużyć w zależności od rodzaju kuchenki.
  8. Przygotuj polewę. Rozpuść czekoladę z mlekiem i polej nią gotową babeczkę.

Sałatka z dodatkamiPełnowartościowe sałatki to idealny pomysł na szybką przekąskę

Kakaowa babeczka będzie najsmaczniejsza ze szklanką mleka i orzechami włoskimi

Kakaowa babeczka będzie przepyszna ze szklanką mleka. Można ją jeść z dodatkiem orzechów włoskich, które przełamią słodycz ciastka. Świetnie sprawdzą się również płatki migdałowe położone na wierzchu babeczki.

Więcej pysznych przepisów znajdziecie na Gazeta.pl

Więcej o: