Przyszedł sezon na dynię, dlatego warto sięgnąć po ten produkt i przyrządzić coś dobrego. Dynia posiada duże ilości witaminy C, potasu i przeciwutleniaczy. Co więcej, jest niskokaloryczna - korzystają z niej często osoby na diecie. Jak ugotować gęsty krem z dyni? Będzie potrzebna dynia, przyprawy i odrobina mleka.
Zobacz wideo Fasolka szparagowa w sosie ze świeżych pomidorów
Krem z dyni - przepis na gęstą zupę krem, która doda wam energii jesienią
Przedstawiamy proporcje na zupę dla czterech osób.
Składniki:
- kilogram dyni hokkaido,
- duża cebula,
- dwa ząbki czosnku,
- mały kawałek imbiru,
- dwie szklanki wody,
- trzy czwarte szklanki mleka,
- dwie łyżki soku z cytryny,
- płaska łyżeczka gałki muszkatołowej,
- pieprz i sól do smaku.
Przygotowanie:
- Obrać dynię i oczyścić z pestek. Piec aż zmięknie przez około pół godziny w 180 st. C.
- Zblenduj w garnku drobno pokrojoną cebulę z ząbkami czosnku, imbirem. Dodaj upieczoną dynię, bulion i mleko. Dodaj sok z cytryny, sól i pieprz.
- Blenduj całość dalej, aż wszystkie składniki się połączą i będą miały jednolitą, gładką konsystencję.
- Zagotuj zmiksowane składniki i, ciągle mieszając, gotuj je przez około pięć minut na małym ogniu.
- Po tym czasie zestaw zupę z palnika, przelej do wazy i serwuj świeżą, natychmiast po ugotowaniu.
Smacznego!
Jak podawać krem z dyni? Najlepiej z fetą i ziarnami słonecznika
Do kremu z dyni najlepiej wkroić odrobinę sera feta - jego smak świetnie komponuje się z dynią. Poza tym można podawać taką zupę posypaną ziarnami słonecznika, pestkami dyni albo pistacjami. Warto polać ją odrobiną oleju lnianego, który doda orzechowego aromatu.
Więcej pysznych przepisów znajdziecie na Gazeta.pl