Krem z dyni - przepis na gęstą, sycącą zupę. Doda energii jesienią i poprawi humor

Krem z dyni - przepis na gęstą, sycącą zupę, która doda energii jesienią, to idealny pomysł na obiad. Warto wykorzystać moment i przyrządzić to pyszne danie. Jak zrobić zupę krem z dyni? To prostsze niż się wydaje. Podajemy przepis.

Przyszedł sezon na dynię, dlatego warto sięgnąć po ten produkt i przyrządzić coś dobrego. Dynia posiada duże ilości witaminy C, potasu i przeciwutleniaczy. Co więcej, jest niskokaloryczna - korzystają z niej często osoby na diecie. Jak ugotować gęsty krem z dyni? Będzie potrzebna dynia, przyprawy i odrobina mleka.

Zobacz wideo Fasolka szparagowa w sosie ze świeżych pomidorów

Krem z dyni - przepis na gęstą zupę krem, która doda wam energii jesienią

Przedstawiamy proporcje na zupę dla czterech osób. 

Składniki:

  • kilogram dyni hokkaido,
  • duża cebula,
  • dwa ząbki czosnku,
  • mały kawałek imbiru,
  • dwie szklanki wody,
  • trzy czwarte szklanki mleka,
  • dwie łyżki soku z cytryny,
  • płaska łyżeczka gałki muszkatołowej,
  • pieprz i sól do smaku. 

Przygotowanie:

  1. Obrać dynię i oczyścić z pestek. Piec aż zmięknie przez około pół godziny w 180 st. C.
  2. Zblenduj w garnku drobno pokrojoną cebulę z ząbkami czosnku, imbirem. Dodaj upieczoną dynię, bulion i mleko. Dodaj sok z cytryny, sól i pieprz. 
  3. Blenduj całość dalej, aż wszystkie składniki się połączą i będą miały jednolitą, gładką konsystencję.
  4. Zagotuj zmiksowane składniki i, ciągle mieszając, gotuj je przez około pięć minut na małym ogniu.
  5. Po tym czasie zestaw zupę z palnika, przelej do wazy i serwuj świeżą, natychmiast po ugotowaniu. 

Smacznego!

Jak podawać krem z dyni? Najlepiej z fetą i ziarnami słonecznika

Do kremu z dyni najlepiej wkroić odrobinę sera feta - jego smak świetnie komponuje się z dynią. Poza tym można podawać taką zupę posypaną ziarnami słonecznika, pestkami dyni albo pistacjami. Warto polać ją odrobiną oleju lnianego, który doda orzechowego aromatu.

Więcej pysznych przepisów znajdziecie na Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.