Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Wśród jesiennych wypieków, królują te z dodatkiem sezonowych owoców. Drożdżowe i ucierane placki, tarty czy francuskie specjały chętnie komponujemy ze śliwkami, gruszkami czy jabłkami. Prawdziwą klasyką jest szarlotka - nasz szybki i minimalistyczny przepis to prawdziwy hit. Wymieszaj kilka składników i gotowe!
Kruche ciasto z jabłkami - minimalistyczna szarlotka z kilku składników
Przepisów na klasyczną szarlotkę nie brakuje, a niemal każda gospodyni ma na nią swój sposób. Zaglądając do babcinego zeszytu, można natrafić na wiele skarbów, jednak ten nie tylko jest słodki, ale i łatwy w przygotowaniu. Bazuje na kruchym cieście i sezonowych owocach. Baza powinna być przygotowana szybko - ciasto energicznie zagniatamy i schładzamy w lodówce. Z kolei najlepsze jabłka to te słodko-kwaśne. Idealne gatunki to szara reneta, papierówka, antonówka czy ligol. Korzenne przyprawy i brązowy cukier podkreślą smak i nadadzą całości charakteru.
Zobacz wideo Ekspresowa szarlotka z waniliowym kremem
Przepis na kruche ciasto z jabłkami
Składniki:
- 300 g mąki krupczatki,
- 250 g ziemnego masła,
- jajko,
- 80 g brązowego cukru,
- cukier waniliowy,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- cynamon,
- 1,5 kg jabłek.
Sposób przygotowania:
- Przygotowujemy ciasto - mąkę i proszek do pieczenia przesiewamy przez sito, dodajemy zimne masło pokrojone na kawałki, jajko, cukier i cukier waniliowy. Całość siekamy nożem, a następnie energicznie wyrabiamy - nie powinno to trwać zbyt długo. Formujemy kulę, zawijamy w folię i chłodzimy w zamrażalce.
- Jabłka obieramy, usuwamy gniazda, kroimy na mniejsze kawałki lub ścieramy na tarce. Do rondelka wlewamy odrobinę wody - dosłownie na samo dno - dodajemy jabłka, odrobinę brązowego cukru i cynamon. Dusimy, aż będą miękkie.
- Formę lub blachę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto dzielimy na dwie części - większą i odrobinę mniejszą. Większą porcję rwiemy na mniejsze kawałki, wykładamy nimi blachę, uklepujemy, by spód był równy.
- Na ciasto wykładamy jabłka, rozprowadzamy łyżką. Pozostałe ciasto delikatnie rozwałkowujemy między arkuszami papieru do pieczenia. Wycinamy cienkie prostokąty i według uznania ozdabiamy ciasto - najlepiej układając pasy, czy tworząc kratę.
- Pieczemy w piekarniku w 180 stopniach przez 40 minut. Przed podaniem studzimy i posypujemy cukrem pudrem.