Kruche ciasto z jabłkami. Minimalistyczna szarlotka to jesienny hit. Wystarczy kilka składników i gotowe

Kruche ciasto z jabłkami to klasyka wśród jesiennych wypieków. Wyjątkowy smak i aromat gwarantują sezonowe owoce z dodatkiem korzennych przypraw. Ciasto przygotujemy szybko, a efekt będzie rozpływał się w ustach.

Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Wśród jesiennych wypieków, królują te z dodatkiem sezonowych owoców. Drożdżowe i ucierane placki, tarty czy francuskie specjały chętnie komponujemy ze śliwkami, gruszkami czy jabłkami. Prawdziwą klasyką jest szarlotka - nasz szybki i minimalistyczny przepis to prawdziwy hit. Wymieszaj kilka składników i gotowe!

Kruche ciasto z jabłkami - minimalistyczna szarlotka z kilku składników 

Przepisów na klasyczną szarlotkę nie brakuje, a niemal każda gospodyni ma na nią swój sposób. Zaglądając do babcinego zeszytu, można natrafić na wiele skarbów, jednak ten nie tylko jest słodki, ale i łatwy w przygotowaniu. Bazuje na kruchym cieście i sezonowych owocach. Baza powinna być przygotowana szybko - ciasto energicznie zagniatamy i schładzamy w lodówce. Z kolei najlepsze jabłka to te słodko-kwaśne. Idealne gatunki to szara reneta, papierówka, antonówka czy ligol. Korzenne przyprawy i brązowy cukier podkreślą smak i nadadzą całości charakteru. 

Zobacz wideo Ekspresowa szarlotka z waniliowym kremem

Przepis na kruche ciasto z jabłkami

Składniki: 

  • 300 g mąki krupczatki,
  • 250 g ziemnego masła,
  • jajko,
  • 80 g brązowego cukru,
  • cukier waniliowy,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • cynamon, 
  • 1,5 kg jabłek. 

Sposób przygotowania: 

  1. Przygotowujemy ciasto - mąkę i proszek do pieczenia przesiewamy przez sito, dodajemy zimne masło pokrojone na kawałki, jajko, cukier i cukier waniliowy. Całość siekamy nożem, a następnie energicznie wyrabiamy - nie powinno to trwać zbyt długo. Formujemy kulę, zawijamy w folię i chłodzimy w zamrażalce. 
  2. Jabłka obieramy, usuwamy gniazda, kroimy na mniejsze kawałki lub ścieramy na tarce. Do rondelka wlewamy odrobinę wody - dosłownie na samo dno - dodajemy jabłka, odrobinę brązowego cukru i cynamon. Dusimy, aż będą miękkie. 
  3. Formę lub blachę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto dzielimy na dwie części - większą i odrobinę mniejszą. Większą porcję rwiemy na mniejsze kawałki, wykładamy nimi blachę, uklepujemy, by spód był równy. 
  4. Na ciasto wykładamy jabłka, rozprowadzamy łyżką. Pozostałe ciasto delikatnie rozwałkowujemy między arkuszami papieru do pieczenia. Wycinamy cienkie prostokąty i według uznania ozdabiamy ciasto - najlepiej układając pasy, czy tworząc kratę. 
  5. Pieczemy w piekarniku w 180 stopniach przez 40 minut. Przed podaniem studzimy i posypujemy cukrem pudrem. 
Więcej o:
Copyright © Agora SA