Jak zrobić naleśniki, żeby były delikatne, cieniutkie i elastyczne? Sposób jest bardzo prosty - do ciasta należy dodać odrobinę roztopionego masła. Tak robią Francuzi, a ich naleśniki są słynne na całym świecie. Zamień swoją kuchnię w paryską śniadaniownię.
Czekoladowe ciasto z mikrofalówki - rewelacyjny deser w kilka minut
Przepis na naleśniki najlepsze na świcie
Składniki:
- 50 g masła
- 3 średnie jajka
- 1 szklanka mąki
- 1 szklanka mleka
- 0,5 szklanki wody gazowanej
- płaska łyżeczka cukru waniliowego (jeśli robisz naleśniki na słono, możesz pominąć)
- szczypta soli
Sposób wykonania:
- Masło włóż do rondelka i roztop je.
- Przygotuj miskę i przesiej do niej mąkę. Wlej mleko, wodę, dodaj jajka i zacznij miksować. Dosyp cukier i sól i zacznij wlewać roztopione masło.
- Kiedy uzyskasz już gładkie ciasto, odłóż je na chwile, by gluten zawarty w mące spęczniał. Dzięki temu naleśniki będą jędrne.
- Przygotuj patelnię i lekko ją natłuść, najlepiej masłem. Kiedy porządnie się rozgrzeje, nakładaj porcje ciasta za pomocą chochelki. Rozprowadź je po całej powierzchni patelni i smaż, aż zrobią się rumiane.
Szarlotka inaczej. Owocowa poduszeczka to prawdziwy hit jesieni
Tak przygotowane naleśniki świetnie nadają się także do krokietów. Jeśli masz dość twardych i rozpadających się naleśników, koniecznie wypróbuj ten przepis.
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.