Przepis na naleśniki, które na zawsze zmienią twoje śniadania. Diabeł tkwi w szczegółach, a w tym przypadku w maśle

Naleśniki to na pozór zwykłe danie - cienkie placki, w które zawija się ser albo marmoladę. Ale te niepozorne naleśniki mogą smakować jak z paryskiej śniadaniowni dzięki przepisowi, którym zajada się pół Europy. Crepes to naleśniki nad naleśnikami, a ich sekretem jest masło i konkretne proporcje.
Zobacz wideo

Jak zrobić naleśniki, żeby były delikatne, cieniutkie i elastyczne? Sposób jest bardzo prosty - do ciasta należy dodać odrobinę roztopionego masła. Tak robią Francuzi, a ich naleśniki są słynne na całym świecie. Zamień swoją kuchnię w paryską śniadaniownię.

Przepis na naleśniki najlepsze na świcie

Składniki:

  • 50 g masła
  • 3 średnie jajka
  • 1 szklanka mąki
  • 1 szklanka mleka
  • 0,5 szklanki wody gazowanej
  • płaska łyżeczka cukru waniliowego (jeśli robisz naleśniki na słono, możesz pominąć)
  • szczypta soli

Sposób wykonania:

  1. Masło włóż do rondelka i roztop je.
  2. Przygotuj miskę i przesiej do niej mąkę. Wlej mleko, wodę, dodaj jajka i zacznij miksować. Dosyp cukier i sól i zacznij wlewać roztopione masło.
  3. Kiedy uzyskasz już gładkie ciasto, odłóż je na chwile, by gluten zawarty w mące spęczniał. Dzięki temu naleśniki będą jędrne. 
  4. Przygotuj patelnię i lekko ją natłuść, najlepiej masłem. Kiedy porządnie się rozgrzeje, nakładaj porcje ciasta za pomocą chochelki. Rozprowadź je po całej powierzchni patelni i smaż, aż zrobią się rumiane.

Tak przygotowane naleśniki świetnie nadają się także do krokietów. Jeśli masz dość twardych i rozpadających się naleśników, koniecznie wypróbuj ten przepis.

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.