Kiszenie kapusty to nic trudnego, a jak zna się odpowiednie proporcje, to można to robić niema
l z zamkniętymi oczami. Zanim jednak weźmiemy się za upychanie kapusty w kamionce, trzeba wiedzieć ile soli dodać na kilogram poszatkowanych warzyw. Niezawodne proporcje do jedna stołowa łyżka soli jodowanej na kilogram kapusty.
Krem z dyni - przepis na zupę, która doda energii jesienią i poprawi humor
Kiszenie kapusty. Jak zrobić to dobrze?
Ja zawsze kupuję kapustę w całości, chociaż w sklepach warzywnych z łatwością można dostać już poszatkowaną kapustę na kilogramy. Ja jednak jestem tradycjonalistką i bardzo lubię samodzielnie szatkować kapustę na mandolinie do warzyw. Na 1 kg kapusty zawsze dodaję 200 g marchewki, 100 g pora oraz 3-4 gałązki selera. No i oczywiście sól. Poniżej pokażę przepis, którego nauczyła mnie ciocia Ala - jej kapusta nie ma sobie równych.
Kapusta kiszona - przepis od cioci Ali
- 5 kg kapusty
- 1 kg marchewki
- 0,5 kg pora
- liście selera
- 5 stołowych łyżek soli jodowanej
Sposób wykonania:
- Kapustę poszatkuj na mandolinie lub ostrym nożem. Później możesz ją przesiekać, żeby nie ciągnęła się podczas jedzenia.
- Warzywa zetrzyj na tarce.
- Przygotuj dużą miskę. Włóż do nie warzywa, kapustę i dodaj sól. Następnie porządnie wszystko wymieszaj dłońmi. Sól powinna zostać "wmasowana" w kapustę. Miskę z warzywami pozostaw na kilka godzin.
- Przygotuj beczkę lub kamionkę i włóż do niej kapustę, mocno ją dociskając. Następnie przykryj jej wieko deską tak, by został zachowany dostęp powietrza. Beczkę z kapustą pozostaw w niezbyt chłodnym miejscu - ja trzymam ją w kuchni.
- Pierwszego dnia zauważysz, że kapusta puściła sok, to znak, że fermentacja właśnie się zaczęła.
- Następnego dnia lekko przemieszaj kapustę drewnianą łyżką, zrób to najlepiej rano i wieczorem, czynność tę powtarzaj każdego dnia.
- Trzeciego dnia na wierzchu beczki powinna pojawić się piana - nalezy ją zebrać.
- Czwartego dnia spróbuj, czy kapusta już zdążyła się ukisić. Jeśli nie, daj jej jeszcze 2 dni.
Gotową kapustę układaj ciasno w słoikach i szczelnie zakręć. Po 3-4 dniach jednak odkręć je, ponieważ fermentacja ciągle trwa i gazy mogą rozsadzić słoik lub sprawić, że sok "wykipi". Tak przygotowana kiszona kapusta powinna być przechowywana w chłodnym i ciemnym miejscu.
Jak zrobić sok z pigwy? Nie ma nic lepszego do herbaty, ale ważne są proporcje
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.