Gołąbki bez zawijania. Przepis na przepyszny i niedrogi obiad z książki Katarzyny Bosackiej

Gołąbki bez zawijania robi się o wiele szybciej niż tradycyjne. Warto skorzystać z przepisu na to danie, gdy chcemy zaoszczędzić czas. Smak gołąbków bez zawijania jest taki sam, jak tych klasycznych. Jak je przygotować? Warto skorzystać z przepisu Katarzyny Bosackiej.

Szukasz nowej inspiracji na obiad? Proponujemy spróbować przepisu Katarzyny Bosackiej na gołąbki bez zawijania. Ich przygotowanie jest dość czasochłonne, ale wykonuje się je zdecydowanie szybciej od tradycyjnych, zawijanych w liście kapusty. Jak zrobić gołąbki bez zawijania? Oto przepis na pyszne danie z kapusty.  

Zobacz wideo Fasolka szparagowa w sosie ze świeżych pomidorów

Gołąbki bez zawijania z przepisu Katarzyny Bosackiej

Znana dziennikarka w swojej książce "Obiad za mniej niż pięć złotych na osobę" prezentuje przepis na gołąbki bez zawijania. Podane proporcje składników wystarczą na danie dla pięciu osób. To danie jest bardzo tanie - jedna porcja będzie kosztowała około czterech złotych. 

Składniki:

  • pół kilo mięsa mielonego z indyka,
  • duża cebula,
  • trzy łyżki oleju,
  • trzy łyżki bułki tartej,
  • jajko,
  • trzy łyżki majeranku,
  • ćwiartka niewielkiej białej kapusty,
  • trzy czwarte ugotowanej kaszy jaglanej lub gryczanej,
  • sól, pieprz, szczypta gałki muszkatołowej.

Sos:

  • ćwiartka białej kapusty,
  • dwie szklanki przecieru pomidorowego,
  • sól i pieprz,
  • niewielka ilość cukru,
  • trzy ząbki czosnku,
  • sześćset gram ziemniaków.

Przygotowanie:

  1. Obierz cebulę i pokrój drobno w kostkę. Podsmaż na oleju aż będzie miała złoty kolor.
  2. Dodaj drobno pokrojoną w drobną kostkę ćwiartkę kapusty.
  3. Podsmaż całość do momentu aż kapusta będzie miękka.
  4. Pozostaw do wystudzenia.
  5. Przygotuj sos. Zagotuj przecier pomidorowy z wodą, dodaj pieprz i sól. Wrzuć drugą ćwiartkę kapusty pociętą w większą kostkę. Gotuj całość do momentu, jak kapusta stanie się miękka.
  6. Dodaj cukier i czosnek.
  7. Przełóż mięso do miski, wbij jajko i dosyp bułkę tartą, pieprz, sól, majeranek i gałkę muszkatołową.
  8. Dodaj cebulkę i kapustę z patelni z kaszą. Wymieszaj wszystko i formuj gołąbki. Wkładaj je do naczynia żaroodpornego, zalej sosem i piecz około pół godziny w 170 st. C.  

Przepis został zamieszczony w książce kucharskiej Katarzyny Bosackiej

Gołąbki bez zawijania. Przepis na ekonomiczne danie w dobie kryzysu ekonomicznego:

Gołąbki bez zawijaniaGołąbki bez zawijania Fot. 'Obiad za mniej niż pięć złotych na osobę' Katarzyna Bosacka

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.