Szukasz nowej inspiracji na obiad? Proponujemy spróbować przepisu Katarzyny Bosackiej na gołąbki bez zawijania. Ich przygotowanie jest dość czasochłonne, ale wykonuje się je zdecydowanie szybciej od tradycyjnych, zawijanych w liście kapusty. Jak zrobić gołąbki bez zawijania? Oto przepis na pyszne danie z kapusty.
Zobacz wideo
Fasolka szparagowa w sosie ze świeżych pomidorów
Gołąbki bez zawijania z przepisu Katarzyny Bosackiej
Znana dziennikarka w swojej książce "Obiad za mniej niż pięć złotych na osobę" prezentuje przepis na gołąbki bez zawijania. Podane proporcje składników wystarczą na danie dla pięciu osób. To danie jest bardzo tanie - jedna porcja będzie kosztowała około czterech złotych.
Składniki:
- pół kilo mięsa mielonego z indyka,
- duża cebula,
- trzy łyżki oleju,
- trzy łyżki bułki tartej,
- jajko,
- trzy łyżki majeranku,
- ćwiartka niewielkiej białej kapusty,
- trzy czwarte ugotowanej kaszy jaglanej lub gryczanej,
- sól, pieprz, szczypta gałki muszkatołowej.
Sos:
- ćwiartka białej kapusty,
- dwie szklanki przecieru pomidorowego,
- sól i pieprz,
- niewielka ilość cukru,
- trzy ząbki czosnku,
- sześćset gram ziemniaków.
Przygotowanie:
- Obierz cebulę i pokrój drobno w kostkę. Podsmaż na oleju aż będzie miała złoty kolor.
- Dodaj drobno pokrojoną w drobną kostkę ćwiartkę kapusty.
- Podsmaż całość do momentu aż kapusta będzie miękka.
- Pozostaw do wystudzenia.
- Przygotuj sos. Zagotuj przecier pomidorowy z wodą, dodaj pieprz i sól. Wrzuć drugą ćwiartkę kapusty pociętą w większą kostkę. Gotuj całość do momentu, jak kapusta stanie się miękka.
- Dodaj cukier i czosnek.
- Przełóż mięso do miski, wbij jajko i dosyp bułkę tartą, pieprz, sól, majeranek i gałkę muszkatołową.
- Dodaj cebulkę i kapustę z patelni z kaszą. Wymieszaj wszystko i formuj gołąbki. Wkładaj je do naczynia żaroodpornego, zalej sosem i piecz około pół godziny w 170 st. C.
Przepis został zamieszczony w książce kucharskiej Katarzyny Bosackiej
Gołąbki bez zawijania. Przepis na ekonomiczne danie w dobie kryzysu ekonomicznego:
Gołąbki bez zawijania Fot. 'Obiad za mniej niż pięć złotych na osobę' Katarzyna Bosacka