Zapomnij o suchej jajecznicy! Ten składnik sprawi, że będzie idealnie puszysta i kremowa

Przepis na jajecznicę zna niemal każdy. Nie każdy jednak potrafi przygotować jajecznicę idealną. Jeśli chcesz, by efekt był puszysty i kremowy dodaj ten sekretny składnik. Efekt? Królewskie śniadanie w nowym wydaniu.

Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Klasyką wśród śniadań są dania przygotowane na bazie jajek. Ten smaczny składnik można podać w postaci omleta, sadzonych czy jajecznicy. Chociaż przepisy na nie mogą wydawać się banalnie proste i wszystkim znane, eksperymentowanie i ulepszanie jest jak najbardziej wskazane. Efekt? Szybkie śniadanie na pięć gwiazdek. 

JajecznicaMarzy ci się jajecznica idealna? TikTokerka podzieliła się trikiem

Kremowa i puszysta jajecznica z sekretnym składnikiem

Śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Niestety poranki nie należą do najprzyjemniejszych, a czas po przebudzeniu płynie niemal ekspresowo. Efektem są szybkie posiłki w biegu. Klasyką, którą zna niemal każdy, jest jajecznica uważana za królową wśród polskich śniadań. Chociaż przepis jest banalnie prosty, smak często odbiega od ideału. 

Sucha niczym wiór jajecznica lub zbyt słabo ścięta to koszmar o poranku. Aby temu zaradzić, wystarczy odrobina cierpliwości i dodatek sekretnego składnika, którym jest łyżeczka majonezu. Ten jajeczny produkt, nada całości idealnej, kremowej i puszystej konsystencji. Smażenie na małym ogniu i mieszanie bez robienia przerw jest kluczowe. Później wystarczy dodać ulubione dodatki i delektować się pysznym śniadaniem

Zobacz wideo Tofucznica [HAPS VEGE]

Przepis na kremową jajecznicę z dodatkiem majonezu

Składniki: 

  • jajka (ilość w zależności od porcji), 
  • łyżeczka majonezu - ciekawym wariantem jest także śmietana,
  • masło, 
  • sól,
  • pieprz,
  • szczypiorek. 

Sposób przygotowania: 

  1. Jajka rozbijamy i wlewamy do miseczki. Przy pomocy widelca dokładnie je "rozmącamy". 
  2. Na patelni rozgrzewamy odrobinę masła, gdy się rozpuści, dodajemy jajka. 
  3. Ustawiamy mały gaz i drewnianą łyżką cały czas mieszamy. 
  4. Gdy jajka się odrobinę zetną, dodajemy majonez. Nadal mieszamy, aż całość będzie puszysta i kremowa. 
  5. Na sam koniec doprawiamy jajka i posypujemy szczypiorkiem. 
  6. Kremową jajecznicę podajemy z ulubionymi dodatkami. 
Więcej o: