Knedle ze śliwkami jak u babci. Posyp owoce tym składnikiem, a uzyskasz prawdziwy smak jesieni

Knedle ze śliwkami to danie, które w łatwy sposób przenosi do czasów dzieciństwa. Przywodzą na myśl dni, kiedy babcie krzątały się po kuchni i zamykały sezonowe owoce w cieście. Na talerzach kluchy gościły z bułką tartą i pobudzały nasze zmysły. Jak przygotować ten słodki przysmak, by smakowały domowo? Podpowiadamy.

Knedle ze śliwkami są uwielbiane zarówno przez młodszych, jak i starszych. To prawdziwy rarytas, który wprost rozpływa się w ustach! Wszystko to za sprawą niezwykle miękkiego i delikatnego ciasta oraz dodatku w postaci owoców. Przepis, który otrzymaliśmy od babci, zakłada posypanie śliwek cynamonem i cukrem. Zabieg ten sprawia, że te słodkie kluchy nabierają smaku jesieni i uprzyjemniają chłodne, ciemne wieczory. Jak przygotować knedle jak u babci?

Zobacz wideo Knedle ze śliwkami z zasmażką z palonego masła i orzechów laskowych

Knedle ze śliwkami - przepis

Składniki:

  • 500 g ziemniaków,
  • 2 jajka,
  • około 400 g śliwek (najlepiej węgierek),
  • 50 g mąki ziemniaczanej,
  • 200 g mąki pszennej,
  • bułka tarta,
  • masło,
  • kwaśna śmietana,
  • szczypta cynamonu
  • sól, cukier. 

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki obieramy, a następnie gotujemy w lekko osolonej wodzie. Po odcedzeniu przeciskamy je przez praskę i przekładamy do miski.
  2. Śliwki dokładnie myjemy i usuwamy z nich pestki. Należy to zrobić tak, by połówki się nie rozłączyły. Żeby uzyskać lepszy smak, owoce posypujemy cynamonem i cukrem.
  3. Do ziemniaków dodajemy mąkę pszenną, masło, jajka i szczyptę soli. Składniki wyrabiamy do momentu uzyskania jednolitej konsystencji.
  4. Stopniowo dodajemy mąkę ziemniaczaną, ponownie zagniatamy, a następnie formujemy z ciasta kulę.
  5. Od ciasta odrywamy niewielkie kawałki. Delikatnie spłaszczamy je w dłoniach, a na środku umieszczamy po jednej śliwce. Zlepiamy ze sobą końce i formujemy kulkę. 
  6. Knedle wrzucamy do gotującej się wody ze szczyptą soli. Gotujemy je od trzech do czterech minut od wypłynięcia. 
  7. Gotowe knedle podajemy z kwaśną śmietaną i podsmażoną na maśle bułką tartą. Całość posypujemy szczyptą cukru. 

Więcej informacji na temat aktualnych wydarzeń znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.