Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Sezonowe produkty to prawdziwy rarytas. Jesienią królują przetwory i grzyby w każdej możliwej postaci. Mieszkańcy Warszawy mogą skorzystać z oferty znanych restauratorów. Swój lokal prowadzi w stolicy m.in. Magda Gessler. Ile kosztują zatem smakołyki znanej restauratorki?
Magda Gessler od lat w swoich restauracjach oferuje nie tylko stałe dania. Karta jest uzupełniana także o sprzedaż sezonowych produktów. Bez wątpienia są smaczne, ale wiele osób twierdzi, że trzeba zapłacić za nie o wiele za dużo. Jak sprawdził dziennik.pl, latem 2022 roku restauratorka proponowała jagodzianki za 23 zł, z kolei pączki z okazji tłustego czwartku sprzedawane były po 15 zł. Wisienką na przysłowiowym torcie szokujących cen był makowiec świąteczny - sztuka ciasta kosztowała aż 120 zł!
Jesień to sezon na grzyby. Nie brakuje ich także u Magdy Gessler. W warszawskim lokalu "U Fukiera" można znaleźć jesienne menu. Są tam produkty bazujące na podgrzybkach, maślakach, czy kurkach.
W sezonowej ofercie i menu znajdziemy zarówno dania, jak i grzybowe przetwory. Za 900 ml żuru na prawdziwkach zapłacimy 47,62 zł. Z kolei pulpety cielęce w sosie z borowików (900 ml) to koszt 57,14 zł. Taka sama cena widnieje przy gulaszu cielęcym z leśnymi grzybami.
Wśród leśnych rarytasów i przetworów znajdziemy m.in. słoiczek marynowanych borowików o pojemności 350 ml - koszt to 36,19 zł. Kurki marynowane staropolskim sposobem to wydatek rzędu 26,67 zł (słoik 350 ml). Marynowane opieńki - 20 zł, a maślaki i podgrzybki kosztują 22,86 zł. Krojone borowiki i suszone podgrzybki wypadają najtaniej - 18,10 zł.