Ciasto drożdżowe bez wyrabiania zmieni twoje podejście do wypieków. Zapamiętaj kolejność, a będzie perfekcyjne

Ciasto drożdżowe bez wyrabiania to idealny pomysł dla osób zaczynających swoją przygodę z wypiekami lub po prostu dla każdego, kto uważa, że z ciastem drożdżowym mu nie po drodze. Przepis jest prosty, ale żeby ciasto się udało, ważna jest kolejność. Składniki bowiem muszą być ułożone warstwami. Z chęcią podpowiemy, jak zrobić to krok po kroku, ale uprzedzamy, żeby nie zostawiać tego na ostatnią chwilę.
Zobacz wideo

Ciasto drożdżowe jest pyszne, ale wielu z nas kojarzy się ze żmudnym i czasochłonnym zagniataniem. Dziś twoje myślenie o cieście drożdżowym zmieni się o 180 stopni, ponieważ mamy arcyłatwy przepis na ciasto drożdżowe bez zagniatania. Jedyne, czego musisz dopilnować to odpowiednia kolejność warstw.

Ciasto drożdżowe bez zagniatania - przepis, który zmieni twoje podejście do wypieków

Składniki:

  • 4 szklanki mąki pszennej, najlepiej typ 500
  • 4 jajka
  • 1 szklanka oleju roślinnego
  • 3/4 szklanki mleka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 10 dag drożdży
  • szczypta soli

Do podania: ulubione owoce, bakalie

Sposób wykonania:

  1. Przygotuj dużą, najlepiej szklaną lub metalową miskę. Wszystkie składniki wyjmij z lodówki, by zdążyły się ocieplić. Jajka wbij do mniejszej miseczki i roztrzep je za pomocą miksera.
  2. Na dno miski włóż drożdże, wcześniej drobno rozkruszone w dłoniach. To jest pierwsza warstwa.
  3. Na pokruszonych drożdżach równomiernie rozsyp cukier.
  4. Teraz czas na roztrzepane jajka - wlej je na cukier.
  5. Teraz wlej olej oraz mleko. 
  6. Ostatnią warstwą jest przesiana mąką wymieszana z odrobiną soli.
  7. Miskę z ciastem przekryj ściereczką i pozostaw na ok. 3 godziny w ciepłym miejscu. Najlepiej, żeby w pomieszczeniu utrzymywała się stała, dość ciepła temperatura i ważne jest także to, żeby nie ruszać ciasta i zadbać, by nie było narażone na przeciągi.
  8. Po upływie trzech godzin delikatnie wymieszaj składniki, najlepiej za pomocą drewnianej łyżki. 
  9. Przygotuj formę do pieczenia i wyłóż ją papierem. Następnie wlej ciasto (może być dość rzadkie - nie powinno cię to zmartwić). Dodaj także ulubione dodatki.
  10. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni. Ciasto piecz przez ok. 40 minut.

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl,kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.