• Link został skopiowany

Robert Makłowicz poszedł do lasu specjalnie po te grzyby. To z nimi zupa smakuje najlepiej

Wybór odpowiednich grzybów do zupy na pewno nie jest prosty. W lesie znajduje się ich mnóstwo, a wszystkie mają swój oryginalny smak. Robert Makłowicz przy robieniu zupy grzybowej wybrał konkretnie jeden gatunek. Specjalnie wybrał się po niego do lasu.
Zupa grzybowa Roberta Makłowicza
Fot. Freepik / Instagram: @robertmaklowicz_official

Robert Makłowicz to dziennikarz kulinarny, który za pomocą potraw przybliża swoim fanom niektóre zakątki świata. Jest on znany z wycieczek, w których pokazuje jak przyrządzać regionalne dania. Sezon grzybowy zobowiązuje, aby i ten produkt został wykorzystany i najlepiej przedstawiony. W odcinku programu „Podróże kulinarne Roberta Makłowicza" pokazał jak przygotowuje zupę ze świeżych okazów. Aby została ona odpowiednio przyrządzona kucharz wybrał się do lasu i nazbierał prawdziwków. Dodatkowo podzielił się z oglądającymi wyjątkową i cenną wskazówką na temat wywaru. Można usłyszeć

To jest wywar jarzynowy. Broń Boże nie używajcie państwo mięsnego, ponieważ intensywny smak wywaru mięsnego zabiłby nam smak grzybów.

W dalszej części można usłyszeć, że oprócz bulionu warzywnego dobrze się sprawdzi grzybowy, który podbije smak.

Zupa ze świeżych grzybów Roberta Makłowicza

Składniki

  • pół kilo świeżych prawdziwków,
  • 1 litr wywaru warzywnego,
  • 1 łyżka masła,
  • 1 mała cebula,
  • 1 łyżka mąki,
  • 2 żółtka,
  • pół szklanki słodkiej śmietanki,
  • kieliszek porto (opcjonalnie),
  • siekana natka pietruszki,
  • siekany koperek,
  • sól,
  • pieprz.
 
Zobacz wideo

Sposób przygotowania

  1. W garnku umieść masło i rozpuść je na małym ogniu. Następnie cebulę obierz i drobno posiekaj, umieść na maśle i podsmaż do lekkiego zeszklenia.
  2. Prawdziwki oczyść i umyj, pokrój w grubszą kostkę. Dodaj je przysmażonej cebulki, wymieszaj, zwiększ ogień i zostaw na 10 minut do podduszenia.
  3. Po tym czasie przypraw, wsyp mąkę i cały czas mieszając wlewaj wywar warzywny. Pozostaw na kolejne 30 minut do podgotowania.
  4. Po ugotowaniu należy dodać porto, wszystko dokładnie wymieszać i zmniejszyć ogień.
  5. Do śmietanki dodaj żółtka, dokładnie wymieszaj. Stopniowo i powoli wlewaj mieszankę do garnka cały czas mieszając. Rób to w wolnym tempie i na małym ogniu, aby śmietanka się nie zważyła.
  6. Podawaj z posiekaną natką pietruszki i koperkiem.
Więcej o: