Robert Makłowicz poszedł do lasu specjalnie po te grzyby. To z nimi zupa smakuje najlepiej

Wybór odpowiednich grzybów do zupy na pewno nie jest prosty. W lesie znajduje się ich mnóstwo, a wszystkie mają swój oryginalny smak. Robert Makłowicz przy robieniu zupy grzybowej wybrał konkretnie jeden gatunek. Specjalnie wybrał się po niego do lasu.

Robert Makłowicz to dziennikarz kulinarny, który za pomocą potraw przybliża swoim fanom niektóre zakątki świata. Jest on znany z wycieczek, w których pokazuje jak przyrządzać regionalne dania. Sezon grzybowy zobowiązuje, aby i ten produkt został wykorzystany i najlepiej przedstawiony. W odcinku programu „Podróże kulinarne Roberta Makłowicza" pokazał jak przygotowuje zupę ze świeżych okazów. Aby została ona odpowiednio przyrządzona kucharz wybrał się do lasu i nazbierał prawdziwków. Dodatkowo podzielił się z oglądającymi wyjątkową i cenną wskazówką na temat wywaru. Można usłyszeć

To jest wywar jarzynowy. Broń Boże nie używajcie państwo mięsnego, ponieważ intensywny smak wywaru mięsnego zabiłby nam smak grzybów.

W dalszej części można usłyszeć, że oprócz bulionu warzywnego dobrze się sprawdzi grzybowy, który podbije smak.

Zupa ze świeżych grzybów Roberta Makłowicza

Składniki

  • pół kilo świeżych prawdziwków,
  • 1 litr wywaru warzywnego,
  • 1 łyżka masła,
  • 1 mała cebula,
  • 1 łyżka mąki,
  • 2 żółtka,
  • pół szklanki słodkiej śmietanki,
  • kieliszek porto (opcjonalnie),
  • siekana natka pietruszki,
  • siekany koperek,
  • sól,
  • pieprz.
 
Zobacz wideo

Sposób przygotowania

  1. W garnku umieść masło i rozpuść je na małym ogniu. Następnie cebulę obierz i drobno posiekaj, umieść na maśle i podsmaż do lekkiego zeszklenia.
  2. Prawdziwki oczyść i umyj, pokrój w grubszą kostkę. Dodaj je przysmażonej cebulki, wymieszaj, zwiększ ogień i zostaw na 10 minut do podduszenia.
  3. Po tym czasie przypraw, wsyp mąkę i cały czas mieszając wlewaj wywar warzywny. Pozostaw na kolejne 30 minut do podgotowania.
  4. Po ugotowaniu należy dodać porto, wszystko dokładnie wymieszać i zmniejszyć ogień.
  5. Do śmietanki dodaj żółtka, dokładnie wymieszaj. Stopniowo i powoli wlewaj mieszankę do garnka cały czas mieszając. Rób to w wolnym tempie i na małym ogniu, aby śmietanka się nie zważyła.
  6. Podawaj z posiekaną natką pietruszki i koperkiem.
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.