Jajecznica po kaszubsku to moim zdaniem najsmaczniejsza wersja smażonych jajek, jaka istnieje. Przepis jest bardzo prosty, a kluczem smaku jest oczywiście ryba. Wędzony węgorz to rarytas sam w sobie, a jajecznica z tym dodatkiem godna jest pozycji w menu najlepszych restauracji. Jak ją zrobić? Zdziwisz się, jakie to proste.
Jajecznica po kaszybsku - przepis, który wystrzeli cię z kapci
Składniki:
- 4 średnie jajka
- pół niewielkiego wędzonego węgorza (jeśli nie masz, zastąp go wędzonym karmazynem lub morszczukiem)
- 1 niewielka cebula
- sól, pieprz
- masło do smażenia
- posiekany szczypiorek
Jajecznica po kaszubsku - sposób wykonania:
- Przygotuj patelnię i rozgrzej na niej 2 łyżki masła. Następnie dodaj drobno posiekaną cebulę i zeszklij ją.
- Jajka wcześniej możesz wbić do miski i roztrzepać je razem z przyprawami. Ja jednak wolę wbijać je kolejno na patelnię, by białko ścinało się szybciej, a żółtko pozostawało półpłynne.
- Rybę pokrój na kawałki lub rozszarp ją widelcem. Dodaj w tym samym momencie co jajka. Smaż, aż uzyskasz ulubioną konsystencję jajek. Przed podaniem udekoruj jajecznicę szczypiorkiem.
Tak przygotowana jajecznica po kaszubsku smakuje bosko na grzankach nasmarowanych masłem czosnkowym.
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.