Sok z buraka - pij go jesienią a poprawisz zdrowie i urodę. Przepisy na najsmaczniejszy sok i zakwas z buraka

Sok z buraka to naturalny sposób na wzmocnienie organizmu. W okresie jesieni powinniśmy szczególnie zadbać o nasze zdrowie, dlatego warto wtedy sięgnąć po warzywne soki. Zwłaszcza te, które są wykonane na bazie buraków.

Sok z buraka - co warto o nim wiedzieć?

Sok z buraka jest przede wszystkim zdrowy. Jeżeli nie lubicie smaku buraków, możecie dołożyć do niego ulubione owoce, które sprawią, że napój będzie słodki. Warzywo to wspaniale komponuje się z marchewką i jabłkiem. Zanim przejdziemy do przepisów, warto wspomnieć o jego prozdrowotnych walorach. Oto kilka z nich:

  • Buraki obniżają poziom złego cholesterolu.
  • Buraki są wsparciem wątroby.
  • Zapobiega chorobom serca, udarom mózgu.
  • Wspierają przy nerwicy.
  • Niwelują napięcie.
  • Regulują działanie zegara biologicznego.
  • Wspierają koncentrację.
  • Wzmacniają odporność organizmu.
  • Zmniejszają bóle np. migrenowe.
  • Poprawiają płodność.

Babcine buraczki w occie. Nie uwierzysz, jaki ten przepis jest prosty Buraczki w occie - sprawdzony przepis babci. Pamiętaj o ważnej czynności

Sok z buraka - przepis z jabłkiem i marchewką

Sok z buraka ma bardzo wszechstronne działanie, a dodatkowo jest prosty w przygotowaniu. Zdecydowanie spróbujcie! Oto sprawdzona receptura na najsmaczniejszy sok z buraka:

Składniki:

  • 1 jabłko
  • 1-2 buraki
  • 1-2 marchewki
  • odrobina cytryny

Wykonanie:

  1. Warzywa i owoce umyć, obrać i pokroić na mniejsze części.
  2. Wycisnąć sok z wyparzonej cytryny.
  3. Wszystkie pokrojone składniki przepuścić przez sokowirówkę.
  4. Dodać sok z cytryny.
  5. Sok jest gotowy! Pamiętaj, aby przechowywać sok w lodówce i spożyć go w ciągu dwóch dni. 
Zobacz wideo Zakwas buraczany - pyszny i zdrowy. Jak zrobić go w domu?

Zakwas buraczany zamiast soku? To dobry pomysł!

Zakwas buraczany może być składnikiem czerwonego, domowego barszczyku. Możemy podawać go razem z krokietami, pierogami lub codziennym obiadem. Odrobina zakwasu wypita codziennie działa niczym naturalny wzmacniacz organizmu. Przepis na niego znajdziecie tutaj:

Zakwas z buraków - przepis w kilku krokach:

Składniki:

  • 1 litr wody
  • 2 kilogramy buraków
  • 1 czosnek
  • sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe
  • odrobina soku z kiszonych ogórków lub kapusty

Wykonanie:

  1. Buraki dokładnie umyć. Pokroić na grube plastry
  2. Czosnek przekroić na pół.
  3. W naczyniu do kiszenia bądź słoju ułożyć naprzemiennie buraki, przyprawy, czosnek. Całość zalać osoloną wodą z dodatkiem kiszonego soku ogórkowego.
  4. Odstawić na siedem dni.
  5. Później przecedzić i przelać do słoików. Przechowywać w lodówce bądź zapasteryzować.

Sałatka z burakiem i rukolą z dodatkiem sera feta Sałatka z burakiem i serem feta to przepis na pyszny posiłek

Zakwas z buraczków - dlaczego warto zawsze mieć go w spiżarni?

Zakwas z buraczków to przetwór, który powinien zagościć u nas na stałe. Nie tylko w okresie jesieni czy też zimy. Posiada on mnóstwo cennych właściwości, które są wsparciem dla organizmu. Poniżej kilka właściwości zakwasu buraczanego:

  • Zakwas wspomaga pracę jelit.
  • Wspiera procesy trawienne.
  • Wspomaga pracę wątroby i woreczka żółciowego.
  • Działa odmładzająco.
  • Zakwas wspiera nasz układ immunologiczny.

Zobacz też: Jak zrobić zakwas buraczany? Nie ma łatwiejszej rzeczy. Pamiętaj o pianie i wodzie

Więcej o: