Sok z buraka - co warto o nim wiedzieć?
Sok z buraka jest przede wszystkim zdrowy. Jeżeli nie lubicie smaku buraków, możecie dołożyć do niego ulubione owoce, które sprawią, że napój będzie słodki. Warzywo to wspaniale komponuje się z marchewką i jabłkiem. Zanim przejdziemy do przepisów, warto wspomnieć o jego prozdrowotnych walorach. Oto kilka z nich:
- Buraki obniżają poziom złego cholesterolu.
- Buraki są wsparciem wątroby.
- Zapobiega chorobom serca, udarom mózgu.
- Wspierają przy nerwicy.
- Niwelują napięcie.
- Regulują działanie zegara biologicznego.
- Wspierają koncentrację.
- Wzmacniają odporność organizmu.
- Zmniejszają bóle np. migrenowe.
- Poprawiają płodność.
Sok z buraka - przepis z jabłkiem i marchewką
Sok z buraka ma bardzo wszechstronne działanie, a dodatkowo jest prosty w przygotowaniu. Zdecydowanie spróbujcie! Oto sprawdzona receptura na najsmaczniejszy sok z buraka:
Składniki:
- 1 jabłko
- 1-2 buraki
- 1-2 marchewki
- odrobina cytryny
Wykonanie:
- Warzywa i owoce umyć, obrać i pokroić na mniejsze części.
- Wycisnąć sok z wyparzonej cytryny.
- Wszystkie pokrojone składniki przepuścić przez sokowirówkę.
- Dodać sok z cytryny.
- Sok jest gotowy! Pamiętaj, aby przechowywać sok w lodówce i spożyć go w ciągu dwóch dni.
Zobacz wideo
Zakwas buraczany - pyszny i zdrowy. Jak zrobić go w domu?
Zakwas buraczany zamiast soku? To dobry pomysł!
Zakwas buraczany może być składnikiem czerwonego, domowego barszczyku. Możemy podawać go razem z krokietami, pierogami lub codziennym obiadem. Odrobina zakwasu wypita codziennie działa niczym naturalny wzmacniacz organizmu. Przepis na niego znajdziecie tutaj:
Zakwas z buraków - przepis w kilku krokach:
Składniki:
- 1 litr wody
- 2 kilogramy buraków
- 1 czosnek
- sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe
- odrobina soku z kiszonych ogórków lub kapusty
Wykonanie:
- Buraki dokładnie umyć. Pokroić na grube plastry
- Czosnek przekroić na pół.
- W naczyniu do kiszenia bądź słoju ułożyć naprzemiennie buraki, przyprawy, czosnek. Całość zalać osoloną wodą z dodatkiem kiszonego soku ogórkowego.
- Odstawić na siedem dni.
- Później przecedzić i przelać do słoików. Przechowywać w lodówce bądź zapasteryzować.
Zakwas z buraczków - dlaczego warto zawsze mieć go w spiżarni?
Zakwas z buraczków to przetwór, który powinien zagościć u nas na stałe. Nie tylko w okresie jesieni czy też zimy. Posiada on mnóstwo cennych właściwości, które są wsparciem dla organizmu. Poniżej kilka właściwości zakwasu buraczanego:
- Zakwas wspomaga pracę jelit.
- Wspiera procesy trawienne.
- Wspomaga pracę wątroby i woreczka żółciowego.
- Działa odmładzająco.
- Zakwas wspiera nasz układ immunologiczny.
Zobacz też: Jak zrobić zakwas buraczany? Nie ma łatwiejszej rzeczy. Pamiętaj o pianie i wodzie