Jak zrobić bigos? Zastosuj te zasady, a twój bigos będzie pyszny jak nigdy

Jak zrobić bigos domowej roboty, aby był naprawdę dobry i odpowiednio kwaśny? Ważne są przede wszystkim składniki i ich proporcje. Bigos to pyszne danie, które chętnie przygotowuje się jesienią. Podpowiadamy, jak zrobić najsmaczniejszy bigos.

Jak zrobić bigos z kiszonej kapusty - przekonaj się, jakie to proste!

Jak zrobić bigos z kiszonej kapusty, aby nie był zbyt kwaśny? Kiszonki są znakomitym wsparciem dla  układu odpornościowego. Jak zrobić bigos krok po kroku? Poniżej znajdziecie przepis na domowy bigos z kiszonej kapusty.

Składniki, które są nam potrzebne to:

  • pół kilograma mięsa wieprzowego i wołowego
  • około 250 gramów kiełbasy dobrej jakości
  • 1-2 cebule
  • około 2-3 łyżek oleju
  • około 600 ml bulionu 
  • około 100 gramów grzybów suszonych
  • około 2-3 łyżek powideł - najlepiej domowej roboty
  • 1-2 jabłka
  • 0,5 kilograma kiszonej kapusty - ważne, aby była dobrej jakości
  • 0,5 kilograma surowej kapusty
  • 1- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1-2 łyżki masła
  • przyprawy: liście laurowe, ziele angielskie, majeranek, kminek, sól, pieprz - ilość wedle uznania

Sposób przyrządzenia:

  1. Mięso opłukać i pokroić w kostkę.
  2. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Dalej zeszklić ją na oleju.
  3. Dołożyć mięso i smażyć.
  4. Bulion podgrzać i wlać do mięsa. Doprawić solą oraz pieprzem. Dorzucić pokruszone grzyby. Gotować na małym ogniu pod przykryciem przez około 40-50 minut.
  5. Po tym czasie doprawić pozostałymi przyprawami i dołożyć powidła.
  6. Jabłka umyć, obrać i pokroić. Wszystko wymieszać.
  7. Kiszoną kapustę odcisnąć i posiekać razem z surową kapustą. Dodać odrobinę wody i wymieszać z zawartością garnka. Przykryć i dalej gotować przez kilkanaście minut.
  8. W tym czasie obrać kiełbasę pokroić w kostkę i podsmażyć. Dołożyć do bigosu. Gotować przez około 30-40 minut. Pod koniec gotowania dołożyć koncentrat pomidorowy.
  9. Wykonać zasmażkę. Mąkę smażymy na oddzielnej patelni, dodajemy masło i mieszamy do czasu, aż się rozpuści. Dokładamy kilka łyżek kapusty, wyrównujemy temperaturę i wszystko wkładamy do bigosu. Zagotowujemy.

Jak zrobić dobry bigos? Jakich błędów unikać?

Jak zrobić dobry bigos, aby goście poprosili nas o dokładkę? Możecie skorzystać jak najbardziej z naszych przepisów. Jednak jeszcze istotnym punktem jest to, aby unikać powszechnych błędów, które mogą pokrzyżować nasze starania. Oto kilka z nich:

  • Niewłaściwy garnek. To błąd, który wydaje się naprawdę błahy, ale w rzeczywistości jest to naprawdę istotne. Garnek musi mieć grube dno, aby bigos się nie przypalił.
  • Nieodpowiedni czas gotowania i zbyt wysoka/niska temperatura. Nie od dziś wiadomo, że bigos wymaga od nas czasu i właściwej temperatury. Niestety żyjemy w czasach, kiedy wszystko chcemy mieć na już i teraz. Pamiętajmy w przypadku bigosu, nie poskutkuje to dobrym rezultatem.
  • Niewłaściwe proporcje kapusty kiszonej i surowej. Czasem dodajemy zbyt dużo kapusty, co skutkuje tym, że bigos jest kwaśny. Zawsze warto wymieszać dwa rodzaje kapusty, aby zrównoważyć smak: kiszoną oraz surową.
  • Jeden rodzaj mięsa. Zdarza się, że ludzie wybierają tylko jeden gatunek mięsa, a to spory błąd. Najlepiej dodać dwa rodzaje mięsa i kiełbasę.
  • Dodaj bulion zamiast wody. Bigos będzie wtedy znacznie smaczniejszy.
  • Pamiętaj o odpowiednich przyprawach. To dzięki nim bigos nabiera wspaniałego smaku. 
Zobacz wideo Ekspresowy bigos z młodej kapusty

Co zrobić jak bigos jest kwaśny? Jak go uratować? Poniżej znajdziesz kilka trików

Co zrobić jak bigos jest kwaśny? Jest kilka sposobów na poprawienie smaku. Oto i one:

  • Dodaj więcej suszonych śliwek bądź gotowych powideł.
  • Dołóż duszoną cebulę.
  • Można wsypać odrobinę cukru.
  • Użyj sody spożywczej.

Wybierz wariant, który jest dla Ciebie najbardziej odpowiedni.

Jak zrobić bigos z młodej kapusty - przepis na szybko

Jak zrobić bigos z młodej kapusty? Wystarczą tylko cztery podstawowe składniki. Poznaj przepis na domowy i tradycyjny bigos z młodej kapusty

Składniki:

  • 1 kilogram młodej kapusty
  • około 200-250 gramów kiełbasy i boczku
  • 1-2 cebule
  • 1 szklanka soku pomidorowego

Składniki dodatkowe:

  • 1 płaska łyżka mąki
  • odrobina soli
  • 1 pęczek koperku
  • około pół litra wody - najlepiej przefiltrowanej
  • sok z cytryny

Wykonanie krok po kroku:

  1. Kapustę przekroić na ćwiartki i umyć pod bieżącą wodą.
  2. Kiełbasę i boczek pokroić. Cebulę posiekać. Te trzy składniki podsmażyć na patelni. Cebula musi się zeszklić.
  3. Kapustę wysuszyć. Wykroić z niej twarde elementy, następnie poszatkować.
  4. Tak przygotowaną kapustę wrzucić na patelnię i smażyć kilka minut. Zawartość patelni przełożyć do garnka. Wlać sok pomidorowy i wodę. Doprawić do smaku. Gotować przez pół godziny.
  5. Jeżeli chcemy, aby bigos był gęstszy, należy wykonać zasmażkę z mąki i wody. Musimy pamiętać o wyrównaniu temperatury.
  6. W końcowym etapie dodajemy sok z cytryny. Przed podaniem posypujemy koperkiem.

Zobacz też: Jak zrobić bigos z młodej kapusty? Prosty sposób na sycący obiad i... wyczyszczenie lodówki

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.