Zupa krem z dyni. Jesienna klasyka w oryginalnej wersji - podana z gnocchi i jarmużem rozpieszcza zmysły

Przepisów na zupę krem z dyni jest cała masa, jednak ten znacznie wyróżnia się na tle pozostałych. Klasyczne, jesienne warzywo warto wzbogacić oryginalnymi dodatkami. Zapomnij o mleczku kokosowym i nudnych grzankach. Ta receptura to uczta wszystkich zmysłów - kolorowe, rozgrzewająca danie, gwarantuje uśmiech na twarzy i chęć dokładki!

Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Krem z dyni to obowiązkowy przepis każdej jesieni. Rozgrzewająca, sycąca i pyszna zupa doczekała się wielu wersji. Warto odrobinę poeksperymentować z tradycyjnym przepisem i podrasować go mieszanką kolorowych przypraw oraz innymi sezonowymi warzywami.

Zupa krem z dyni - oryginalny przepis i smaczne dodatki

W okresie jesiennym królują sezonowe dobra. W kuchni pachnie grzybami, jabłkami i dynią. Z kolorowych i kształtnych warzyw możemy przygotować wiele smacznych posiłków. Na piedestale znajdziemy zupy krem, makarony, placuszki czy pomarańczowe wypieki. Chociaż smak dyni jest bardzo delikatny, dobierając odpowiednie składniki, stworzyć można prawdziwą ucztę dla zmysłów. Nie może zabraknąć aromatycznych przypraw i oryginalnych dodatków. 

Krem z dyni to must have każdej jesieni. Delikatna, kolorowa zupa rozgrzewa i miło syci. Przepis autorstwa Diego Gorrión znanego z profilu @gotujzdiego wyróżnia się na tle pozostałych. Bazuje na zapieczonej dyni z pomidorem, korzeniem imbiru i szalotkach. Podpieczone gnocchi, cieciorka i jarmuż podkreślą smak dania, a kolorowe i aromatyczne przyprawy wydobędą charakter składników. Efekt? Uczta wszystkich zmysłów, perełka wśród jesiennych dań i kolorowe dzieło sztuki na talerzu!

 
Zobacz wideo Przepis na rozgrzewającą dyniową zupę curry

Zupa krem z dyni przepisu Diego Gorrión

Składniki: 

  • 1 kg dyni, 
  • 4 pomidory,
  • 2 szalotki,
  • 3 cm kawałek imbiru, 
  • 5 ząbków czosnku, 
  • 400 ml śmietanki roślinnej lub słodkiej 18 proc.
  • kawałek chilli,
  • 0,5 l bulionu,
  • łyżka sosu sojowego, 
  • 2 łyżki oliwy z oliwek, 
  • sól,
  • pieprz. 

Dodatki: 

  • 200 g gnocchi,
  • 120 g ciecierzycy, 
  • 2-3 łodygi jarmużu lub garść świeżego szpinaku, 
  • 1/3 łyżeczki wędzonej papryki, 
  • sok z połowy cytryny, 
  • sól,
  • pieprz,
  • łyżka oliwy w oliwek. 

Sposób przygotowania: 

  1. Zaczynamy od umycia i pokrojenia dyni na niewielkie około 2-3 cm kawałki. Warzywo przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Kroimy pomidory na połówki, cebule na cząstki i dodajemy razem w chilli, obranym imbirem i ząbkami czosnku. Wszystkie składniki polewamy oliwą i doprawiamy solą i pieprzem. Pieczemy przez 25 min w 220 st. C.
  2. Upieczone warzywa przekładamy do wysokiego naczynia i miksujemy na gładki krem z dodatkiem bulionu oraz śmietanki. Zupa powinna mieć jednolitą, gładką konsystencję. Dodajemy odrobinę sosu sojowego. 
  3. Przechodzimy do przygotowania dodatków. Na patelnię z dodatkiem oliwy wrzucamy gnocchi. Podsmażamy, aż kluseczki będą rumiane. Dodajemy ciecierzycę i przyprawy. Na koniec dodajemy opłukany i pocięty drobno jarmuż. Ściągamy z palnika. 
  4. Zupę krem z dyni przelewamy do miseczek. Na wierzch delikatnie nakładamy kluseczki z dodatkami. Całość skrapiamy sokiem z cytryny i gotowe!
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.