Racuchy z białego sera. Przepis na proste danie kuchni polskiej. Wystarczy twaróg, jajka i odrobina mąki

Jak zrobić racuchy z białego sera? Podajemy przepis na proste danie kuchni polskiej, które będzie świetnym pomysłem na jesienny obiad. Jest bardzo proste w przygotowaniu i można je serwować na dwa sposoby. Wystarczy twaróg, jajka i odrobina mąki.

Co na obiad? Racuchy w serowym wydaniu będą idealnym rozwiązaniem na jesienne danie. Są niezwykle proste w przygotowaniu i nie wymagają bardzo dużych umiejętności kucharskich. Można je podawać na słodko lub na słono. Będą smakowały jako obiad, ale mogą też być podawane na kolację czy podwieczorek. Jak je przygotować? Przedstawiamy przepis.

Zobacz wideo Fasolka szparagowa w sosie ze świeżych pomidorów

Jak przyrządzić racuchy z białego sera? Oto przepis na tradycyjne danie kuchni polskiej

Racuchy z białego sera to bardzo proste i smaczne danie. Jak je zrobić? Wystarczy twaróg, jajka i odrobina mąki.

Składniki:

  • pół kilo białego sera,
  • cztery jajka,
  • duża łyżka masła,
  • sól,
  • łyżka mąki ziemniaczanej,
  • mąka pszenna,
  • olej.

Przygotowanie:

  1. Zmiel ser. Oddziel żółtka od białek. Utrzyj masło z żółtkami, dodaj ser i rozetrzyj, aż uzyskasz gładką, jednolitą masę.
  2. Ubij białka na puch i dodaj do sera i żółtek. Dodaj szczyptę soli.
  3. Wymieszaj dokładnie całość. Dodawaj mąki ziemniaczanej do otrzymania właściwej konsystencji.
  4. Formuj placuszki i obtaczaj je w mące. Smaż z obu stron na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor. 
  5. Gotowe racuchy układać na talerzu.

Racuchy z białego sera można podawać na słodko lub na słono

Racuchy można podawać polane śmietaną dwunastoprocentową i posypane cukrem pudrem. Najlepiej smakują z dodatkiem ulubionych owoców, na przykład posypane jagodami albo polane zmiksowanymi truskawkami. Ewentualnie można podawać je polane łyżką miodu. Z kolei, aby uzyskać wytrawne danie, można dodatkowo przed smażeniem obtoczyć je w bułce tartej i podawać jako krokiety z białego sera z posiekaną pietruszką i marchewką z groszkiem.

Więcej pysznych przepisów znajdziecie na Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.