Większość Polaków popełnia błąd, przyrządzając mizerię. Przez to traci cały smak. Kluczowa jest kolejność

Mizeria jest jednym z ulubionych dodatków Polaków, niestety wiele osób przygotowuje ją niepoprawnie i na pokrojone ogórki od razu wylewa śmietankę. Jak się okazuje, żeby w pełni cieszyć się smakiem, kluczowa jest kolejność składników.

Mizeria to coś więcej niż ogórki ze śmietaną - to polska narodowa sałatka, która w każdym domu smakuje wyjątkowo. Niezależnie jednak, czy wolimy wersję słodką czy słoną, z cebulą czy bez, a może w wersji kaszubskiej z octem, warto pamiętać o odpowiedniej kolejności dodawania składników.

Popularny błąd przy przygotowaniu mizerii. Przez to wychodzi rozwodniona

Wiele osób, przygotowując mizerię, najpierw dodaje do pokrojonych ogórków śmietanę, a następnie doprawia całość solą i pieprzem. Jest to jednak błąd, ponieważ warzywa, które składają się głównie z wody, puszczają soki i rozwadniają sałatkę.

Zobacz wideo Młode ziemniaki z gzikiem - pyszny przepis

Przed połączeniem ogórków ze śmietaną warto najpierw posolić warzywa i odstawić na chwilę. Po kilku minutach ogórki wypuszczą nadmiar wody. Dzięki temu sałatka nie będzie rozwodniona i zachowa więcej smaku.

Jak przygotować najlepszą mizerię? Kluczowa jest kolejność składników

Składniki:

  • 500 g świeżych ogórków,
  • 150 g śmietany 18 proc.,
  • 3 łyżeczki soku z cytryny,
  • sól,
  • koperek (według uznania),
  • łyżeczka cukru (opcjonalnie).

Ogórki obierz i pokrój w cienkie paski, a następnie posyp je łyżeczką soli i dokładnie wymieszaj. Odstaw na bok na około 10 minut, aż puszczą soki. Po tym czasie odciśnij je delikatnie z nadmiaru wody.

Następnie do ogórków dodaj śmietanę, sok z cytryny, drobno posiekany koperek i cukier. Całość dokładnie wymieszaj. Po połączeniu wszystkich składników warto wstawić mizerię na kilka minut do lodówki, jednak nie jest to konieczne. Podawaj z ziemniakami i ulubionym kotletem.

Więcej przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o: