Opieńki - przepis na sos ze świeżych grzybów. Pamiętaj o zasadzie pięciu minut, a wyjdzie idealny

Opieńki to grzyby jadalne, które przed zjedzeniem wymagają jednak odpowiedniej obróbki. Stosując zasadę pięciu minut, można z nich jednak przygotować wspaniałe frykasy. Podpowiadamy, jak zrobić najlepszy sos ze świeżych grzybów.

Opieńki to grzyby, które można znaleźć pniach drzew, korzeniach, czy ściółce. Jadalne grzyby bywają mylone z trującą maślanką wiązkową czy łuskwiakiem nastroszonym, dlatego przed zebraniem należy upewnić się, z jakim gatunkiem ma się do czynienia. Przygotowanie tego rarytasu to też nie jest jednak łatwa sprawa - przed dalszą obróbką należy je ugotować. Smak grzybów rekompensuje jednak cały proces przygotowania.

Jak przygotować opieńki? Pamiętaj o zasadzie pięciu minut

Opieńki powinni zbierać i przygotowywać jedynie doświadczeni grzybiarze - wynika to nie tylko z możliwością pomylenia ich z trującym gatunkiem, ale również ze skomplikowanego procesu przygotowania.

W pierwszej kolejności należy oddzielić jadalne kapelusze od niejadalnych trzonów, a następnie część przeznaczoną do spożycia gotować przez co najmniej pięć minut. Podczas gotowania nie należy wdychać grzybowych oparów. Gdy już się je wygotuje, można je bez obaw poddawać dalszej obróbce.

Zobacz wideo Te grzyby wyglądają na jadalne, ale mogą tylko zaszkodzić

Opieńki - przepis na sos z leśnych grzybów

  • 300 g opieniek,
  • odrobina oleju,
  • litr bulionu warzywnego,
  • 4 łyżki śmietany 12 proc.,
  • cebula,
  • natka pietruszki (według uznania),
  • 2 łyżki mąki pszennej,
  • sól i pieprz.

Odetnij trzonki opieniek i dokładnie oczyść kapelusze, a następnie pokrój je w paski i gotuj przez około 20 minut.

W międzyczasie pokrój cebulę w drobną kostkę i zeszklij ją na patelni z odrobiną oleju. Później dorzuć grzyby i podsmażaj je przez minutę. Po tym czasie dolej bulion.

Całość gotuj do momentu, aż grzyby zmiękną - powinno trwać to około pół godziny. Rozrób mąkę z odrobiną ciepłej wody i dodaj do opieńków, a następnie zamieszaj i dopraw solą i pieprzem.

Na koniec zabiel sos śmietaną i posyp na wierzchu natką pietruszki. Podawaj na ciepło z ziemniakami, makaronem lub pieczywem.

Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.