Ekspresowe ciasteczka z ciasta francuskiego. Dodatek brzoskwini i syropu klonowego to jesienny hit

Przepis na ekspresowe i tanie ciasteczka z ciasta francuskiego wręcz rozpływa się w ustach, a wystarczy tylko kilka produktów, by go przygotować. Sekret tkwi w prostocie oraz soczystych i słodkich owocach, które tworzą bezkonkurencyjny duet z pozostałymi składnikami.

Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Ciasto francuskie to rarytas znany niemal każdemu. Flagowymi produktami, które na nim bazują, są croissanty, bułeczki z czekoladą czy słone przekąski. Gotowe ciasto umożliwia nam w krótkim czasie przygotować smaczne łakocie z zaledwie kilku produktów - idealne na niezapowiedziane odwiedziny gości czy deser w tygodniu. 

Ekspresowe ciasteczka z ciasta francuskiego - jesienny rarytas

Domowe ciasta i wypieki są dla niektórych wierzchołkiem góry lodowej wśród kuchennych czynności. Gotowe ciasto francuskie znacznie nam to ułatwia. Wystarczy dobry przepis, odrobina chęci i kilka prostych składników i aromatyczne ciastka i przekąski są gotowe. Wśród croissantów i wytrawnych sakiewek, jedna receptura zasługuje na szczególne wyróżnienie szczególnie jesienią. Mowa tu o ekspresowych ciastka z brzoskwinią i syropem klonowym. 

Przepis na jesienny rarytas bazuje wyłącznie na kilku składnikach. Efekt kilkuminutowych przygotowywań przerasta jednak najśmielsze oczekiwana nawet wybrednych maniaków słodyczy. Połączenie ciasta francuskiego, soczystych i słodkich brzoskwini oraz syropu klonowego to uczta dla wszystkich zmysłów. Całość wzbogaci gałka lodów śmietankowych, która delikatnie się rozpuszczając, zamieni każdy kęs w błogą przyjemność. Receptura pochodzi z kanału blogerki kulinarnej, która tworzy na Instagramie pod nazwą @gemtakesfoodpics.

 
Zobacz wideo Ciasto francuskie - przepisy na ciastka

Przepis na ekspresowe ciasteczka z ciasta francuskiego z dodatkiem brzoskwini 

Składniki: 

  • porcja ciasta francuskiego,
  • 2-3 brzoskwinie, blanszowane we wrzącej wodzie,
  • 2 łyżki syropu klonowego,
  • 4 płaskie łyżeczki cynamonu,
  • 4 gałki lodów waniliowych. 

Sposób przygotowania: 

  1. Brzoskwinie blanszujemy we wrzącej wodzie, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Owoce posypujemy cynamonem, dodajemy syrop klonowy i dokładnie mieszamy. 
  2. Ciasto francuskie rozwijamy i kroimy na równe kwadraty. 
  3. Posiekane owoce umieszamy na każdej części ciasta, brzegi pozostawiamy puste - można je estetycznie zawinąć lub ozdobić. 
  4. Ciastka zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 200 st. C. do momentu, aż ciasto będzie złociste i podpieczone. 
  5. Gorące ciastka dekorujemy syropem klonowym i gałką lodów. 
  6. Podajemy na ciepło. 
Więcej o: