Koniec z płaczem przy krojeniu cebuli. Z tej metody korzystają profesjonalni kucharze - jest banalna

Cebula to produkt, bez którego wiele dan nie byłoby tak smacznych i pełnych aromatu. Krojenie warzywa może jednak przynieść wiele trudu i łez. Ten prosty trik gwarantuje szybki i skuteczny efekt. Gotowanie dzięki temu będzie znacznie szybsze i łatwiejsze.

Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Niektóre kuchenne czynności nie należą do najprzyjemniejszych. Monotonne obieranie warzyw czy porządki z pewnością do nich nalezą. Prawdziwym wyciskaczem łez jest natomiast krojenie cebuli. Uporczywe warzyw nie tylko wzrusza, ale i jego obranie i pokrojenie zabiera dużo czasu. Ta metoda gwarantuje szybki i bezwysiłkowy efekt. 

Koniec z płaczem przy krojeniu cebuli

W kuchni obowiązuje wiele bazowych produktów, bez których zarówno podstawowe, jak i nieco bardziej oryginalne dania nie smakowałoby tak samo. Prawdziwą klasyką wśród warzyw jest cebula. Słodko-ostre warzywo jest częstym składnikiem posiłków, ale i bazą np. dla niektórych zup czy zapiekanek. Chociaż smakuje niemal każdemu, ma też wielu wrogów ze względu na trud, któremu trzeba stawić czoła przy obieraniu i krojeniu. 

Krojenie cebuli to dla wielu udręka, jednak jak się okazuje, jest to znacznie łatwiejsze, niż mogłoby się wydawać. Ważna jest podstawowa zasada - nie odcinamy części z korzeniami. To waśnie ten błąd jest najczęściej popełniany i skutkuje łzawieniem oczu. Ekspresowy trik opublikowany na TikToku przez użytkowniczkę @Melanie Lionello zobaczyło ponad sześć milionów internautów! Kobieta pokazuje jak w kilka sekund pokroić cebulę. Wystarczy obrać warzywo, odciąć wierzch tak by płasko stało na desce do krojenia. Później nacinamy cebulę w cząstki niczym pomarańczę. Ostatnim etapem będzie odwrócenie warzywa na bok i poszatkowanie. Efekt? Idealnie drobna kostka bez płaczu i dużego wysiłku!

Zobacz wideo Te produkty kroisz codziennie. Dzięki naszym trikom ułatwisz sobie życie

Te metody krojenia cebuli zna każdy kucharz

Krojenie cebuli może ułatwić nam także...odpowiednie przechowywanie warzywa. Niższa temperatura gwarantuje uwolnienie znacznie mniejszej ilości enzymów - które zazwyczaj doprowadzają nas do płaczu. Wystarczy przechowywać cebulę w spiżarni lub piwnicy. Szybki trik i włożenie do lodówki czy zamrażalki także spełni swoje zadanie. Podczas krojenia warto również włączyć okap kuchenny, który szybciej pozbędzie się nieprzyjemnego zapachu. 

Aby pokroić szybko cebulę, można także postarać się wyciąć część z korzeniem wraz z twardym stożkiem ze środkowej części warzywa. To gwarantuje, że siekanie warzywa nie przyprawi nas o łzy, dzięki czemu czynność będzie znacznie łatwiejsza. 

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.