Zobacz wideo Kaczka w sosie śliwkowo-kawowym [PRZEPIS]
Jak upiec kaczkę, aby była soczysta i miała chrupiącą skórkę? Poznaj złote zasady
Jak upiec kaczkę, aby była soczysta w środku, a na zewnątrz miała chrupiącą skórkę? Jest na to kilka sposobów. Pieczona kaczka to danie, które można serwować pod wieloma postaciami. Mięso będzie znakomicie komponowało się z owocami bądź w wersji na ostro. To doskonały pomysł na obiad lub uroczystą obiadokolację. Jednak, aby danie było doskonałe, warto pamiętać o kilku kwestiach. Oto nasze podpowiedzi:
- Wybierz odpowiednie mięso, ze sprawdzonego źródła. Nie ma co się oszukiwać, że sednem udanego przepisu są przede wszystkim składniki wysokiej jakości. Najlepiej ekologiczne, prosto od rolnika.
- Wybierz odpowiednie przyprawy (np. estragon, tymianek, kardamon, rozmaryn), które dobrze komponują się z kaczym mięsem.
- Natrzyj kaczkę przyprawami przynajmniej 24 godziny przed pieczeniem. Dzięki temu przesiąknie ona ich aromatem i smakiem. Najlepszym rozwiązaniem jest przygotowanie marynaty.
- Podlewaj kaczkę sokiem z pomarańczy, winem lub sosem własnym w trakcie pieczenia.
- Zwróć uwagę na odpowiedni sposób pieczenia. Kaczka powinna piec się przez około 2,5 godziny. Początkowo w niższej temperaturze i pod przykryciem. W ostatnich 30 minutach należy zwiększyć moc piekarnika i piec mięso bez przykrycia, dzięki czemu uzyskamy chrupiącą skórkę.
- Pamiętaj o obracaniu kaczki, aby dobrze upiekła się z każdej strony. Zaleca się obrócenie jej przynajmniej raz w połowie pieczenia.
- Dołóż do brytfanki warzywa bądź owoce. Możesz później wykorzystać je do stworzenia aromatycznego sosu. Może być to pietruszka, marchewka, śliwki bądź jabłka. Warto też dodać cebulę i czosnek.
- Rękaw do pieczenia ułatwi ci zadanie, zapewniając odpowiednią temperaturę oraz wilgotność.
- Kąpiel wodna może okazać się bardzo pomocna. Niektóre piekarniki posiadają funkcję pieczenia z parą wodną, jeśli takiego nie masz wstaw obok kaczki żaroodporne naczynie z wodą.
Jak upiec kaczkę w rękawie? Sprawdź, jak upiec kaczkę z jabłkami z dodatkiem miodu i kardamonu
Jak upiec kaczkę w rękawie? Ta metoda pieczenia zalicza się do jednej z prostszych. Dlatego też jest to bezpieczne rozwiązanie dla początkujących miłośników gotowania. Rękaw jest bardzo pomocnym narzędziem, wkładamy do niego nie tylko mięso, ale i przyprawy oraz owoce i dodatki. Co ważne, rękaw podczas pieczenia zapewnia odpowiednią temperaturę i wilgotność. Przejdźmy zatem do przepisu. Oto i on:
Składniki, które są nam potrzebne to:
- 1 kaczka
- około 5 jabłek
- 1-2 cebule
- kilka ząbków czosnku
- przyprawy: pieprz, sól, słodka papryka, majeranek, kardamon
- około 2-3 łyżek ulubionego miodu
- około 1-2 łyżek oleju roślinnego
- około 1/2 szklanki czerwonego wina
Sposób przygotowania:
- Kaczkę dokładnie umyć. Osuszyć z wody.
- Wykonać marynatę. Wymieszać dokładnie przeciśnięty przez praskę czosnek, olej z miodem oraz przyprawami.
- Nasmarować mięso marynatą.
- Jabłka dokładnie umyć i usunąć gniazda nasienne. Pokroić na mniejsze części. Nafaszerować nimi mięso.
- Kaczkę umieścić w rękawie z winem i odstawić na dobę do lodówki.
- Rozgrzać piekarnik (180 stopni, grzanie góra - dół). Na początku piec kaczkę w takiej temperaturze przez dwie godziny. Następnie zwiększyć temperaturę do około 200-220 stopni i piec mięso przez około 30 minut. Ważne, aby rozciąć rękaw (dzięki temu skórka się przypiecze) i kontrolować czy kaczka się nie przypala.
Jak upiec pierś z kaczki z dodatkiem miodu i sosu sojowego?
Jak upiec pierś z kaczki, aby była smaczna? Kaczkę można przyrządzić na wiele sposobów. Ciekawą opcją jest wersja z sosem sojowym oraz miodem. Oto pomysł na to, jak upiec kaczkę w kawałkach:
Składniki:
- około 5 sztuk piersi z kaczki
- około 3 łyżek miodu
- około 3 łyżek octu winnego
- około 3-4 łyżek sosu sojowego
- kilka ząbków czosnku
- oliwa
- pieprz, sól, estragon, papryka słodka, rozmaryn, tymianek
Sposób wykonania:
- Mięso opłukać i osuszyć. Następnie delikatnie naciąć samą skórkę.
- Czosnek przecisnąć przez praskę. Połączyć z oliwą, miodem, octem, sosem sojowym i przyprawami.
- Mięso umieścić w marynacie. Odstawić na noc do lodówki.
- Rozgrzać patelnię i delikatnie podsmażyć mięso. Pamiętaj, aby najpierw smażyć stronę ze skórą.
- Dalej przełożyć do naczynia żaroodpornego. Wlać marynatę, która została.
- Nagrzać piekarnik.
- Mięso wstawić do pieczenia, ustawić temperaturę na 180 stopni i piec około 20 minut.
- Kaczkę można podawać samodzielnie lub z pieczonymi ziemniakami, posypanymi koperkiem.
Zobacz też: Pierś z kaczki - przepis. Jak sprawić, żeby mięso było soczyste? Podpowiadamy