Jak upiec kaczkę, aby była soczysta? Kuchenne triki, których nie zdradzi ci żaden kucharz

Jak upiec kaczkę, aby była soczysta w środku? Musimy pamiętać o kilku kwestiach. W artykule przedstawimy zasady, które sprawią, że Twoja kaczka będzie rozpływać się w ustach. Przekonaj się sam.
Zobacz wideo Kaczka w sosie śliwkowo-kawowym [PRZEPIS]

Jak upiec kaczkę, aby była soczysta i miała chrupiącą skórkę? Poznaj złote zasady

Jak upiec kaczkę, aby była soczysta w środku, a na zewnątrz miała chrupiącą skórkę? Jest na to kilka sposobów. Pieczona kaczka to danie, które można serwować pod wieloma postaciami. Mięso będzie znakomicie komponowało się z owocami bądź w wersji na ostro. To doskonały pomysł na obiad lub uroczystą obiadokolację. Jednak, aby danie było doskonałe, warto pamiętać o kilku kwestiach. Oto nasze podpowiedzi:

  • Wybierz odpowiednie mięso, ze sprawdzonego źródła. Nie ma co się oszukiwać, że sednem udanego przepisu są przede wszystkim składniki wysokiej jakości. Najlepiej ekologiczne, prosto od rolnika.
  • Wybierz odpowiednie przyprawy (np. estragon, tymianek, kardamon, rozmaryn), które dobrze komponują się z kaczym mięsem.
  • Natrzyj kaczkę przyprawami przynajmniej 24 godziny przed pieczeniem. Dzięki temu przesiąknie ona ich aromatem i smakiem. Najlepszym rozwiązaniem jest przygotowanie marynaty. 
  • Podlewaj kaczkę sokiem z pomarańczy, winem lub sosem własnym w trakcie pieczenia.
  • Zwróć uwagę na odpowiedni sposób pieczenia. Kaczka powinna piec się przez około 2,5 godziny. Początkowo w niższej temperaturze i pod przykryciem. W ostatnich 30 minutach należy zwiększyć moc piekarnika i piec mięso bez przykrycia, dzięki czemu uzyskamy chrupiącą skórkę.
  • Pamiętaj o obracaniu kaczki, aby dobrze upiekła się z każdej strony. Zaleca się obrócenie jej przynajmniej raz w połowie pieczenia.
  • Dołóż do brytfanki warzywa bądź owoce. Możesz później wykorzystać je do stworzenia aromatycznego sosu. Może być to pietruszka, marchewka, śliwki bądź jabłka. Warto też dodać cebulę i czosnek.
  • Rękaw do pieczenia ułatwi ci zadanie, zapewniając odpowiednią temperaturę oraz wilgotność.
  • Kąpiel wodna może okazać się bardzo pomocna. Niektóre piekarniki posiadają funkcję pieczenia z parą wodną, jeśli takiego nie masz wstaw obok kaczki żaroodporne naczynie z wodą. 

Jak upiec kaczkę w rękawie? Sprawdź, jak upiec kaczkę z jabłkami z dodatkiem miodu i kardamonu

Jak upiec kaczkę w rękawie? Ta metoda pieczenia zalicza się do jednej z prostszych. Dlatego też jest to bezpieczne rozwiązanie dla początkujących miłośników gotowania. Rękaw jest bardzo pomocnym narzędziem, wkładamy do niego nie tylko mięso, ale i przyprawy oraz owoce i dodatki. Co ważne, rękaw podczas pieczenia zapewnia odpowiednią temperaturę i wilgotność. Przejdźmy zatem do przepisu. Oto i on:

Składniki, które są nam potrzebne to:

  • 1 kaczka
  • około 5 jabłek
  • 1-2 cebule
  • kilka ząbków czosnku
  • przyprawy: pieprz, sól, słodka papryka, majeranek, kardamon
  • około 2-3 łyżek ulubionego miodu
  • około 1-2 łyżek oleju roślinnego
  • około 1/2 szklanki czerwonego wina

Sposób przygotowania:

  1. Kaczkę dokładnie umyć. Osuszyć z wody.
  2. Wykonać marynatę. Wymieszać dokładnie przeciśnięty przez praskę czosnek, olej z miodem oraz przyprawami.
  3. Nasmarować mięso marynatą.
  4. Jabłka dokładnie umyć i usunąć gniazda nasienne. Pokroić na mniejsze części. Nafaszerować nimi mięso.
  5. Kaczkę umieścić w rękawie z winem i odstawić na dobę do lodówki.
  6. Rozgrzać piekarnik (180 stopni, grzanie góra - dół). Na początku piec kaczkę w takiej temperaturze przez dwie godziny. Następnie zwiększyć temperaturę do około 200-220 stopni i piec mięso przez około 30 minut. Ważne, aby rozciąć rękaw (dzięki temu skórka się przypiecze) i kontrolować czy kaczka się nie przypala.

Jak upiec pierś z kaczki z dodatkiem miodu i sosu sojowego? 

Jak upiec pierś z kaczki, aby była smaczna? Kaczkę można przyrządzić na wiele sposobów. Ciekawą opcją jest wersja z sosem sojowym oraz miodem. Oto pomysł na to, jak upiec kaczkę w kawałkach:

Składniki:

  • około 5 sztuk piersi z kaczki
  • około 3 łyżek miodu
  • około 3 łyżek octu winnego
  • około 3-4 łyżek sosu sojowego
  • kilka ząbków czosnku
  • oliwa
  • pieprz, sól, estragon, papryka słodka, rozmaryn, tymianek 

Sposób wykonania:

  1. Mięso opłukać i osuszyć. Następnie delikatnie naciąć samą skórkę.
  2. Czosnek przecisnąć przez praskę. Połączyć z oliwą, miodem, octem, sosem sojowym i przyprawami.
  3. Mięso umieścić w marynacie. Odstawić na noc do lodówki.
  4. Rozgrzać patelnię i delikatnie podsmażyć mięso. Pamiętaj, aby najpierw smażyć stronę ze skórą.
  5. Dalej przełożyć do naczynia żaroodpornego. Wlać marynatę, która została.
  6. Nagrzać piekarnik.
  7. Mięso wstawić do pieczenia, ustawić temperaturę na 180 stopni i piec około 20 minut.
  8. Kaczkę można podawać samodzielnie lub z pieczonymi ziemniakami, posypanymi koperkiem.

Zobacz też: Pierś z kaczki - przepis. Jak sprawić, żeby mięso było soczyste? Podpowiadamy

Więcej o:
Copyright © Agora SA