Babka ziemniaczana to regionalne podlaskie danie, które ma trzy niewątpliwe zalety - jest pyszne, tanie i niezwykle łatwe w przygotowaniu. Lista składników jest krótka i łatwodostępna i z pewnością nie zrujnuje zawartości naszych portfeli. Przepis na babkę ziemniaczaną dostałam od pani Jadzi, która od lat prowadzi małe gospodarstwo agroturystyczne w jednej z podlaskich wsi. Mówię wam - niebo w gębie.
Babka ziemniaczana - przepis od gospodyni z Podlasia
Składniki:
- 2 kg ziemniaków, najlepiej o średniej zawartości skrobi
- ok. 250 g wędzonego boczku
- 2 cebule
- kilka świeżych grzybów (lub garść suszonych i namoczonych)
- 3 większe jajka
- sól, pieprz, opcjonalnie majeranek
Sposób wykonania:
- Ziemniaki obierz i zetrzyj je na tarce o najdrobniejszych oczkach - tak jak na placki ziemniaczane. Następnie porządnie je odciśnij z wody, a wodę przelej do miski. Kiedy na dno miski opadnie skrobia, wodę ostrożnie wylej, a skrobię dodaj do ziemniaków.
- Boczek pokrój w kostkę, podobnie cebulę i grzyby. Na patelni wytop boczek, następnie dodaj cebulę i kiedy boczek się zarumieni, a cebula zeszkli, dodaj do startych ziemniaków.
- Na tej samej patelni możesz rozgrzać odrobinę masła lub smalcu i podsmażyć grzyby. Następnie dołóż je do masy z ziemniaków.
- Do miski wbij jajka i ubij je za pomocą trzepaczki lub miksera. Wlej do ziemniaków. Masę przypraw do smaku solą pieprzem i szczyptą majeranku. Całość dokładnie wymieszaj.
- Przygotuj blaszkę do pieczenia i wyłóż ją papierem lub nasmaruj masłem i oprósz kaszą manną. Wlej masę ziemniaczaną i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Babkę ziemniaczaną piecz przez ok. 1,5 godziny.
Tak przygotowana babka świetnie smakuje z sosem grzybowym, ale także z kwaśnym mlekiem.
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina