Lane kluski - przepis, dzięki któremu powrócisz do smaków dzieciństwa. To tylko trzy składniki

Kluski lane robiła zawsze moja babcia, kiedy byłam chora albo smutna, bo nic tak nie poprawiało mi humoru. Ostatnio przypomniał mi się ten przepis i postanowiłam je zrobić - ten smak przeniósł mnie w czasie o dwadzieścia kilka lat. Nie ma chyba prostszego przepisu - to zaledwie trzy składniki i ulubiona zupa, mleko lub osolony wrzątek.
Zobacz wideo

Przepis na kluski lane jest prostszy niż przysłowiowa konstrukcja cepa, jednak żeby wyszły idealne, warto znać proporcje. Chętnie podpowiem, jak lata temu robiła je moja babcia - najlepsze były oczywiście na rosole lub na zupie pomidorowej.

Lane kluski - przepis na powrót do smaków dzieciństwa

Składniki:

  • 2 jajka (najlepiej większe)
  • 5 łyżek mąki pszennej
  • sól do smaku (mała szczypta)

Dodatkowo: 500 ml mleka, rosołu lub wrzątku, jeśli chcemy jeść kluski lane jako dodatek do np. gulaszu

Kluski lane - sposób wykonania:

  1. Przygotuj miskę i wbij do niej jajka. Dokładnie je rozmąć i cały czas mieszając, dodawaj mąkę.
  2. Składniki połącz na gładkie i jednolite ciasto, które powinno mieć konsystencję nieco gęstszą, niż ciasto na naleśniki. Dopraw odrobiną soli. 
  3. W większym garnku zagotuj dowolną zupę lub mleko. Następnie ostrożnie i powoli, cienką stróżką wlewaj ciasto na kluseczki. 
  4. Kiedy wlejesz już całe ciasto, delikatnie zamieszaj zawartość garnka. Kluseczki są już gotowe.

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl,kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.