Przepis na kluski lane jest prostszy niż przysłowiowa konstrukcja cepa, jednak żeby wyszły idealne, warto znać proporcje. Chętnie podpowiem, jak lata temu robiła je moja babcia - najlepsze były oczywiście na rosole lub na zupie pomidorowej.
Lane kluski - przepis na powrót do smaków dzieciństwa
Składniki:
- 2 jajka (najlepiej większe)
- 5 łyżek mąki pszennej
- sól do smaku (mała szczypta)
Dodatkowo: 500 ml mleka, rosołu lub wrzątku, jeśli chcemy jeść kluski lane jako dodatek do np. gulaszu
Kluski lane - sposób wykonania:
- Przygotuj miskę i wbij do niej jajka. Dokładnie je rozmąć i cały czas mieszając, dodawaj mąkę.
- Składniki połącz na gładkie i jednolite ciasto, które powinno mieć konsystencję nieco gęstszą, niż ciasto na naleśniki. Dopraw odrobiną soli.
- W większym garnku zagotuj dowolną zupę lub mleko. Następnie ostrożnie i powoli, cienką stróżką wlewaj ciasto na kluseczki.
- Kiedy wlejesz już całe ciasto, delikatnie zamieszaj zawartość garnka. Kluseczki są już gotowe.
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl,kobieta.gazeta.pl/ukraina.