• Link został skopiowany

Proste przepisy z ciastem francuskim. Te różnorodne receptury często goszczą w domu Ewy Wachowicz

Ewa Wachowicz zdradza swoje przepisy na szybkie dania i przekąski z ciasta francuskiego. Ten popularny produkt to must have każdej lodówki. Niezapowiedziani goście, a może gotowanie w pośpiechu? Ten składnik gwarantuje zarówno słodkie przekąski jak i wytrawne i smaczne dania. Wystarczy kilka składników, trochę kreatywności i gotowe!
Ciasto francuskie według Ewy Wachowicz
Pixabay / Facebook - Ewa Wachowicz

Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Przepisy Ewy Wachowicz z gotowego ciasta francuskiego to prawdzie rarytasy. Słone przekąski, dodatki do zup i rozpływające się w ustach desery. Każda receptura bazuje na sklepowym produkcie i prostych składnikach. Efekt potrafi zaskoczyć nawet najbardziej wymagających. 

Ciasto francuskie na słodko i słono według Ewy Wachowicz

Znana Miss Polonia, dziennikarka i fanka dobrych smaków - Ewa Wachowicz podzieliła się swoimi przepisami na szybkie dania i przekąski bazujące na cieście francuskim. Jak przyznaje, przygotowanie ciasta w domu jest czasochłonne, jednak to dobrej jakości zakupione w sklepie powinno zdać egzamin! Produkt warto mieć w lodówce - pozwoli nam to w kilka minut przygotować obiad w zabieganym dniu lub ugościć pysznościami przyjaciół, którzy nie zapowiedzieli swojej wizyty. 

Jednym z przepisów, które rekomenduje Ewa Wachowicz, jest szybka pizza na cieście francuskim. Kruche i delikatne płaty mogą zastąpić, drożdżową, klasyczną wersję. Wystarczy dodać ulubione składniki i gotowe. Na liście składników mogą znaleźć się dowolne produkty, które mamy pod ręką, restauratorka propozuje połączenie tych smaków:

  • gotowe ciasto francuskie,
  • papryka,
  • ser żółty,
  • szynka,
  • salami,
  • cebula

Składniki na sos:

  • 300 g przecieru pomidorowego,
  • 2 ząbki czosnku,
  • sól,
  • pieprz,
  • szczypta cukru,
  • oregano,
  • bazylia.

Sposób przygotowania: 

  1. W rondelku przygotowujemy sos - wlewamy przecier, przez praskę przeciskamy czosnek i dodajemy do pomidorów. Całość przyprawiamy, dokładnie mieszamy i podgrzewamy. 
  2. Rozwijamy ciasto francuskie i przekładamy na papierze do pieczenia na blachę, smarujemy sosem. 
  3. Na wierzch nakładamy wszystkie składniki. Ostatnią warstwą powinien być ser. 
  4. Całość zapiekamy na złoty kolor w temp. 200 st. C.  

Przepisy pochodzą ze strony ewawachowicz.pl

Zobacz wideo 3 sposoby na ciasto francuskie

Przepis na roster śliwkowy Ewy Wachowicz

Składniki: 

  • 800 g śliwek,
  • gotowe ciasto francuskie,
  • białe wytrawne wino,
  • 5 łyżek cukru,
  • 3 sztuki goździków,
  • ½ łyżeczki cynamonu,
  • łyżka masła,
  • mąka do podsypania.

Sposób przygotowania: 

  1. Ciasto francuskie rozwijamy i delikatnie rozwałkowujemy, jeśli zacznie się kleić, podsypujemy mąką. 
  2. Tak przygotowany płat ciasta przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Z boków formujemy brzegi lub odcinamy nadmiar. 
  3. Wydrylowane śliwki smażymy na odrobinie zbrązowionego masła. Po kilku minutach podlewamy białym winem, przyprawiamy cynamonem, cukrem i goździkami. Dusimy aż powstanie gesty syrop, a owoce nabiorą kolorów i miękkości. 
  4. Śliwki odsączyć na łyżce cedzakowej i nałożyć na ciasto. Piec w temperaturze 200 st. C przez około 25 minut.
  5. Pozostały sos zredukować i ozdobić nim talerz. Nałożyć kawałek ciasta i podać. 

Przepis na ciasto francuskie z pastą z bakłażana

Składniki: 

  • porcja ciasta francuskiego, 
  • bakłażan,
  • łyżka pasty sezamowej,
  • ząbek czosnku,
  • odrobina soku z cytryny,
  • łyżka jogurtu naturalnego,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Bakłażana zawijamy w folię i pieczemy w piekarniku do miękkości. Warzywo kroimy na pół, wydrążamy miąższ i przekładamy do miski. Rozdrabniamy widelcem, łączymy z pastą sezamową, jogurtem i pozostałymi składnikami. Całość dokładnie mieszamy. 
  2. Ciasto francuskie kroimy na kwadraty, na środek każdego płata nakładamy pastę z bakłażana. Zapiekamy w temperaturze 200 st. C, aż całość się ładnie zarumieni i gotowe!
Więcej o: