Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Przepisy Ewy Wachowicz z gotowego ciasta francuskiego to prawdzie rarytasy. Słone przekąski, dodatki do zup i rozpływające się w ustach desery. Każda receptura bazuje na sklepowym produkcie i prostych składnikach. Efekt potrafi zaskoczyć nawet najbardziej wymagających.
Ciasto francuskie na słodko i słono według Ewy Wachowicz
Znana Miss Polonia, dziennikarka i fanka dobrych smaków - Ewa Wachowicz podzieliła się swoimi przepisami na szybkie dania i przekąski bazujące na cieście francuskim. Jak przyznaje, przygotowanie ciasta w domu jest czasochłonne, jednak to dobrej jakości zakupione w sklepie powinno zdać egzamin! Produkt warto mieć w lodówce - pozwoli nam to w kilka minut przygotować obiad w zabieganym dniu lub ugościć pysznościami przyjaciół, którzy nie zapowiedzieli swojej wizyty.
Jednym z przepisów, które rekomenduje Ewa Wachowicz, jest szybka pizza na cieście francuskim. Kruche i delikatne płaty mogą zastąpić, drożdżową, klasyczną wersję. Wystarczy dodać ulubione składniki i gotowe. Na liście składników mogą znaleźć się dowolne produkty, które mamy pod ręką, restauratorka propozuje połączenie tych smaków:
- gotowe ciasto francuskie,
- papryka,
- ser żółty,
- szynka,
- salami,
- cebula
Składniki na sos:
- 300 g przecieru pomidorowego,
- 2 ząbki czosnku,
- sól,
- pieprz,
- szczypta cukru,
- oregano,
- bazylia.
Sposób przygotowania:
- W rondelku przygotowujemy sos - wlewamy przecier, przez praskę przeciskamy czosnek i dodajemy do pomidorów. Całość przyprawiamy, dokładnie mieszamy i podgrzewamy.
- Rozwijamy ciasto francuskie i przekładamy na papierze do pieczenia na blachę, smarujemy sosem.
- Na wierzch nakładamy wszystkie składniki. Ostatnią warstwą powinien być ser.
- Całość zapiekamy na złoty kolor w temp. 200 st. C.
Przepisy pochodzą ze strony ewawachowicz.pl
Zobacz wideo 3 sposoby na ciasto francuskie
Przepis na roster śliwkowy Ewy Wachowicz
Składniki:
- 800 g śliwek,
- gotowe ciasto francuskie,
- białe wytrawne wino,
- 5 łyżek cukru,
- 3 sztuki goździków,
- ½ łyżeczki cynamonu,
- łyżka masła,
- mąka do podsypania.
Sposób przygotowania:
- Ciasto francuskie rozwijamy i delikatnie rozwałkowujemy, jeśli zacznie się kleić, podsypujemy mąką.
- Tak przygotowany płat ciasta przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Z boków formujemy brzegi lub odcinamy nadmiar.
- Wydrylowane śliwki smażymy na odrobinie zbrązowionego masła. Po kilku minutach podlewamy białym winem, przyprawiamy cynamonem, cukrem i goździkami. Dusimy aż powstanie gesty syrop, a owoce nabiorą kolorów i miękkości.
- Śliwki odsączyć na łyżce cedzakowej i nałożyć na ciasto. Piec w temperaturze 200 st. C przez około 25 minut.
- Pozostały sos zredukować i ozdobić nim talerz. Nałożyć kawałek ciasta i podać.
Przepis na ciasto francuskie z pastą z bakłażana
Składniki:
- porcja ciasta francuskiego,
- bakłażan,
- łyżka pasty sezamowej,
- ząbek czosnku,
- odrobina soku z cytryny,
- łyżka jogurtu naturalnego,
- sól,
- pieprz.
Sposób przygotowania:
- Bakłażana zawijamy w folię i pieczemy w piekarniku do miękkości. Warzywo kroimy na pół, wydrążamy miąższ i przekładamy do miski. Rozdrabniamy widelcem, łączymy z pastą sezamową, jogurtem i pozostałymi składnikami. Całość dokładnie mieszamy.
- Ciasto francuskie kroimy na kwadraty, na środek każdego płata nakładamy pastę z bakłażana. Zapiekamy w temperaturze 200 st. C, aż całość się ładnie zarumieni i gotowe!