Zupa z pieczonej dyni - aromatyczny krem, idealny na jesień. Przepis na rozgrzewający obiad

Zupa z pieczonej dyni to aromatyczne danie, które idealnie sprawdzi się jesienią. Przepis na taki rozgrzewający obiad jest dość pracochłonny, ale warto poświęcić czas na przygotowanie tak wspaniałej potrawy. Jak zrobić zupę z pieczonej dyni?

Krem z pieczonej dyni to idealne rozwiązanie na jesienny obiad. Gęsty, o pięknym pomarańczowym kolorze ucieszy oko i podniebienie. Jak zrobić zupę z dyni? Podajemy przepis.

Zobacz wideo Fasolka szparagowa w sosie ze świeżych pomidorów

Zupa z pieczonej dyni - aromatyczny, gęsty krem. Doda energii jesienią

Przedstawiamy przepis na krem z dyni pełny orzechowego, ziołowego smaku. Zupa będzie smakowała najlepiej z dodatkiem tymianku i oregano. Do kremu można użyć różnych odmian dyni - my podajemy przepis na zupę z dyni hokkaido. Z podanych składników wyjdzie dość gęsty krem. Można go rozrzedzić dodając bulionu lub mleka.

Składniki:

  • pół litra bulionu,
  • pół kilo pieczonej dyni hokkaido,
  • duża cebula,
  • trzy średniej wielkości marchewki,
  • duża łyżka masła,
  • pół szklanki mleka 3,2 proc.

Przygotowanie:

  1. Dynię należy upiec pokrojoną w kawałki z dodatkiem oliwy, czosnku i soli. W innym artykule podpowiadamy, jak upiec dynię.
  2. Obrać cebulę i pokroić w drobną kostkę.
  3. Marchew umyć, obrać i pokroić na cieniutkie plasterki.
  4. Rozpuścić w garnku łyżkę masła.
  5. Wrzucić do garnka pokrojoną cebulę i marchew. Podsmażać około piętnastu minut na małym ogniu. 
  6. Od czasu do czasu zamieszaj warzywa przy pomocy drewnianej łyżki. Całość podsmażaj do momentu, aż marchew zrobi się miękka.
  7. Do garnka z podsmażoną do miękkości marchewką i cebulą wlej dwie szklanki, czyli 500 ml bulionu warzywnego. Zagotuj zupę.
  8. Dodaj upieczoną dynię do zupy. 
  9. Zmiksuj wszystko na krem, dodaj oregano i tymianek.
  10. Na koniec dolej pół szklanki mleka i ponownie zmiksuj do uzyskania gładkiej, jednolitej konsystencji.

Smacznego!

Co do zupy? Przedstawiamy propozycję podania

Zupę z dyni można serwować z serem feta lub gęstym jogurtem i rozmarynem czy świeżymi liśćmi mięty. Krem będzie miał jeszcze bogatszy smak podany na ostro z pieprzem cayenne albo z suszonymi papryczkami chilli.

Więcej pysznych przepisów znajdziecie na Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.