Krem z pieczonej dyni to idealne rozwiązanie na jesienny obiad. Gęsty, o pięknym pomarańczowym kolorze ucieszy oko i podniebienie. Jak zrobić zupę z dyni? Podajemy przepis.
Zobacz wideo
Fasolka szparagowa w sosie ze świeżych pomidorów
Zupa z pieczonej dyni - aromatyczny, gęsty krem. Doda energii jesienią
Przedstawiamy przepis na krem z dyni pełny orzechowego, ziołowego smaku. Zupa będzie smakowała najlepiej z dodatkiem tymianku i oregano. Do kremu można użyć różnych odmian dyni - my podajemy przepis na zupę z dyni hokkaido. Z podanych składników wyjdzie dość gęsty krem. Można go rozrzedzić dodając bulionu lub mleka.
Składniki:
- pół litra bulionu,
- pół kilo pieczonej dyni hokkaido,
- duża cebula,
- trzy średniej wielkości marchewki,
- duża łyżka masła,
- pół szklanki mleka 3,2 proc.
Przygotowanie:
- Dynię należy upiec pokrojoną w kawałki z dodatkiem oliwy, czosnku i soli. W innym artykule podpowiadamy, jak upiec dynię.
- Obrać cebulę i pokroić w drobną kostkę.
- Marchew umyć, obrać i pokroić na cieniutkie plasterki.
- Rozpuścić w garnku łyżkę masła.
- Wrzucić do garnka pokrojoną cebulę i marchew. Podsmażać około piętnastu minut na małym ogniu.
- Od czasu do czasu zamieszaj warzywa przy pomocy drewnianej łyżki. Całość podsmażaj do momentu, aż marchew zrobi się miękka.
- Do garnka z podsmażoną do miękkości marchewką i cebulą wlej dwie szklanki, czyli 500 ml bulionu warzywnego. Zagotuj zupę.
- Dodaj upieczoną dynię do zupy.
- Zmiksuj wszystko na krem, dodaj oregano i tymianek.
- Na koniec dolej pół szklanki mleka i ponownie zmiksuj do uzyskania gładkiej, jednolitej konsystencji.
Smacznego!
Co do zupy? Przedstawiamy propozycję podania
Zupę z dyni można serwować z serem feta lub gęstym jogurtem i rozmarynem czy świeżymi liśćmi mięty. Krem będzie miał jeszcze bogatszy smak podany na ostro z pieprzem cayenne albo z suszonymi papryczkami chilli.
Więcej pysznych przepisów znajdziecie na Gazeta.pl