-
Haps
-
Jak przygotować
- Krupnik Ewy Wachowicz, czyli tradycja na talerzu. Podajemy przepis na gęstą zupę z kaszą jęczmienną
Krupnik Ewy Wachowicz, czyli tradycja na talerzu. Przepis na gęstą zupę z kaszą jęczmienną nie jest trudny
Przyszedł sezon na gęste, rozgrzewające zupy. Krupnik według Ewy Wachowicz będzie świetnym rozwiązaniem na jesienne danie obiadowe. Przedstawiamy przepis na tradycyjną, polską potrawę - będzie potrzebna kasza jęczmienna i pół kilo żeberek wieprzowych.
Sezon na gęste zupy można uważać za otwarty. Krupnik jest jedną z najważniejszych tradycyjnych polskich zup, dlatego dobrze jest umieć go przyrządzić. Jak zrobić taką zupę? Podajemy przepis Ewy Wachowicz.
Zobacz wideo
Fasolka szparagowa w sosie ze świeżych pomidorów
Krupnik Ewy Wachowicz - tradycja na talerzu. Przepis na jesienną zupę
Składniki:
- pół kilo żeberek wieprzowych wędzonych,
- trzy łyżki kaszy jęczmiennej,
- dwa duże ziemniaki,
- duża marchew,
- korzeń pietruszki,
- duża cebula,
- ząbek czosnku,
- kawałek selera,
- łyżka masła,
- szklanka śmietany,
- liść laurowy,
- ziele angielskie,
- sól do smaku,
- pieprz do smaku,
- natka pietruszki.
Przygotowanie:
- Podziel żeberka na mniejsze kawałki. Umyj je i zalej zimną wodą. Można użyć skrzydełek albo kości ze schabu.
- Dodaj liść laurowy, ziele angielskie i soli do smaku. Podgrzewaj na wolnym ogniu, aż mięso zmięknie.
- Wyjmij żeberka z garnka. Kiedy przestygną, oddziel mięso od kości.
- Pokrój cebulę w drobną kostkę, a warzywa zetrzyj na grubych oczkach.
- Rozgrzej masło na patelni, wrzuć cebulę z warzywami i podsmaż.
- Przełóż całość z patelni do garnka z wywarem mięsnym. Dodaj kaszę i gotuj przez około dziesięć minut.
- W tym czasie obierz ziemniaki, pokrój je w kostkę i dodaj do zupy.
- Przeciśnij czosnek przez praskę i wrzuć do garnka.
- Gotuj zupę do momentu, aż ziemniaki będą miękkie.
- Zahartuj śmietanę odrobiną zupy i dodaj do garnka. Dopraw zupę pieprzem i solą do smaku. Na koniec dodaj mięso i posiekaną natkę pietruszki.
Smacznego!
Z czym podawać krupnik? Najlepiej z dobrym pieczywem
Krupnik będzie świetnie się komponował podany z kromką świeżego chleba lub kawałkiem bagietki. Do talerza z zupą można dodać posiekany koperek, a do garnka warto dorzucić odrobinę lubczyku.
Więcej pysznych przepisów znajdziecie na Gazeta.pl