Krupnik Ewy Wachowicz, czyli tradycja na talerzu. Przepis na gęstą zupę z kaszą jęczmienną nie jest trudny

Przyszedł sezon na gęste, rozgrzewające zupy. Krupnik według Ewy Wachowicz będzie świetnym rozwiązaniem na jesienne danie obiadowe. Przedstawiamy przepis na tradycyjną, polską potrawę - będzie potrzebna kasza jęczmienna i pół kilo żeberek wieprzowych.

Sezon na gęste zupy można uważać za otwarty. Krupnik jest jedną z najważniejszych tradycyjnych polskich zup, dlatego dobrze jest umieć go przyrządzić. Jak zrobić taką zupę? Podajemy przepis Ewy Wachowicz.

Zobacz wideo Fasolka szparagowa w sosie ze świeżych pomidorów

Krupnik Ewy Wachowicz - tradycja na talerzu. Przepis na jesienną zupę

Składniki:

  • pół kilo żeberek wieprzowych wędzonych,
  • trzy łyżki kaszy jęczmiennej,
  • dwa duże ziemniaki,
  • duża marchew,
  • korzeń pietruszki,
  • duża cebula,
  • ząbek czosnku,
  • kawałek selera,
  • łyżka masła,
  • szklanka śmietany,
  • liść laurowy,
  • ziele angielskie,
  • sól do smaku,
  • pieprz do smaku,
  • natka pietruszki.

Przygotowanie:

  1. Podziel żeberka na mniejsze kawałki. Umyj je i zalej zimną wodą. Można użyć skrzydełek albo kości ze schabu.
  2. Dodaj liść laurowy, ziele angielskie i soli do smaku. Podgrzewaj na wolnym ogniu, aż mięso zmięknie.
  3. Wyjmij żeberka z garnka. Kiedy przestygną, oddziel mięso od kości.
  4. Pokrój cebulę w drobną kostkę, a warzywa zetrzyj na grubych oczkach. 
  5. Rozgrzej masło na patelni, wrzuć cebulę z warzywami i podsmaż.
  6. Przełóż całość z patelni do garnka z wywarem mięsnym. Dodaj kaszę i gotuj przez około dziesięć minut.
  7. W tym czasie obierz ziemniaki, pokrój je w kostkę i dodaj do zupy.
  8. Przeciśnij czosnek przez praskę i wrzuć do garnka.
  9. Gotuj zupę do momentu, aż ziemniaki będą miękkie.
  10. Zahartuj śmietanę odrobiną zupy i dodaj do garnka. Dopraw zupę pieprzem i solą do smaku. Na koniec dodaj mięso i posiekaną natkę pietruszki. 

Smacznego!

Z czym podawać krupnik? Najlepiej z dobrym pieczywem

Krupnik będzie świetnie się komponował podany z kromką świeżego chleba lub kawałkiem bagietki. Do talerza z zupą można dodać posiekany koperek, a do garnka warto dorzucić odrobinę lubczyku.

Więcej pysznych przepisów znajdziecie na Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Agora SA