Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Gołąbki to przepis na domowy obiad, przekąskę, a nawet danie, które podbije kubki smakowe gości podczas rodzinnych spotkań. Przepis nie jest trudny, chociaż wymaga kilku istotnych składników i sumiennie wykonanych czynności takich jak dokładne zawijanie w kapustę i powolne duszenie w sosie.
Gołąbki jak u babci - kluczem smaku jest farsz i zawijanie
Przygotowanie gołąbków nie należy do najłatwiejszych i najszybszych obiadów, ale z pewnością do jednych ze smaczniejszych. Liście kapusty włoskiej lub białej skrywają mięsny farsz z dodatkiem ryżu i przypraw. Całość gotowana jest wolno w bulionie i finalnie podana z kremowym sosem pomidorowym. Innymi słowy - błoga uczta na talerzu!
Jeśli chcesz, by gołąbki smakowały jak u babci, zapomnij o pośpiechu i półproduktach. Mięso powinno być świeże i dobrej jakości, a najlepiej samodzielnie zmielone w domu. To właśnie mięsno-ryżowy farsz jest kluczem do sukcesu. Późniejsze zawijanie w podgotowane i miękkie liście kapusty jest równie istotne. Ważne, by warzywo wcześniej przygotować - wyciąć głąb i podgotować. Wisienką na torcie jest powolne duszenie w garnku wyłożonym kapustą i zalanym aromatycznym bulionem.
Zobacz wideo Gołąbki, czyli polskie sajgonki? Wypróbuj przepis
Gołąbki - przepis na tradycyjny, domowy obiad
Składniki:
- 700 g mięsa mielonego wieprzowego np. łopatka, karczek, szynka,
- główka kapusty włoskiej lub białej,
- 400 g ryżu,
- 500 ml bulionu warzywnego lub mięsnego,
- cebula,
- sól,
- pieprz.
Sos pomidorowy:
- 1,5 szklanki bulionu lub wywaru po gołąbkach,
- 250 ml przecieru pomidorowego lub passaty,
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
- 2 łyżki kwaśnej śmietany 18 proc.
- po płaskiej łyżeczce: soli, pieprzu, cukru, oregano, bazylii.
Sposób przygotowania:
- Wycinamy ostrym nożem głąb kapusty włoskiej, pozbawiamy warzywo zewnętrznych liści.
- W dużym garnku zagotowujemy wodę. Blanszujemy pojedyncze liście kapusty - tak długo, aż zrobią się szkliste i zmiękną. Wyciągamy i pozostawiamy do ostygnięcia. Wskazówka - białą kapustę można obgotować w całości, to znacznie usprawni proces.
- Przygotowane liście pozbawiamy białego zgrubienia.
- Ryż gotujemy w osolonej wodzie.
- Mięso mielone, przyprawiamy solą, pieprzem i drobno poszatkowaną cebulą. Dodajemy ugotowany i odsączony ryż. Całość dokładnie mieszamy zwilżoną dłonią.
- Przechodzimy do zawijania - na każdy liść nakładamy porcję farszu wielkości mandarynki. Boki liścia składamy do środka, ciasno zawijamy od grubszej części liścia aż do wierzchołka. Tak przygotowane gołąbki układamy w dużym garnku, którego dno wyłożone jest liśćmi kapusty.
- Gołąbki zawijamy bulionem warzywnym lub mięsnym. Gotujemy pod przykryciem około 90 minut na niewielkim ogniu.
- Sos pomidorowy - bulion lub wywar z gołąbków przelewamy do rondelka, podgrzewamy. Dodajemy passatę i przecier pomidorowy. Gotujmy na małym ogniu, aż całość się ładnie zredukuje. Przyprawiamy i na sam koniec zabielamy śmietaną, pamiętając, by wcześniej ją zahartować.
- Gołąbki podajemy gorące, od razu po wyciągnięciu z garnka. Na talerz nalewamy odrobinę sosu, zanurzamy w nim gołąbka i posypujemy zieleniną.