Gołąbki - przepis na tradycyjny rarytas. Będą smakować jak od babci, jeśli zadbasz o farsz i sos

Wśród tradycyjnych dań gołąbki zajmują szczególne miejsce. Soczysty i aromatyczny farsz z mięsa i ryżu zawinięty w liściach miękkiej kapusty to piedestał wśród domowych obiadów. Kluczowe jest stworzenie ciasnych sakiewek i późniejsze duszenie w kremowym sosie pomidorowym.

Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Gołąbki to przepis na domowy obiad, przekąskę, a nawet danie, które podbije kubki smakowe gości podczas rodzinnych spotkań. Przepis nie jest trudny, chociaż wymaga kilku istotnych składników i sumiennie wykonanych czynności takich jak dokładne zawijanie w kapustę i powolne duszenie w sosie. 

Gołąbki jak u babci - kluczem smaku jest farsz i zawijanie

Przygotowanie gołąbków nie należy do najłatwiejszych i najszybszych obiadów, ale z pewnością do jednych ze smaczniejszych. Liście kapusty włoskiej lub białej skrywają mięsny farsz z dodatkiem ryżu i przypraw. Całość gotowana jest wolno w bulionie i finalnie podana z kremowym sosem pomidorowym. Innymi słowy - błoga uczta na talerzu!

Jeśli chcesz, by gołąbki smakowały jak u babci, zapomnij o pośpiechu i półproduktach. Mięso powinno być świeże i dobrej jakości, a najlepiej samodzielnie zmielone w domu. To właśnie mięsno-ryżowy farsz jest kluczem do sukcesu. Późniejsze zawijanie w podgotowane i miękkie liście kapusty jest równie istotne. Ważne, by warzywo wcześniej przygotować - wyciąć głąb i podgotować. Wisienką na torcie jest powolne duszenie w garnku wyłożonym kapustą i zalanym aromatycznym bulionem.

Zobacz wideo Gołąbki, czyli polskie sajgonki? Wypróbuj przepis

Gołąbki - przepis na tradycyjny, domowy obiad

Składniki:

  • 700 g mięsa mielonego wieprzowego np. łopatka, karczek, szynka,
  • główka kapusty włoskiej lub białej,
  • 400 g ryżu,
  • 500 ml bulionu warzywnego lub mięsnego,
  • cebula,
  • sól,
  • pieprz. 

Sos pomidorowy:

  • 1,5 szklanki bulionu lub wywaru po gołąbkach,
  • 250 ml przecieru pomidorowego lub passaty,
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany 18 proc.
  • po płaskiej łyżeczce: soli, pieprzu, cukru, oregano, bazylii. 

Sposób przygotowania: 

  1. Wycinamy ostrym nożem głąb kapusty włoskiej, pozbawiamy warzywo zewnętrznych liści. 
  2. W dużym garnku zagotowujemy wodę. Blanszujemy pojedyncze liście kapusty - tak długo, aż zrobią się szkliste i zmiękną. Wyciągamy i pozostawiamy do ostygnięcia. Wskazówka - białą kapustę można obgotować w całości, to znacznie usprawni proces. 
  3. Przygotowane liście pozbawiamy białego zgrubienia. 
  4. Ryż gotujemy w osolonej wodzie. 
  5. Mięso mielone, przyprawiamy solą, pieprzem i drobno poszatkowaną cebulą. Dodajemy ugotowany i odsączony ryż. Całość dokładnie mieszamy zwilżoną dłonią. 
  6. Przechodzimy do zawijania - na każdy liść nakładamy porcję farszu wielkości mandarynki. Boki liścia składamy do środka, ciasno zawijamy od grubszej części liścia aż do wierzchołka. Tak przygotowane gołąbki układamy w dużym garnku, którego dno wyłożone jest liśćmi kapusty. 
  7. Gołąbki zawijamy bulionem warzywnym lub mięsnym. Gotujemy pod przykryciem około 90 minut na niewielkim ogniu. 
  8. Sos pomidorowy - bulion lub wywar z gołąbków przelewamy do rondelka, podgrzewamy. Dodajemy passatę i przecier pomidorowy. Gotujmy na małym ogniu, aż całość się ładnie zredukuje. Przyprawiamy i na sam koniec zabielamy śmietaną, pamiętając, by wcześniej ją zahartować. 
  9. Gołąbki podajemy gorące, od razu po wyciągnięciu z garnka. Na talerz nalewamy odrobinę sosu, zanurzamy w nim gołąbka i posypujemy zieleniną. 
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.