Jak zrobić kopytka, żeby nie były gumowate? Musisz uważać na mąkę

Kopytka to klasyka polskich obiadów i chyba najlepszy dodatek do sosów i sztuki mięsa. Przepis na kopytka jest banalnie prosty, ale czasem zdarza się, że wychodzą gumowate. Jak uniknąć kopytkowej katastrofy? Musisz uważać na mąkę.
Zobacz wideo

"Lepiej dołożyć, jak odjąć" - tak zawsze powtarzała moja babcia, niezależnie, czy robiła akurat kopytka, śląskie czy barszcz. Przepis na kopytka nikomu nie powinien sprawić problemu, jednak mimo łatwości wykonania, czasami ziemniaczane kluseczki wychodzą gumowate i nieapetyczne. Jak tego uniknąć? Należy uważać na mąkę i lepiej "dołożyć", niż przesadzić. Jeśli ci się "sypnie", to po kopytkach...

Jak zrobić kopytka, żeby były idealne?

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 1 jajko
  • 200 g mąki pszennej (lub mniej)
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej (możesz pominąć, jeśli używasz ziemniaków mączystych)
  • sól

Sposób wykonania:

  1. Ziemniaki ugotuj w lekko osolonej wodzie i odcedź. Następnie przeciśnij przez praskę do ziemniaków lub zmiel w maszynce. Przełóż do miski.
  2. Do ziemniaków dodaj mąkę, odrobinę soli, jajko i zacznij wyrabiać. Kiedy ciasto jest bardzo klejące, dodaj pół łyżki mąki ziemniaczanej i ponownie zagnieć. Jeśli konsystencja wciąż jest za luźna, dodaj odrobinę więcej.
  3. Kiedy wyrobisz już ciasto na kopytka, przełóż je na stolnicę podsypaną mąką i podziel na kilka części. Z każdej z nich uformuj wałek i za pomocą ostrego noża wycinaj pod kątem kluseczki.
  4. Przygotuj garnek i zagotuj w nim wodę z dodatkiem soli i opcjonalnie odrobiny masła (żeby kopytka się nie skleiły). Kluseczki wrzucaj na wrzątek i od razu zamieszaj, by nie przywarły do dna. Gotuj przez ok. 2 minuty od wypłynięcia.

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl,kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.