"Lepiej dołożyć, jak odjąć" - tak zawsze powtarzała moja babcia, niezależnie, czy robiła akurat kopytka, śląskie czy barszcz. Przepis na kopytka nikomu nie powinien sprawić problemu, jednak mimo łatwości wykonania, czasami ziemniaczane kluseczki wychodzą gumowate i nieapetyczne. Jak tego uniknąć? Należy uważać na mąkę i lepiej "dołożyć", niż przesadzić. Jeśli ci się "sypnie", to po kopytkach...
Jak zrobić kopytka, żeby były idealne?
Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 1 jajko
- 200 g mąki pszennej (lub mniej)
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej (możesz pominąć, jeśli używasz ziemniaków mączystych)
- sól
Sposób wykonania:
- Ziemniaki ugotuj w lekko osolonej wodzie i odcedź. Następnie przeciśnij przez praskę do ziemniaków lub zmiel w maszynce. Przełóż do miski.
- Do ziemniaków dodaj mąkę, odrobinę soli, jajko i zacznij wyrabiać. Kiedy ciasto jest bardzo klejące, dodaj pół łyżki mąki ziemniaczanej i ponownie zagnieć. Jeśli konsystencja wciąż jest za luźna, dodaj odrobinę więcej.
- Kiedy wyrobisz już ciasto na kopytka, przełóż je na stolnicę podsypaną mąką i podziel na kilka części. Z każdej z nich uformuj wałek i za pomocą ostrego noża wycinaj pod kątem kluseczki.
- Przygotuj garnek i zagotuj w nim wodę z dodatkiem soli i opcjonalnie odrobiny masła (żeby kopytka się nie skleiły). Kluseczki wrzucaj na wrzątek i od razu zamieszaj, by nie przywarły do dna. Gotuj przez ok. 2 minuty od wypłynięcia.
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl,kobieta.gazeta.pl/ukraina.