18+
Uwaga!

Ta strona zawiera treści przeznaczone wyłącznie dla osób dorosłych

Mam co najmniej 18 lat. Chcę wejść
Nie mam jeszcze 18 lat. Wychodzę

Jak zrobić wino z winogron? Domowy trunek dziadka Stasia wymaga cierpliwości, ale rozpieszcza smakiem

Wino z dojrzałych, polskich winogron to tradycja, którą nadal przygotowuje się w wielu domach. Przepis na trunek według dziadka Stasia, kłada się zaledwie z trzech składników. Nie obejdzie się jednak bez "gąsiora" czyli specjalnego naczynia w wiklinowym lub plastikowym koszu. Później wystarczy tylko czekać na smaczny efekt.

Więcej ciekawych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Domowe wino to wyjątkowy rarytas. Trunek przygotowany z sezonowych owoców takich jak winogrona, porzeczki, maliny, jabłka czy czereśnie według tradycyjnego przepisu nie tylko będzie świetnym prezentem dla bliskich, ale i ciekawym produktem w spiżarni, który umili rodzinne spotkania. 

Jak zrobić wino z winogron? Rady dziadka Stasia

Kluczowe do przygotowania wina jest wybranie bazowego składnika. Polskie, sezonowe winogrona sprawdzą się w tej roli idealnie. Dojrzałe rarytasy prosto z ogrodu czy działki będą smakować najlepiej, ale na targach i straganach również można je nabyć. Samo przygotowanie wina jest bardzo łatwe, jednak kluczowy jest okres fermentacji i cierpliwość. 

Do przygotowania wina należy nabyć odpowiednie naczynie mowa tu o "gąsiorze", czyli specjalnej szklanej butli umieszczonej najczęściej w wiklinowym koszu. Elementem obowiązkowym jest także rurka fermentacyjna z korkiem - zestaw służy do fermentacji i produkcji domowego wina.

Warto podkreślić, że wino z winogron jest doceniane nie tylko za smak, ale i właściwości zdrowotne. Owoce zawierają antyoksydanty, które chronią, przed chorobami serca i nowotworami. Trunek korzystnie wpływa także na układ krążenia oraz może zapobiec otyłości. 

Zobacz wideo Wino gronowe jest dobre dla serca, a rodzynki to źródło błonnika

Domowe wino z winogron receptury dziadka Stasia

Składniki: 

  • 10 kg czerwonych, polskich winogron,
  • 2 kg cukru, 
  • 4 litry wody. 

Potrzebne akcesoria: 

  • "gąsior" szklana butla,
  • rurka do ściągania wina, 
  • rurka fermentacyjna z korkiem.

Sposób przygotowania: 

  1. Zebrane winogrona oddzielamy od gałązek i liści. Nie myjemy owoców, nalot na nich pomoże w fermentacji. 
  2. Gąsior i rurkę fermentacyjną dokładnie myjemy. 
  3. Winogrona miażdżymy np. tłuczkiem. Warto jednak w miarę możliwości skorzystać z prasy do winogron. Ważne by proces był całkowicie ręczny - blendery i miksery się nie sprawdzą. 
  4. Zmiażdżone owoce umieszczamy w gąsiorze. Dodajemy wodę z rozpuszczonym cukrem. Należy pamiętać, że objętość nie powinna przekraczać 2/3 pojemności balonu.
  5. Gąsior zamykamy oraz umieszczamy w nim rurkę fermentacyjną, w której z kolei umieszczamy wodę - dzięki temu będziemy widzieć, jak wino pracuje, ale jednocześnie będziemy pewni, że owady czy inne niepożądane elementy nie dostały się do naszego wina. 
  6. Tak przygotowany baniak zostawiamy na około siedem tygodni. 
  7. Pamiętajmy, by co najmniej dwa razy w tygodniu skontrolować czy w rurce fermentacyjnej jest cały czas woda oraz, czy miazga w gąsiorze nie podchodzi zbyt blisko rurki fermentacyjnej. Jeśli się tak stanie, otwieramy gąsior i odrobinę wyciągamy. 
  8. Po upływie siedmiu tygodni przecedzamy wino i poddajemy próbie smaku. Jeśli jest zbyt kwaśne, dosładzamy, warto jednak robić to stopniowo, by nie przesadzić ze słodyczą. Taki proces wymaga dodatkowego umieszczenia w gąsiorze i odczekania kolejnych czterech tygodni. 
  9. Przez cały czas obserwujemy, czy wino nie buzuje zbyt mocno, kontrolujemy także pozom wody w rurce fermentacyjnej. 
  10. Trunek jest gotowy, gdy przestanie buzować. Wówczas przelewamy go do czystych butelek lub karafki i delektujemy się domowym smakiem!
Więcej o: