Więcej ciekawych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Domowe wino to wyjątkowy rarytas. Trunek przygotowany z sezonowych owoców takich jak winogrona, porzeczki, maliny, jabłka czy czereśnie według tradycyjnego przepisu nie tylko będzie świetnym prezentem dla bliskich, ale i ciekawym produktem w spiżarni, który umili rodzinne spotkania.
Jak zrobić wino z winogron? Rady dziadka Stasia
Kluczowe do przygotowania wina jest wybranie bazowego składnika. Polskie, sezonowe winogrona sprawdzą się w tej roli idealnie. Dojrzałe rarytasy prosto z ogrodu czy działki będą smakować najlepiej, ale na targach i straganach również można je nabyć. Samo przygotowanie wina jest bardzo łatwe, jednak kluczowy jest okres fermentacji i cierpliwość.
Do przygotowania wina należy nabyć odpowiednie naczynie mowa tu o "gąsiorze", czyli specjalnej szklanej butli umieszczonej najczęściej w wiklinowym koszu. Elementem obowiązkowym jest także rurka fermentacyjna z korkiem - zestaw służy do fermentacji i produkcji domowego wina.
Warto podkreślić, że wino z winogron jest doceniane nie tylko za smak, ale i właściwości zdrowotne. Owoce zawierają antyoksydanty, które chronią, przed chorobami serca i nowotworami. Trunek korzystnie wpływa także na układ krążenia oraz może zapobiec otyłości.
Zobacz wideo
Wino gronowe jest dobre dla serca, a rodzynki to źródło błonnika
Domowe wino z winogron receptury dziadka Stasia
Składniki:
- 10 kg czerwonych, polskich winogron,
- 2 kg cukru,
- 4 litry wody.
Potrzebne akcesoria:
- "gąsior" szklana butla,
- rurka do ściągania wina,
- rurka fermentacyjna z korkiem.
Sposób przygotowania:
- Zebrane winogrona oddzielamy od gałązek i liści. Nie myjemy owoców, nalot na nich pomoże w fermentacji.
- Gąsior i rurkę fermentacyjną dokładnie myjemy.
- Winogrona miażdżymy np. tłuczkiem. Warto jednak w miarę możliwości skorzystać z prasy do winogron. Ważne by proces był całkowicie ręczny - blendery i miksery się nie sprawdzą.
- Zmiażdżone owoce umieszczamy w gąsiorze. Dodajemy wodę z rozpuszczonym cukrem. Należy pamiętać, że objętość nie powinna przekraczać 2/3 pojemności balonu.
- Gąsior zamykamy oraz umieszczamy w nim rurkę fermentacyjną, w której z kolei umieszczamy wodę - dzięki temu będziemy widzieć, jak wino pracuje, ale jednocześnie będziemy pewni, że owady czy inne niepożądane elementy nie dostały się do naszego wina.
- Tak przygotowany baniak zostawiamy na około siedem tygodni.
- Pamiętajmy, by co najmniej dwa razy w tygodniu skontrolować czy w rurce fermentacyjnej jest cały czas woda oraz, czy miazga w gąsiorze nie podchodzi zbyt blisko rurki fermentacyjnej. Jeśli się tak stanie, otwieramy gąsior i odrobinę wyciągamy.
- Po upływie siedmiu tygodni przecedzamy wino i poddajemy próbie smaku. Jeśli jest zbyt kwaśne, dosładzamy, warto jednak robić to stopniowo, by nie przesadzić ze słodyczą. Taki proces wymaga dodatkowego umieszczenia w gąsiorze i odczekania kolejnych czterech tygodni.
- Przez cały czas obserwujemy, czy wino nie buzuje zbyt mocno, kontrolujemy także pozom wody w rurce fermentacyjnej.
- Trunek jest gotowy, gdy przestanie buzować. Wówczas przelewamy go do czystych butelek lub karafki i delektujemy się domowym smakiem!