Jak zrobić smalec? Taki prawdziwy, wiejski do pajdy z ogórem? Wujo Stach zdradza swój przepis z nietypowym dodatkiem

Smalec to nie tylko tłuszcz, na którym smażymy schabowe i jajecznicę (niektórzy uważają, że to najzdrowszy sposób), ale także staropolski rarytas. Kto z nas będąc na jarmarku czy festynie, nie skusił się na apetyczną pajdę ze smalcem i ogórkiem? Niedawno poznałam przepis na najlepszy wiejski smalec. Zdradził mi go emerytowany wędliniarz, nazywany przez sąsiadów wujem Stachem.
Zobacz wideo

Wujo Stach ma chyba 100 lat, ale krzepy w rękach więcej niż niejeden trzydziestolatek. W mojej rodzinnej miejscowości każdy go zna, a wujo zawsze chętnie ze wszystkimi porozmawia. Ostatnio ucięłam sobie z nim przyjemną pogawędkę, z której wyciągnęłam kilka przepisów, w tym przepis na smalec. Jaki jest sekret najlepszego, wiejskiego smalcu? Nie tylko dobrej jakości słonina i cebulka, ale także jabłko i wędzona śliwka.

Racuchy z jabłkami Tradycyjny przepis na racuchy z jabłkami w oryginalnym wydaniu

Jak zrobić smalec do pajdy chleba?

Składniki:

  • 1 kg słoniny (wujo mówił, że tylko "od Kwasiaków", ale jeśli nie macie dojścia, słonina z mięsnego sprawdzi się równie dobrze)
  • 200 g boczku wędzonego "mnij tłustego"
  • 3 większe białe cebule
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 2 jabłka
  • garść suszonych śliwek
  • sól i pieprz "na smak"

Sposób wykonania:

  1. Na samym początku warto upewnić się, że mamy garnek lub głęboką patelnię z grubym dnem. Jeśli tak, słoninę należy pokroić w drobną kostkę (można także ją zmielić, ale podaję przepis od pana Stasia). Do garnka wrzuć słoninę i na niewielkim ogniu ją wytop.
  2. Kiedy skwarki zaczną robić się złote, dorzuć do garnka posiekaną cebulę, czosnek oraz boczek pokrojony w kostkę. Dalej wytapiaj całość ok. pół godziny.
  3. Jabłka obierz i pokrój w drobną kostkę lub zetrzyj na tarce, a śliwki posiekaj w cienkie paski. Następnie dodaj do garnka z tłuszczem i całość jeszcze gotuj przez 15 minut. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
  4. Przygotuj słoiczki lub gliniany garnek i przelej do niego smalec. Teraz już tylko wystarczy poczekać, aż smalec stężeje i "cyk", na chlebek.

Najprostsza zapiekanka ziemniaczana Co można zrobić z ziemniaków? Ta zapiekanka kosztuje grosze

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina. 

Więcej o: