Przepis na kluski śląskie - klasyczne, proste danie kuchni staropolskiej. Zrobisz je w oka mgnieniu

Przepis na kluski śląskie - podajemy przepis na tradycyjne danie kuchni staropolskiej. Przygotowuje się je bardzo szybko przy użyciu najprostszych składników. Do ich przyrządzenia będą potrzebne ugotowane wcześniej ziemniaki.

Kluski śląskie to jedno z klasycznych dań kuchni polskiej. Można podawać je jako dodatek albo jako samodzielne danie. Do ich przyrządzenia będą potrzebne tylko ziemniaki, jajko i mąka. Są wyjątkowo proste w przygotowaniu i nie wymagają wiele zachodu. Jak zrobić tradycyjne kluski śląskie? Podajemy prosty przepis.

Zobacz wideo Fasolka szparagowa w sosie ze świeżych pomidorów

Przepis na kluski śląskie - tradycyjne danie kuchni staropolskiej

Przygotowanie klusek śląskich jest wyjątkowo proste. Z podanych proporcji powstanie obiad dla trzech osób. 

Składniki:

  • kilogram ziemniaków,
  • dwie trzecie szklanki mąki ziemniaczanej,
  • jedna trzecia szklanki mąki pszennej,
  • jajko,
  • sól,
  • 10 dag boczku wędzonego.

Przygotowanie:

  1. Umyj ziemniaki, obierz, wypłucz i ugotuj w osolonej wodzie. Po odcedzeniu zmiel je w prasce. 
  2. Do ziemniaków dosyp mąki, wbij jajko i dodaj soli do smaku.
  3. Wyrabiaj ciasto aż do uzyskania jednolitej, gładkiej masy.
  4. Formuj średniej wielkości kulki, odciskając w każdej małe wgłębienie.
  5. Wrzucaj je partiami na gotującą się, osoloną wodę.
  6. Kiedy wypłyną, gotuj je jeszcze około trzech minut.
  7. Pokrój w kostkę boczek, podsmaż i dodaj go do gotowych klusek.

Smacznego! 

Z czym jeść kluski śląskie? Najlepiej podawać je z sosem mięsnym 

Kluski śląskie to świetny dodatek do mięs, dlatego warto podawać je zamiast ziemniaków. Będą bardzo dobrze smakowały posypane posiekaną natką pietruszki i tartymi buraczkami. Poza tym, innym ciekawym dodatkiem do tej potrawy będą skwarki. Kluski śląskie można też ozdobić liściem świeżej mięty lub odrobiną rozmarynu.

Więcej pysznych przepisów znajdziecie na Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.