Kluski śląskie to jedno z klasycznych dań kuchni polskiej. Można podawać je jako dodatek albo jako samodzielne danie. Do ich przyrządzenia będą potrzebne tylko ziemniaki, jajko i mąka. Są wyjątkowo proste w przygotowaniu i nie wymagają wiele zachodu. Jak zrobić tradycyjne kluski śląskie? Podajemy prosty przepis.
Przygotowanie klusek śląskich jest wyjątkowo proste. Z podanych proporcji powstanie obiad dla trzech osób.
Składniki:
Przygotowanie:
Smacznego!
Kluski śląskie to świetny dodatek do mięs, dlatego warto podawać je zamiast ziemniaków. Będą bardzo dobrze smakowały posypane posiekaną natką pietruszki i tartymi buraczkami. Poza tym, innym ciekawym dodatkiem do tej potrawy będą skwarki. Kluski śląskie można też ozdobić liściem świeżej mięty lub odrobiną rozmarynu.
Więcej pysznych przepisów znajdziecie na Gazeta.pl