• Link został skopiowany

Kapsalon - przepis na domowy fast food. Frytki, mięso i sałatka to podstawa, ale kluczem jest sos

Kapsalon to fast food wywodzący się z Holandii. To nic innego niż podsmażone mięso w przyprawie gyros, na które położona jest porcja frytek oraz sałatka ze świeżych warzyw. To danie bez problemu można przygotować w domu, ale najważniejszy jest sos. Jak zrobić domowego kebaba? Już mówimy.
Co to jest kapsalon? Holenderski kebab może zasmakować również Polakom
Fot. Shutterstock
Zobacz wideo

Jeśli brakuje ci pomysłu na obiad czy kolację, zainspiruj się holenderskim fast foodem. Kapsalon to prosta, może nie do końca szybka, ale na pewno przepyszna propozycja na posiłek dla każdego fana mięsa. Przepis jest prosty, a jak wiadomo, sosy najlepiej łączą składniki i są podstawą smaku. Dziś pokażemy wam, jak zrobić kapsalon z sosem, który pasuje praktycznie do wszystkiego.

Kapsalon - przepis na fast food w twoim domu

Składniki:

  • 0,5 kg piersi z kurczaka
  • 2 garście mrożonych frytek lub ok. 500 g ziemniaków
  • przyprawa gyros, sól, pieprz
  • sałata lodowa, świeży ogórek, 2 pomidory, czerwona cebula
  • żółty ser
  • sos: majonez, łyżeczka soku z cytryny, 2 łyżki jogurtu naturalnego, ząbek czosnku, sól, posiekany koperek

Sposób wykonania:

  • Ziemniaki obierz i pokrój w cienkie słupki (chyba że używasz mrożonych frytek). Następnie usmaż je na głęboki tłuszczu.
  • Mięso pokrój w kostkę. Następnie dodaj do niego sól i przyprawę gyros i wymieszaj. Na rozgrzanej patelni usmaż, aż kawałki mięsa się zarumienią.
  • Przygotuj foremki aluminiowe lub "keksówki". Włóż do nich mięso  i frytki. Na wierzchu połóż starty żółty ser. Włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz, aż ser się roztopi.
  • Sałatę poszarp lub pokrój, ogórka pokrój w plastry, pomidora także, a cebulę pokrój w piórka. Całość wymieszaj z drobiną soli i łyżką oleju.
  • Przygotuj sos. Do miseczki włóż czubatą łyżkę majonezu, dodaj jogurt naturalny, sok z cytryny oraz przeciśnięty czosnek i drobno posiekany koperek.  Dopraw do smaku przyprawami. Na podpieczonym mięsie z frytkami połóż sałatkę i całość polej sosem.

Ja do swojego kapsalona dodaję jeszcze pokrojonego ogórka kiszonego i odrobinę kiszonej kapusty - palce lizać.

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o: