Złap ostatnie owoce i zrób śliwki w occie. Potrzebujesz tylko pięciu składników

Śliwki w occie to jeden z najlepszych przetworów, który można przygotować na jesień i zimę. Sezon na te owoce powoli dobiega już końca, więc teraz jest ostatni dzwonek, żeby przygotować domowe słoiki. Potrzeba tylko pięciu składników.

Śliwki w occie to jesienny rarytas, który babcia zawsze wyciąga ze spiżarni na przyjazd gości. Okazuje się, że odtworzenie tego smaku to żadna filozofia - wystarczy użyć tylko kilku składników. Warto zabrać się za przygotowanie już teraz, póki trwa sezon na śliwki.

Przygotowanie śliwek w occie jest łatwe, ale niestety dość czasochłonne. Aby wyszły idealne, warto użyć twardych i niedojrzałych owoców - w przeciwnym razie mogą wyjść zbyt miękkie i się rozpadać. Efekt rekompensuje jednak cały czas oczekiwania.

Zobacz wideo Dwa pyszne ciasta ze śliwkami - idealne na jesień

Jak zrobić śliwki w occie? Potrzebujesz tylko pięciu składników

  • kilogram śliwek węgierek,
  • szklanka octu spirytusowego 10 proc.,
  • szklanka wody,
  • szklanka cukru (lub mniej),
  • kilka goździków.

Śliwki dokładnie umyj i usuń z nich ogonki oraz pestki. Słoiki oraz nakrętki wyparz wrzątkiem i rozłóż do nich ciasno owoce. 

Do garnka wlej szklankę wody, dodaj cukier i goździki. Mieszaj do rozpuszczenia kryształków. Następnie dodaj ocet i doprowadź zalewę do wrzenia, a następnie od razu wyłącz. Gdy będzie jeszcze gorąca, wlej ją do słoików ze śliwkami. 

Jak pasteryzować śliwki w occie? Możesz to zrobić na dwa sposoby

Śliwki w occie można łatwo pasteryzować na sucho - w tym celu umieść zakręcone słoiki w piekarniku nagrzanym do 110 stopni i odczekaj 20 minut. Po tym czasie zakrętka powinna być wklęśnięta. 

Drugą metodą jest pasteryzacja na mokro, w szerokim garnku. Na dnie umieść bawełnianą ściereczkę, na której ułóż słoiki jeden obok drugiego w taki sposób, żeby się nie stykały. Do garnka wlej wodę do maksymalnie 3/5 wysokości słoików i doprowadź do wrzenia na średniej mocy palnika. Gdy woda się zagotuje, zmniejsz moc i pasteryzuj jeszcze przez około 20 minut.

Więcej przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.