Odwrócone ciasto bananowe. Sekret smaku tkwi w prostocie i przygotowaniu - obrót i gotowe

Jeśli tradycyjne wypieki nie spełniają twoich oczekiwań, sięgnij po oryginalny przepis, który wyróżnia się smakiem i formą podania na tle pozostałych. Odwrócone ciasto bananowe to hit internetu, który nie tylko prezentuje się znakomicie, ale i tak smakuje. Proste składniki, szybkie przygotowanie, obrót brytfanką i gotowe!

Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Odwrócone ciasto bananowe to uczta dla wszystkich zmysłów. Delikatne i wilgotne ciasto z dodatkiem owoców w słodkiej glazurze prezentuje się znakomicie. Ten internetowy i jednocześnie banalny przepis cieszy się ogromną popularnością. Efekt? Warto przekonać się we własnej kuchni. 

Odwrócone ciasto bananowe - hit wśród jesiennych wypieków

Przepis na odwrócone ciasto to dla wielu nowość, dla innych zaś tradycja i domowa klasyka. Receptura opiera się prostych składnikach, a słodkie dodatki wzbogacą smak. Kluczowe są jednak owoce - w tym przypadku banany, które zdobią wierzchołek ciasta. Cały sekret tkwi w ich ułożeniu i odpowiednim przygotowaniu. 

Perełką wśród jesiennych deserów i wypieków jest odwrócone ciasto bananowe. Zasada jest prosta - owoce układamy na dnie formy, zalewamy słodkim syropem karmelowym przygotowanym z cukru i wody. Banany zlewamy gęsta glazura - kolejną warstwą będzie ciasto i dodatek czekolady. Później wystarczy zapiec całość, odwrócić i gotowe! Piękne i oryginalne ciasto zachwyci gości i gwarantuje wielu chętnych o dokładkę. 

Receptura pochodzi z kanału @jakecohen na Instagramie

 
Zobacz wideo Odwracane z ciasto bananem i karmelem

Przepis na odwrócone ciasto bananowe

Składniki na banany w glazurze:

  • 3 dojrzałe banany, 
  • 3/4 szklanki cukru pudru,
  • 2 łyżki wody. 

Składniki na ciasto:

  • szklanka brązowego cukru,
  • 3 bardzo dojrzałe banany,
  • 3/4 szklanki oliwy z oliwek,
  • 1/2 szklanki jogurtu greckiego lub kwaśnej śmietany,
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego,
  • 2 jajka w temperaturze pokojowej,
  • 2 szklanki mąki,
  • szczypt soli,
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu,
  • 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej,
  • szklanka posiekanej gorzkiej czekolady. 

Sposób przygotowania:

  1. Zaczynamy od posmarowania tortownicy tłuszczem i wyłożeniem pergaminem. Następnie delikatnie kroimy banany wzdłuż i estetycznie układamy, by wypełnić blaszkę. 
  2. W rondelku łączymy cukier z wodą. Gotujemy na małym ogniu, cały czas mieszając, aż powstanie płynna glazura. Powstały karmel szybko przelewamy na banany. 
  3. Przygotowujemy ciasto - w dużej misce łączymy brązowy cukier i rozgniecione banany, aż powstanie  gładka pasta. Dodajemy oliwę z oliwek, jogurt, wanilię i jajka. Całość dokładnie mieszamy. 
  4. Do bananowej masy dodajemy stopniowo mąkę, sól, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia, cynamon i gałkę muszkatołową. Dokładnie mieszamy, aż grudki mąki znikną. Na koniec dodajemy wiórki startej czekolady. 
  5. Ciasto przekładamy na banany, wierzch dokładnie równamy łyżką. Pieczemy 50-60 minut w 170 st. C. 
  6. Gdy czas minie, ciasto pozostawiamy do wystudzenia. Przy pomocy noża tworzymy przestrzeń między blaszką a ciastem, na wierzch kładziemy duży talerz. Energiczny i zdecydowanym ruchem odwracamy ciasto. Usuwamy z wierzchu pergamin i gotowe!
Więcej o: