Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Odwrócone ciasto bananowe to uczta dla wszystkich zmysłów. Delikatne i wilgotne ciasto z dodatkiem owoców w słodkiej glazurze prezentuje się znakomicie. Ten internetowy i jednocześnie banalny przepis cieszy się ogromną popularnością. Efekt? Warto przekonać się we własnej kuchni.
Odwrócone ciasto bananowe - hit wśród jesiennych wypieków
Przepis na odwrócone ciasto to dla wielu nowość, dla innych zaś tradycja i domowa klasyka. Receptura opiera się prostych składnikach, a słodkie dodatki wzbogacą smak. Kluczowe są jednak owoce - w tym przypadku banany, które zdobią wierzchołek ciasta. Cały sekret tkwi w ich ułożeniu i odpowiednim przygotowaniu.
Perełką wśród jesiennych deserów i wypieków jest odwrócone ciasto bananowe. Zasada jest prosta - owoce układamy na dnie formy, zalewamy słodkim syropem karmelowym przygotowanym z cukru i wody. Banany zlewamy gęsta glazura - kolejną warstwą będzie ciasto i dodatek czekolady. Później wystarczy zapiec całość, odwrócić i gotowe! Piękne i oryginalne ciasto zachwyci gości i gwarantuje wielu chętnych o dokładkę.
Receptura pochodzi z kanału @jakecohen na Instagramie
Zobacz wideo Odwracane z ciasto bananem i karmelem
Przepis na odwrócone ciasto bananowe
Składniki na banany w glazurze:
- 3 dojrzałe banany,
- 3/4 szklanki cukru pudru,
- 2 łyżki wody.
Składniki na ciasto:
- szklanka brązowego cukru,
- 3 bardzo dojrzałe banany,
- 3/4 szklanki oliwy z oliwek,
- 1/2 szklanki jogurtu greckiego lub kwaśnej śmietany,
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego,
- 2 jajka w temperaturze pokojowej,
- 2 szklanki mąki,
- szczypt soli,
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu,
- 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej,
- szklanka posiekanej gorzkiej czekolady.
Sposób przygotowania:
- Zaczynamy od posmarowania tortownicy tłuszczem i wyłożeniem pergaminem. Następnie delikatnie kroimy banany wzdłuż i estetycznie układamy, by wypełnić blaszkę.
- W rondelku łączymy cukier z wodą. Gotujemy na małym ogniu, cały czas mieszając, aż powstanie płynna glazura. Powstały karmel szybko przelewamy na banany.
- Przygotowujemy ciasto - w dużej misce łączymy brązowy cukier i rozgniecione banany, aż powstanie gładka pasta. Dodajemy oliwę z oliwek, jogurt, wanilię i jajka. Całość dokładnie mieszamy.
- Do bananowej masy dodajemy stopniowo mąkę, sól, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia, cynamon i gałkę muszkatołową. Dokładnie mieszamy, aż grudki mąki znikną. Na koniec dodajemy wiórki startej czekolady.
- Ciasto przekładamy na banany, wierzch dokładnie równamy łyżką. Pieczemy 50-60 minut w 170 st. C.
- Gdy czas minie, ciasto pozostawiamy do wystudzenia. Przy pomocy noża tworzymy przestrzeń między blaszką a ciastem, na wierzch kładziemy duży talerz. Energiczny i zdecydowanym ruchem odwracamy ciasto. Usuwamy z wierzchu pergamin i gotowe!