Pierogi leniwe - przepis na miękkie, delikatne kluseczki. Cztery składniki i smaczny obiad gotowy

Smacznym i ekspresowym pomysłem na obiad są pierogi leniwe. Domowa, babcina receptura z trzech składników gwarantuje smaczny efekt. Kluseczki wyjdą delikatne i mięciutkie, a podane z ulubionymi składnikami skradną serca domowników i wpiszą się na stałe w menu.

Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Wśród smacznych i jednocześnie tradycyjnych obiadów, pierogi leniwe zasługują na wyjątkowe miejsce. Są uwielbiane przez dzieci i dorosłych, a podane z ulubionymi dodatkami szybko zyskają aprobatę. Ich sekret tkwi w prostocie i szybkim przygotowaniu. Przepis babci okaże się bezkonkurencyjny.  

Pierogi leniwe - pyszny obiad w kilka minut

Jeśli szukasz pomysłu na proste danie, które nie wymaga wielu składników, pierogi leniwe sprawdza się idealnie. Dodatkowym atutem jest łatwość i krótki czas przygotowania. W zaledwie kwadrans możemy stworzyć pyszne danie obiadowe, które skradnie serca domowników. Ciasto na bazie mąki i twarogu wymaga odpowiednich proporcji, jednak o efekcie końcowym zadecydują także dodatki. Najczęściej podaje się je z masłem i cukrem, jednak można nieco udoskonalić klasyczną wersję, podpiekając leniwe, łącząc z bułką tartą, słodką śmietaną lub cynamonem. 

Przepis na pierogi leniwe z czterech składników

Składniki: 

  • 250 g twarogu,
  • 120 g mąki pszennej,
  • jajko,
  • szczypta soli.

Sposób przygotowania: 

  1. Ser dokładnie i drobno mielimy w maszynce. 
  2. Do miski przesypujemy mąkę, dodajemy ser, jajko i szczyptę soli. 
  3. Całość wyrabiamy tak długo aż powstanie gładkie i jednolite ciasto. 
  4. Z ciasta tworzymy wałek. Przy pomocy ostrego noża kroimy leniwe o charakterystycznym kształcie. 
  5. W dużym garnku zagotowujemy wodę z odrobiną soli. Do wrzątku wrzucamy niewielkie partie pierogów leniwych. 
  6. Gdy wypłyną na powierzchnię, wyciągamy je łyżką lud cedzakiem. 
  7. Podajemy z ulubionymi dodatkami. Szczególnie polecamy rozpuścić na patelni masło, dodać cukier i bułkę tartą i przez chwilę prażyć i połączyć z leniwymi
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.